Cozonacii de Sărbători în pericol?
Cozonacii de Sărbători în pericol? Întrebarea a intervenit în unele media internaționale pe fondul scumpirii zahărului. Un element esențial pentru „fabricarea” cozonacilor. Și nu numai a lor.
În Uniunea Europeană prețurile la zahăr sunt de aproape trei ori mai mari decât cele înregistrate în urmă cu un an, ca urmare a condițiilor meteorologice extreme și a creșterii costurilor energiei, îi forțează pe producătorii de dulciuri să ia în considerare reducerea producției.
Cozonacii de Sărbători în pericol?
„Ne aflăm într-o criză a pieței zahărului”, a declarat pentru Muriel Korter, director general al asociației europene a industriei de dulciuri Caobisco. „Ne temem că firmele noastre și în special numeroasele noastre întreprinderi mici și mijlocii s-ar putea confrunta în curând cu alegerea dificilă de a opri temporar producția sau de a o reduce în această iarnă”, a adăugat ea, potrivit MSN, citând Reuters.
Producția de zahăr se numără printre cele mai mari consumatoare de energie și este deosebit de dependentă în UE de gaze. Prețurile de referință ale gazului în UE sunt cu aproximativ 700% mai mari decât nivelurile înregistrate la începutul anului trecut, deoarece Rusia a restricționat drastic aprovizionarea în acest an.
Cozonacii de Sărbători în pericol? Prețurile, la cel mai ridicat nivel
„Prețurile zahărului din UE sunt la cel mai ridicat nivel din toate timpurile. Fabricile de zahăr din sfeclă din Europa funcționează pe bază de gaze naturale și uitați-vă unde sunt prețurile la gaze”, a declarat Julian Price, consultant și fost președinte al ASSUC, asociația europeană a comercianților de zahăr.
La unison, toți producătorii, mai ales cei din Germania și Austria – campioni în fabricarea cozonacilor „de colecție” de Crăciun, își exprimă îngrijorarea.
Asociația germană a industriei de dulciuri BDSI a declarat că Germania, cel mai mare producător de dulciuri și gustări din UE, riscă să își piardă competitivitatea chiar și față de țările europene, fără a mai vorbi de cele internaționale. Germania a avut de suferit în special din cauza reducerilor în livrările de gaze rusești.
Comisia Europeană se așteaptă ca producția de zahăr să scadă cu 6,9% în sezonul 2022/2023 (octombrie-septembrie).