Creșterea PIB-ului în România: Realitate sau iluzie guvernamentală?
Guvernul României anunță cu mândrie creșterea Produsului Intern Brut (PIB), susținând că țara noastră va avea cea mai mare creștere economică din Europa. Însă această realizare aparentă ridică multe semne de întrebare și stârnește critici din partea specialiștilor în economie.
Potrivit formulei economice de bază, PIB-ul este egal cu consumul, investițiile, cheltuielile guvernamentale și exportul net. Aceasta înseamnă că, atunci când cheltuielile guvernamentale cresc, PIB-ul va crește automat. Astfel, nu este o mare realizare faptul că PIB-ul României crește, atâta timp cât cheltuielile statului cresc simultan, iar deficitul bugetar se adâncește.
Creșterea cheltuielilor publice: o soluție artificială
Guvernul actual a mărit salariile, subvențiile și pensiile, ceea ce a dus automat la o creștere a cheltuielilor publice. Aceste măsuri, însă, nu sunt susținute de o creștere reală a resurselor bugetare, ci doar alimentează deficitul bugetar, care, conform Comisiei Europene, va reveni anul viitor la nivelul celui din perioada pandemiei.
PIB = Consum + Investiții + Cheltuieli guvernamentale + Export net
„Identitatea de mai sus se învață în primul an de facultate, la profilul economic. Doar lipsa educației economice generale și, mai ales, impostura guvernului, face ca afirmația ‘Am mărit PIB, vom avea cea mai mare creștere din Europa’ să fie prizată de unii români”, spune profesorul de economie Bogdan Glavan.
Manipularea opiniei publice
Primul ministru se laudă cu creșterea PIB-ului, dar critici susțin că această creștere este datorată, în mare parte, măririi cheltuielilor de personal și a pensiilor, fără a avea resurse bugetare adecvate. Zeci de mii de bugetari au fost angajați și au fost înființate noi ministere, toate acestea contribuind la creșterea artificială a PIB-ului.
Practic, Guvernul mărește cheltuielile guvernamentale și apoi se laudă cu creșterea PIB-ului, e ceva de bezna minții. Practic, guvernul își bate joc de oameni profitând de ignoranța lor în materie de știință economică.
Creșterea PIB-ului în România, așa cum este prezentată de guvern, este mai mult o iluzie creată prin mărirea cheltuielilor publice și mai puțin o reflectare a unei economii sănătoase și sustenabile. Fără reforme structurale și o gestionare responsabilă a resurselor bugetare, această creștere riscă să fie doar temporară, ascunzând problemele fundamentale ale economiei românești.