Creșterea consumului de droguri în România: 80% dintre români sunt nemulțumiți de gestionarea situației, spune un sociolog

Publicat: 08 iun. 2024, 12:45, de Cristina Cohuț, în SOCIAL , ? cititori
Creșterea consumului de droguri în România: 80% dintre români sunt nemulțumiți de gestionarea situației, spune un sociolog
Medicamente folosite de consumatorii de droguri, puse sub control națioanl

Aproape 80% dintre români sunt nemulțumiți de eforturile autorităților în combaterea consumului de droguri, conform unui sondaj realizat de INSCOP la solicitarea News.ro. Din aceștia, 38,4% consideră că soluția ar fi înăsprirea pedepselor pentru traficanții de droguri, în timp ce 34,6% susțin intensificarea controalelor la frontiere pentru a preveni intrarea drogurilor în țară.

Consumul de droguri, o problemă tot mai mare

În ceea ce privește evaluarea acțiunilor autorităților în gestionarea problemei consumului de droguri, 19,1% dintre români se declară mulțumiți sau destul de mulțumiți, în timp ce un procent semnificativ de 78.8% sunt foarte nemulțumiți și destul de nemulțumiți. 2% nu știu sau nu răspund.

”Foarte recent am publicat mai multe date privind această temă. Dacă ne uităm și analizăm agenda publică, de regulă avem cam aceleași lucruri: educație, sănătate, prețuri, salarii, locuri de muncă, evoluția economiei, frica de război de câțiva ani încoace.

Însă, o temă care a crescut oarecum sub radar este aceasta a traficului și consumului de droguri care generează o reacție emoțională și de asemenea o frică colectivă foarte mare”, a explicat Remus Ștefureac, director INSCOP Research, în cadrul unui interviu acordat DC News TV.

77,3% dintre bărbați și 80,3% dintre femei sunt foarte nemulțumiți și destul de nemulțumiți față de acțiunile autorităților în lupta împotriva consumului de droguri. Aceeași perspectivă este împărtășită de 64,3% dintre tinerii sub 30 de ani, 79,1% dintre cei cu vârsta între 30 și 44 de ani, 80,4% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 59 de ani și 86,2% dintre persoanele în vârstă de peste 60 de ani.

”Dacă oamenii sunt întrebați care este cel mai mare pericol pentru viitorul copiilor, pe primul loc este consumul de droguri. A ajuns cumva înaintea temerilor legate de lipsa de calitate a educației sau salarii sau locuri de muncă prost plătite pentru generația publică. Acest subiect captează atenția.

Dacă-i întrebi pe oameni cum cred că autoritățile gestionează acest subiect, aproape 80% sunt profund nemulțumiți. Cred că acest subiect a devenit o urgență națională care necesită o mobilizare legislativă în primul rând, pentru că sunt neclarități și conflicte instituționale care împiedică o acțiune eficientă”, a mai spus fondatorul și conducătorul INSCOP.

INSCOP Research a realizat sondajul de opinie la solicitarea Agenției de presă News.ro. Datele au fost colectate în intervalul 20-25 mai 2024, folosind metoda CATI (Computer-Assisted Telephone Interviewing), cu un eșantion de 1100 de persoane, selectate în mod reprezentativ pe baza categoriilor socio-demografice esențiale (sex, vârstă, ocupație) pentru populația adultă din România, cu vârsta de 18 ani și peste. Metoda de cercetare a constat în interviuri bazate pe un chestionar structurat. Eroarea maximă admisă pentru date este de ± 2,95%, la un grad de încredere de 95%.