Novavax: Un nou vaccin anti-COVID-19 fără ARN mesager, dar cu eficacitate de 100%
Compania farmaceutică Novavax a anunțat recent un nou vaccin contra Covid-19, Covovax, care ar putea să intre curând în Europa. Vaccinul a fost autorizat în premieră în Indonezia, transmite rtbf.be.
Vaccinul de la firma americană este diferit de alte vaccinuri autorizate în prezent în Europa, în special cele cu ARN mesager: „Vaccinurile de la Pfizer și Moderna oferă instrucțiuni genetice care permit organismului să producă o proteină, această celebră proteină spike care induce răspunsul imun”, precizează Jean-Michel Dogné, director al departamentului de farmacie al UNamur și membru al Grupului operativ de vaccinare din Belgia.
Nu conține virusuri
Numit „subunitar”, vaccinul Covovax se bazează pe proteine pentru a declanșa protecția imunitară și nu conține virusuri. Novavax este descris ca un vaccin cu subunități proteice care sunt asamblate în nanoparticule, explică expertul. Aceasta înseamnă că sunt direct proteinele spike, prezente pe virus, care sunt organizate pentru a genera direct răspunsul imun. Dar in acest caz aveți nevoie de un adjuvant care va fi folosit pentru a întări acel răspuns imunitar.”
Ca și în cazul vaccinurilor cu ARN mesager, acesta se administrează în două doze, la aproximativ 21 de zile.
Este prima dată când avem un vaccin care folosește direct proteina recombinată. O altă noutate, adjuvantul care se folosește este nou și încă nu a fost folosit în alte vaccinuri, mai spune specialistul.
Eficacitate
Vaccinul și-a demonstrat eficacitatea în mai multe studii, cel mai mare fiind efectuat în Mexic și Statele Unite pe aproximativ 30.000 de persoane.
Rezultatele indică faptul că vaccinul este eficient în aproximativ 100% din formele moderate până la severe de Covid-19, eficacitatea generală fiind de 90%.
În plus, vaccinul Covavax poate fi depozitat la temperaturi între 2 și 8 grade Celsius.
Producătorul a solicitat autorizație de la OMS pentru Canada, Marea Britanie, Australia și Uniunea Europeană și așteaptă avizul de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).