Creierul nostru, invadat de microplastice

Publicat: 05 feb. 2025, 20:03, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Creierul nostru, invadat de microplastice

Creierul nostru conține de aproape 30 de ori mai multe microplastice comparativ cu celelalte organe. Aceste particule pătrund în corpul nostru prin alimente, aer și apă. Potrivit cercetătorilor, microplasticele au un rol major în apariția unor boli, printre care Alzheimer.

Într-un studiu american recent, publicat în Nature Medicine, oamenii de știință au examinat țesutul creierului, rinichilor și ficatului de la persoane care au suferit autopsii criminalistice în 2016 și 2024. De asemenea, au studiat creierul persoanelor care au murit între 1997 și 2013.

Cercetătorii au descoperit că oamenii din 2024 aveau mai multe particule mici de plastic în țesutul cerebral comparativ cu persoane din anii precedenți. Mai mult, concentrația a fost de până la 30 de ori mai mare comparativ cu cea din alte organe, precum rinichiul și ficatul.

Aceste rezultate subliniază necesitatea de a înțelege mai bine cum  se produce expunerea, cum corpul absoarbe și elimină aceste particule și care sunt consecințele potențiale asupra sănătății, în special asupra creierului, subliniază cercetătorii.

De asemenea, ei au descoperit concentrații mai mari de microplastice în creierul persoanelor afectate de demență. Ceea ce ne conduce spre ipoteaza că microplasticele joacă un rol în dezvoltarea unor boli ca Alzheimer. Este deocamdată o ipoteză și nu o concluzie definitivă.

”Este clar că noi nu știm încă cu precizie ce efecte au aceste microplastice asupra sănătății noastre”, subliniază cercetătorii.

Una dintre particularitățile pentru care microplasticele pot fi periculoase este dimensiunea lor foarte mică. În mare parte, creierul este constituit din grăsimi, care ajută fixarea microplasticelor pe țesutul neuronal și pătrunderea lor în creier. Asta face creierul să fie în mod special mai vulnerabil la acumularea acestor particule de plastic.

Nu este realist să ne gândim că putem trăi fără plastic. În schimb, sunt modalități de reducere a expunerii noastre la aceste particule. A evita produsele  de unică folosință din plastic, sacii și sticlele de plastic, reducerea folosirii amblajelor alimentare din plastic, mai ales când le încălzim, deoarece ar putea accelera degajarea de microparticule.

Pe de altă parte, cercetătorii recunosc că sunt necesare studii suplimentare care să aprofundeze efectele microplasticelor asupra sănătății.