Crește taxa la UMFCD. Ar putea ajunge la peste 10.000 de euro pentru studenții străini
Tot mai mulți studenți internaționali aleg să studieze în România datorită taxelor universitare mai accesibile. Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD), Viorel Jinga, a explicat că, în timp ce taxa anuală pentru un student internațional în România este de 8.500 de euro, la universitățile din țările vecine, precum Bulgaria și Ungaria, acestea depășesc 10.000 de euro.
Taxe mai mare la UMFCD
De asemenea, rectorul a menționat că, în anii următori, s-ar putea lua în considerare o creștere a acestor taxe, în conformitate cu tendințele observate la instituțiile private din România, unde taxele pentru studenții internaționali au crescut semnificativ, ajungând la 10.000 – 11.000 de euro pe an.
În cadrul Asociației Universităților de Farmacie din România (G6), care reunește șase mari universități din țară – Iași, București, Timișoara, Craiova, Cluj și Târgu-Mureș – s-a discutat despre uniformizarea taxelor pentru studenții internaționali, pentru a asigura o coerență la nivel național.
Rectorul Jinga a mai precizat că admiterea pentru studenții internaționali s-a desfășurat pe baza dosarelor și că, în prezent, există o concurență mare, cu trei candidați pe loc.
„Studenții internaționali aleg să vină în România și pentru această taxă de 8.500 de euro, la vecini sunt taxe mult mai mari, atât la bulgari, cât și la unguri, de peste 10.000 de euro. S-ar putea, în anii următori, să mai creștem și noi taxa (…). Am văzut, de exemplu, la ‘Titu Maiorescu’, că merge la 10.000 – 11.000 de euro. Cei de la privat au crescut deja mult taxa pentru studenții internaționali.
În cadrul G6, Asociația Universităților de Farmacie din România, care reunește cele șase universități mari – Iași, București, Timișoara, Craiova, Cluj și Târgu-Mureș – stabilim împreună aceste taxe, pentru a le uniformiza la nivel de țară, taxelor pentru studenții internaționali.
Noi am început deja admiterea pe bază de dosar la acești studenți internaționali și avem deja trei pe loc, deci este încă o atracție mare pentru studenții din străinătate”, a precizat Jinga, citat de Agerpres.
Rectorul a sugerat că studenții străini sunt atrași de oportunitățile din centrele universitare internaționale, unde densitatea medicilor este foarte mare și mediul de lucru este considerat mai calitativ.
De asemenea, mulți medici preferă să lucreze în străinătate în loc să se mute în orașe mai mici sau capitale de județ din România. Totuși, rectorul a exprimat optimismul că, datorită investițiilor realizate prin PNRR și alte fonduri, spitalele județene din România vor ajunge în curând să ofere condiții de muncă comparabile cu cele din centrele universitare.
Salariile medicilor din România sunt competitive, cu rezidenți care câștigă între 6.000 și 7.000 de lei net, iar medicii specialiști ajungând la aproximativ 10.000 de lei.
Rectorul Jinga a evidențiat și numeroasele elemente de atracție ale universității pe care o conduce, inclusiv bursele de merit, de performanță și sociale, disponibile atât pentru studenții bugetați, cât și pentru cei care plătesc taxe.
Aceste burse permit studenților să compenseze eventualele dificultăți financiare prin performanțe academice. Universitatea dispune și de un centru de simulare modern, unde studenții sunt instruiți în diverse tehnici medicale încă din primul an.
„Şi ei pot compensa, dacă au probleme materiale, învăţând bine, aceste taxe pe care le plătesc. De asemenea, avem un centru de simulare foarte important şi studenţii care sunt astăzi în cadrul examenului de admitere vor face, încă de la început, nişte tehnici de prim-ajutor, de salvare a vieţii, de resuscitare cardio-respiratorie, tehnici de bază de punţie venoasă, examen urologic, examen ginecologic, încă din anul I, pentru a intra încă de la început în sistemul clinic.
Avem acest centru de simulare, am cumpărat o clădire cu şase etaje şi a fost echipată cu foarte multe aparate de ultimă oră, cu simulatoare care sunt foarte inteligente şi care reproduc mediul clinic, mediul operator. Am investit 42 de milioane de lei în acest centru de simulare, aceşti bani sunt din proiecte europene. (…).
Avem şi un bazin de înot, avem cămine cu foarte multe locuri, chiar avem locuri libere în cămine, iarăşi sunt elemente de atracţie pentru universitatea noastră”, a arătat Jinga.