Crescător de oi: Pentru mine, nu contează că vine abatorul, arabul sau europeanul să cumpere, important este să nu fiu pe pierdere
Chiar dacă furajele s-au scumpit semnificativ, 2021 a fost un an bun pentru crescătorii de ovine, datorită prețurilor ceva mai ridicate față de alți ani, în contextul unei cereri care se menține pe creștere la nivel internațional. Vorbim, însă, de animale vii, pentru că de carne în carcasă încă nu este cazul de cantități semnificative.
După foarte mulți ani pe pierdere, acum, premisele pentru următorii ani se anunță promițătoare, fiind așteptată o majorare a consumului de carne de oaie, alături de cea de pasăre, de altfel, singurele pentru care se întrevede o astfel de tendință la nivel european, până în 2031, potrivit unui studiu al Comisiei Europene.
Un preț bun, după foarte mulți ani
După ce ani de zile prețul pentru mielul în viu în perioada sărbătorilor pascale se situa în jurul unei valori de de 5-6 lei/kg, în 2021, acesta a ajuns chiar și până la 16 lei/kg, cu observația că și prețurile la furaje au crescut spectaculos, practic, s-au dublat. A fost totuși ceva mai bine, după ani întregi de pierderi, recunosc crescătorii.
„În 2021, a crescut prețul față de alți ani, am avut cerere cu ocazia sărbătorilor la arabi, iar mielul în viu s-a vândut chiar și cu peste15 lei/kg ca marfă finisată, care a mers până prin 15-20 iulie. La mine la fermă, cred că n-am avut de cel puțin zece ani așa un preț, a fost bun, nu foarte bun, pentru că s-au scumpit furajele ”, a declarat pentru Puterea Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei „Păstorul Crişana” din județul Arad.
De Crăciun, însă, nu s-a cumpărat nimic, românii preferând carnea de porc, conform tradiției. Pe piata europeană, însă, există cerere pentru animale la greutate mică, ceea ce nu există la noi noi, acum, abia în primăvară vor fi animale disponibile, spune oierul.
“Abatoarele n-au cumpărat nimic de Crăciun. Pentru mine ca fermier nu contează că vine abatorul sau arabul, europeanul, pe mine mă interesează să nu lucrez în pierdere, nu mă interesează cine vine la poarta mea, ecuația este simplă”, recunoaște Nicolae Cioranu.
Exporturi de animale vii
In primele nouă luni din 2021, exporturile de animale vii s-au ridicat la circa 2,2 milioane ovine și caprine – 76 021 tone în valoare de 221 milioane euro, comparativ cu 65 040 tone, în valoare de 169 milioane euro, în perioada similară din 2020, potrivit datelor furnizate Puterea de Institutul Național de Statistică (INS).
De altfel, ovinele și caprinele ocupă primul loc în exporturile de animale vii ale României, fiind urmate de bovine (41.8000 tone în valoare de 106 milioane euro).
Principalele destinații externe au fost Iordania – 31.530 tone (95,8 milioane euro), urmată de Arabia Saudită – 24 095 tone (65,8 milioane euro) și Grecia – 10.557 tone (31,2 milioane euro).
Efectivele de ovine şi caprine, inclusive efectivul matcă (oi, mioare şi capre) la finele anului 2020 se ridicau la peste 12 milioane capete, din care peste 9,2 milioane erau oi, mioare şi capre, potrivit datelor INS, ceea ce plasează țara noastră pe locul doi în rândul statelor membre UE, după Spania.
CE: Revine cererea pentru oaie și pasăre
După ce a scăzut în ultimii ani, “producția de carne de oaie în UE ar trebui să crească ușor cu 0,3% pe an în perioada 2021 – 2031, susținută de sprijinul cuplat voluntar, oferta mondială mică, dar și de o ameliorare a prețurilor plătite producătorilor”, arată Comisia Europeană într-un studiu publicat recent.
Consumul mediu de carne de oaie ar urma să crească ușor până la 1,4 kg pe cap de locuitor până în 2031, “datorită diversificării regimului alimentar și a obiceiurilor de consum ale populației europene”.
Cât despre comerțul cu ovine, exporturile sunt așteptate să scadă, în strânsă legătură cu preocupările pentru bunăstarea animalelor și riscurile financiare legate de anumite destinații comerciale, se arată în raport.
Vestea bună ar fi totuși că există un trend ascendant al consumului de carne de oaie, alături de cea de pasăre, în timp ce porcul și vita pierd teren. Pe total, este așteptată, însă, o reducere a consumului de carne de aproximativ 3 kilograme pe cap de locuitor în UE, până la circa 67 kilograme, în 2031.