Crescător de oi: În 2-3 ani, brânza de burduf va rămâne istorie
Dincolo de tradiție, creșterea oilor în România reprezintă unul din sectoarele zootehniei care a mers cel mai bine de-a lungul timpului. Acum, însă, scumpirea furajelor și lipsa unui sprijin susținut din partea statului i-au determinat pe mulți oieri să renunțe la animale și să se apuce de altceva. În ritmul actual, în 2-3 ani, telemeaua o să coste dublu, iar brânza de burduf va ajunge istorie, avertizează Dan Petrescu, un crescător cunoscut din județul Argeș.
“Niciodată n-am mai avut un an așa de greu. Toată lumea vinde oi. De la anul și din ce trece timpul o să dubleze prețurile, pentru că nu mai are cine să crească animale. Nu mai ai de ce le ține, trebuie să ai alte afaceri ca să o poți face. Acum, telemeaua a ajuns la 40-45 de lei pe kg, de la anul, prețul o să fie dublu”, a declarat pentru Puterea Dan Petrescu, un fermier din Argeș care deține în jur de 600 de oi, acum.
Cum mielul nu are cum să se scumpească, pentru că “arabul impune un preț stabil, 12-13 lei/kg în viu, pentru că atât își permite să dea și îl reglementează frumos la toată țara”, singurul produs la care se poate umbla rămâne brânza. Iar atât timp cât subvențiile nu sunt acordate pentru producție, ci sunt direcționate către reproducție, să nu mirăm că apar scumpiri, susține Petrescu.
‘’Subvenția trebuie să meargă pe producție, nu pe reproducție, fiindcă de aceea am ajuns să avem brânza la prețul de acum. Ministrul Daea spune că n-o să coste niciodată cașcavalul 100 lei/kg, ba da, o să ajungă la acest preț, vă spun eu, dacă dăm în continuare subvențiile pe pășuni la cei care nu valorifică nimic, ci doar mulg oi. Nu produc nimic, decât iau banii, așa o să ajungem‘’, susține fermierul.
Costuri tot mai mari
Seceta din acest an a scumpit foarte mult furajele, motiv pentru care numeroși crescători au început să reducă efectivele de ovine sau să renunțe de tot să mai crească animale.
Dacă anul trecut, kilogramul de porumb costa 80 de bani, acum se cumpără cu 1,8 lei/kg, arată Dan Petrescu. În același timp, balotul de fân s-a scumpit de la 8 lei la 18 lei, în timp ce prețul la carnnea de miel a rămas același: 11-12 lei/kg în viu.
‘’La brânză nu s-a pus mare lucru, abia acum în toamnă, când n-a mai fost, s-a adăugat undeva la 5 lei/kg, față de anul trecut, creșterea de preț fiind de la 28-30 lei/kg, la 30 -35 lei/kg. Nu mai spunem că plătim 5 lei pe oaie la tuns, iar lâna o îngropăm sau o aruncăm. Eu am plătit mașină să vină de la la Sibiu să o ia gratis, numai să scap de ea. Unde să o îngrop? Mai plătesc, Doamne ferește, și amendă pentru ea’’, mai spune Dan Petrescu.
România se numără printre statele UE care dețin cele mai mari efective de oi și capre, care merg în mare parte la export. În 2020, acestea se ridicau la peste 7,5 milioane de animale, adică undeva jumătate față de 1990, potrivit datelor de la INS.
Citește și Olandezii au trecut la fapte: Elevii din școli, hrăniți cu viermi de făină