Creditele ilegale de tip CAR cercetate de DIICOT au fost ignorate și mușamalizate de ANI și conducerea Senatului
Președintele interimar al Senatului României, Alina Gorghiu, și secretarul general, Mario Oprea, depun eforturi uriașe să mușamalizeze scandalul afacerii de peste 1.000.000 de euro a adeverințelor false de tip CAR aflată în vizorul DIICOT, dar pe zi ce trece îi îngroapă și mai rău pe cei zece angajați implicați în această inginerie financiară.
163 de credite tip CAR, prejudiciu de 1.200.000 de euro
La jumătatea lunii septembrie 2022, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Prahova-Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au efectuat 7 percheziții domiciliare, în municipiul București și în județele Călărași, Dâmbovița și Ilfov, la domiciliile unor persoane bănuite de înșelăciune, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații.
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2015-2022, persoanele bănuite ar fi solicitat și obținut 163 de credite de la mai multe C.A.R.-uri din țară, folosind documente care conțineau date nereale privind condițiile necesare obținerii împrumuturilor. Prejudiciul cauzat este de aproximativ 5.700.000 de lei, adică circa 1.200.000 de euro.
Alina Gorghiu: ”Aurelia Miulescu nu a susținut vreun concurs pentru funcția de șef birou la Biroul Audit”
Ulterior, conducerea Senatului, mai exact președintele interimar Alina Gorghiu a confirmat pentru PUTEREA ridicarea de către Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Prahova a unor documente care vizează eliberarea unor adeverințe de salarizare pentru o serie de angajați ai Senatului. Mai concret, potrivit informațiilor furnizate de către Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Prahova printre persoanele cercetate pentru suspiciunea de înșelăciune, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații se numără și următorii angajați ai Senatului: Stan Marina Carmen, Miulescu Aurelia, Deciu Marian Mihail, Cranja Elena, Radu Rada, Boroșoiu Maria Claudia, Chifor Florin, Chifor Mirela, Radu Adrian Petrică, Anghel Mihaela, Nedelcu Nicolae Claudiu și Călin Cristina Ana.
Însă, tandemul Alina Gorghiu-Mario Oprea a precizat pentru PUTEREA că șefa Biroului Audit, Aurelia Miulescu, ”creierul” acestei inginerii financiare de la Senat, ”nu a susținut vreun concurs pentru funcția de șef birou la Biroul Audit, ci a fost reîncadrată în funcția publică de șef birou, prin ordin al secretarului general al Senatului”.
Credite, CAR-uri, prejudicii și multă, multă tăcere
Dar, surprinzător, cei doi lideri ai Senatului au precizat tot pentru PUTEREA că doar zece din cele 12 persoane menționate de DIICOT au fost angajați ai Senatului. Numai că, niciunul dintre acești angajați parlamentari de la Senat nu și-au menționat în declarațiile de avere că au obținut acele credite de tip CAR cu toate că în dosarul instrumentat de DIICOT (nr. 174/P/2022) se menționează că aceste credite au fost luate între 2015 și 2022. Cu toate acestea, Agenția Națională de Integritate (ANI) n-a catadicsit să scaneze aceste inginerii financiare regizate și puse pe tapet în Senatul României de către acești funcționari parlamentari. Astfel, următorii angajați ai Senatului au beneficiat de următoarele credite și sume de bani:
1.MIULESCU AURELIA, privind săvârșirea infracțiunilor de (…) a solicitat și obținut un număr de 20 credite la 14 CAR-uri, cauzând un prejudiciu de 857.000 lei.
2. CHIFOR FLORIN, privind săvârșirea infracțiunilor de (…), a solicitat și obținut 48 de credite la 18 CAR-uri (…) cauzând un prejudiciu de 1.537.000 lei.
3.CĂLIN CRISTINA ANA, privind săvârșirea infracțiunilor (…) a solicitat și obținut un număr de 39 de credite la 20 CAR-uri din țară (…) cauzând un prejudiciu de 1.836.400 lei.
4. ANGHEL MIHAELA, privind săvârșirea infracțiunilor de (…) a solicitat și obținut 27 de credite la 15 CAR-uri (…) cauzând un prejudiciu de 1.026.400 lei.
5.NEDELCU NICOLAIE CLAUDIU, privind săvârșirea infracțiunilor de (…) a solicitat și obținut 7 credite la 6 CAR-uri (…) cauzând un prejudiciu de 268.000 lei.
6.CHIFOR MIRELA, privind săvârșirea infracțiunilor de (…) a solicitat și obținut 11 credite la 6 CAR-uri (…) cauzând un prejudiciu de 460.000 lei.
7.BOROȘOIU MARIA CLAUDIA, privind săvârșirea infracțiunilor de (…) a solicitat și obținut 24 de credite la 11 CAR-uri (…) cauzând un prejudiciu de 990.400 lei.
8.ANGHEL MIHAELA, privind săvârșirea infracțiunilor de (…) a solicitat și obținut 27 de credite la 15 CAR-uri (…) cauzând un prejudiciu de 1.026.400 lei.
Unde este ANI?
O situație aparte are șefa Biroului Audit de la Senat, Aurelia Miulescu, care, abia în ultima declarație de avere aferentă anului fiscal 2021, a menționat că are un credit de tip CAR de 100.000 de lei, deși în rechizitoriul DIICOT figurează cu 20 credite la 14 CAR-uri, cauzând un prejudiciu de 857.000 lei. Cum mai poate Aurelia Miulescu ocupa această funcție pe care a ajuns ilegal, adică fără concurs, când ea a fost ”creierul” afacerii ilegale cu adeverinșe false de tip CAR de la Senat? Doar Alina Gorghiu și Mario Oprea pot da un răspuns…pentru DIICOT, ANI sau chiar DNA!