Covid: Optimismul prudent a doi epidemiologi: Tyra Grove Krause din Danemarca și Emilian Popovici din România

Publicat: 06 ian. 2022, 13:16, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Covid: Optimismul prudent a doi epidemiologi: Tyra Grove Krause din Danemarca și Emilian Popovici din România

Tyra Grove Krause, epidemiologul șef al guvernului danez, a declarat, recent într-un interviu pentru TV2, că ”în două luni, vom putea să ne reluăm viața normală în Danermarca”. Este o veste bună, totuși specialistul rămâne prudent.

Riscul spitalizării este de două ori mai puțin ridicat comparativ cu varianta delta, dar numărul mare de infecții noi ar putea să creeze din nou o presiune majoră asupra sistemului nostru de sănătate, subliniază epidemiologul danez.

În opinia acestuia, până la sfărșitul lunii ianuarie, în Danemarca se va atinge vârful noului val, dar din februarie presiunea se va relaxa treptat, ”după care sper că vom putea reveni la normal”, mai spune epidemiologul.

Trebuie precizat că în Danemarca peste 80% din populația cu vârste de peste 12 ani este complet vaccinată anti Covid.

Virusul rămâne circulant

Vicepreședintele Societății de Epidemiologie, Emilian Popovici, consideră că virusul Sars-Cov-2 va rămâne circulant şi va infecta un număr mare din populația României. Totuși, în final, se va crea un baraj, ”virusul nu va mai avea practic masă de persoane pe care să o infecteze şi va urma o perioadă de calm care poate dura mai mult de  trei luni”.

”Chiar dacă virusul va rămâne circulant infectând un procent foarte mare din populație la care se adaugă cei care au dobândit un anumit nivel de imunitate de la infecțiile precedente și cei care au dobândit o imunitate vaccinală protectivă cu trei doze sau cei care își păstrează un titlu ridicat vor crea un baraj pentru că virusul nu va mai avea practic masă de persoane pe care să o infecteze pentru a genera pentru o perioadă un nou val de o amploare foarte mare”.

Da, doza a treia

Epidemiologul Popovici recomandă cu tărie doza a treia de vaccin, deoarece ”readuce protecția în fața variantei Omicron undeva la 70%, ceea ce înseamnnă protecția pe care două doze de vaccin au generat-o față de varianta Delta”.

Specialistul insistă asupra necesității vaccinării pentru a preveni formele grave și decesele.

În țara noastră, potrivit Institutului Național de Sănătăte Publică, situația vaccinării  arată că 40,7% din populație are o acoperire vaccinală.