Covid: Testarea în nas+gât mărește șansele de detectare a variantei Omicron
În ultimele zile, numeroși specialiști avertizează pe Twitter că pentru testarea rapidă Covid tamponul să fie folosit atât în nas cât și în gât, deși este mai neplăcut, transmite HuffPost, care citează în acest sens opiniile mai multor medici.
Pare că se poate detecta mult mai bine prelevând probe atât din nas dar și din gât, notează epidemiologul Emma Hodcroft.
Biologul Jennifer Rohn povestește propria experiență. După o serie de teste de laborator negative, am urmat recomandarea de pe Twitter și am făcut prelevări din gâtul și nasul meu, ceea ce nu este puțin lucru cu acest tampon. Rezultatul a fost pozitiv.
Doctorul Swapneil Parikh explică, la rândul său, că mulți pacienți cu un test antigenic nazofaringian negativ au avut un rezultat pozitiv după un test combinat gât-nas.
Altertele medicilor vin pe fondul apar tot mai multe indicii care duc la concluzia că Omicron ar putea funcționa diferit comparativ cu celelalte variante ale coronavirusului. Epidemiologul Isabella Eckerle s-a referit la rezultatele preliminare ale unui studiu, care par să arate că numeroase tipuri de teste antigenice nazofaringiene au o sensibilitate redusă față de varianta Omicron.
Pentru varianta Delta, un test PCR în nas este mai eficace comparativ cu un test PCR în salivă (100% contra 71%), dar pentru Omicron, este invers (86% contra 100%).
Epidemiologul Michael Mina, specialist în tehnica depistării, explică pe Twitter: se pare că perioada de incubație a Omicron este mai mică, comparativ cu celelalte variante ale coronavirusului, și că simptomele se declanșează mai repede. Aceasta semnifică faptul că există posibilitatea ca virusului să nu se dezvolte în nas în timp ce noi facem prelevarea din nas. Virusul poate să se dezvolte mai jos, în gât. Motive pentru care tamponarea în gât+nas poate crește șansele de detectare a virusului, spune epidemiologul Mina.
Doctorul Swapneil Parikh a explicat că 30 de minute înainte de testre nu trebuie să mâncăm și să bem.