Crenvurști de culoare roz! Ce spune directorul Institutului de Cercetare Alimentară
Eticheta și aspectul sunt două criterii pe care trebuie să le avem în vedere atunci când cumpărăm crenvurști, avertizează Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetare Alimentară.
Potrivit directorului Institutului de Cercetare Alimentară, cumpărătorul trebuie să consulte foarte atent eticheta crenvurștilor pentru a ști exact conținutul: tipul de carne, aditivi, cantitatea de sare, termenul de valabilitate etc.
Apoi, specialistul recomandă ”inspectarea” vizuală a produsului. Specialistul atrage atenția asupra greșelii frecvente pe care o fac cumpărătorii atunci când aleg crenvurștii de culoare roz.
Directorul Institutului de Cercetare Alimentară spune că tocmai această culoare ar trebui să ne indice faptul că aceștia au probleme. ”Crenvurștii ar trebui să fie cât mai deschiși la culoare, pentru că o carne tocată, mai ales o carne de pui, știm bine că nu este roșiatică, nu poate avea culoarea roz.”, precizează directorul Institutului de Cercetare Alimentară.
În plus, dacă membrana produsului nu este perfect întinsă, ci prezintă anumite cute, nu înseamnă că nu este bun. Din contră, înseamnă că a trecut printr-un proces de afumare, adică va avea o mai mare valoare nutrițională și nu va conține apă.
”Atunci când la suprafață nu este strălucitor și nu este umed, riscul microbiologic este mai mic, pentru că bacteriile se dezvoltă mai bine pe suprafețele umede decât pe suprafețele uscate”, a mai spus Alexandru Cîrîc.
Crenvurștii se găsesc în într-o gamă foarte variată, din carne de curcan, de pui, de vită, amestecată cu slănină, preferabil în membrană naturală. Unii dintre ei sunt fierți, alții sunt copți în afumătoare tradițională, deasupra jarului.
Atunci când sunt de culoare ușor roz, cu siguranță cantitatea de carne folosită este sub standard și s-au adăugat mulți aditivi, unii dintre ei cu efecte negative asupra sănătății consumatorilor. De asemenea, cumpărătorii trebuie să fie atenți și în cazul crenvurștilor produși special pentru copii, care trebuie să fi 100% din carne de pasăre.