Cramele Recaș se dezvoltă organic, prin integrarea în afacere a cramelor Tenuta Odobești
Societatea viticolă Cramele Recaș S.A. are în strategie dezvoltarea organică, prin integrarea altor companii din domeniul viei și vinului din zona Vrancea
Managementul Cramele Recaș a cerut autorizarea Consiliului Concureței, pentru preluarea companiei Tenuta Odobești SRL, alături de investitorul italian Mosconi Fabrizio.
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Cramele Recaș S.A. intenționează să preia compania Tenuta Odobești S.R.L., cu podgorii în județul Vrancea, administrată de familia Mosconi Fabrizio.
Anterior tranzacției, Mosconi Fabrizio deținea integral Tenuta Odobești.
,,Cramele Recaș S.A. este activă în domeniul producției și comercializării cu ridicata a vinului. Compania este parte a grupului Cramele Recaș, care desfășoară mai multe activități, de la cultivarea viței de vie pentru struguri de vin la prelucrarea strugurilor, fabricarea și comercializarea vinului.
Tenuta Odobești S.R.L. este activă în domeniul producției și comercializării cu ridicata a vinului. În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia și nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal”, precizează autoritatea de concurență, într-un comunicat.
Istoria Cramelor Recaș datează din anul 1447, prin existența unui document notarial, aflat în prezent în tezaurul Muzeului Banatului, ce confirmă prima atestare oficială a Domeniilor Recaș în izvoarele scrise.
Acest document atesta faptul că Mihail de Ciorna, banul Severinului, cumpărase viile de pe aceste meleaguri de la nobilii Ioan și Ecaterina Magyar pentru 32 de florinți (moneda de aur maghiară care circula în epocă).
De-a lungul timpului, viile din Recaș au aparținut, rând pe rând, fie ungurilor sau austriecilor, care le-au înțeles și le-au apreciat întru totul valoarea, îngrijindu-le cu pricepere și prețuire, asemeni sârbilor, șvabilor, croaților și românilor care i-au urmat.
În 1991 este înființatată compania Cramele Recaș, care a făcut investiții masive în dezvoltare producției, și creșterea calității vinului.
În prezent, Cramele Recaș este o companie româno-britanică, ce exploatează aproximativ 1.200 de hectare de viță de vie în Recaș (Județul Timiș), ocupând primul loc în topul producătorilor români de vin după cifra de afaceri, precum și titulatura celui mai mare exportator de vin îmbuteliat din România.
Cifra de afaceri Cramele Recaș a fost de 316,898,764 lei, în anul 2023, cu un profit de 76,635,587 lei. Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 7,61%.
Tenuta Odobești a fost fondată în 2006 de familia Mosconi, care și-a extins afacerile în viti-vinicultura româneasca, compania fiind una dintre cele mai importante crame din regiunea viticolă Vrancea.
Compania este rezultatul integrării între cultivarea vitei de vie și prelucrarea strugurilor, într-un singur produs, care exprimă întregul potențial al unei zone.
Cercetarea continuă a condus ca la Tenuta Odobesti să se realizeze investiții continue, structurale și tehnice, combinate cu o echipă de înaltă calificare, care permite astăzi sa ofere o gamă largă de produse, variind de la mustul clarificat si refrigerat la vinul îmbuteliat, creat în mod specific in functie de cererile clientilor.