Crin Antonescu, analiză critică a scenei politice. Iohannis, luat în vizor: El a păcătuit prin ce n-a făcut
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/Crin-Antonescu-vede-in-demisia-lui-Iohannis-o-metoda-eleganta-de-a-evita-esecul-Probabil-ca-n-a-primit-garantii-ferme.png)
Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare pentru alegerile prezidențiale din mai, a oferit recent o analiză detaliată și sinceră a actualei scene politice, într-un interviu acordat DC News. Cu luciditate și o doză de auto-control specifică stilului său, Antonescu a abordat mai multe subiecte-cheie, de la relațiile cu foștii colegi de partid, până la viziunea sa despre funcția prezidențială și greșelile trecutului.
Crin Antonescu, despre Ciucă: „Nu am vorbit cu el, dar îi respect decizia”
Fără ocolişuri, Crin Antonescu a declarat că nu a avut vreo discuţie recentă cu Nicolae Ciucă, fost premier și fost lider al PNL, despre care a aflat, din informațiile publice, că s-ar fi retras complet din viaţa politică, inclusiv din activitatea parlamentară.
În loc să speculeze pe marginea acestei retrageri, Antonescu a adoptat un ton sobru și elegant, afirmând că respectă decizia acestuia și că are un respect sincer pentru persoana lui Ciucă.
„Nu am vorbit cu dl. Ciucă. Am înțeles că s-a retras din activitatea politică, chiar și din Senat. Îi respect decizia. Am tot respectul pentru persoana d-lui Ciucă, dar nu am discutat cu dânsul”, a explicat candidatul la prezidențiale.
Klaus Iohannis, între tăcere și aroganță
Fără să ocolească subiectele sensibile, Crin Antonescu a abordat direct prestația fostului președinte Klaus Iohannis, un personaj politic cu care a avut o istorie comună complexă. În opinia sa, problema majoră a lui Iohannis nu a fost atât ceea ce a făcut, cât ceea ce nu a făcut. A acuzat lipsa de implicare, o atitudine sfidătoare în ultimii ani de mandat și o tendință de a se retrage din centrul deciziilor esențiale.
Totodată, a recunoscut că în primul mandat al fostului președinte au existat și momente importante care trebuie menționate. Cu toate acestea, Antonescu consideră că în prezent Klaus Iohannis nu mai trezește un interes real în spațiul public, fiind într-o „binemeritată vacanță” – o formulare care îmbină ironia fină cu realismul politic.
„Nu cred că folosește cuiva să spunem că Iohannis a făcut greșeli… El a păcătuit prin indiferență, a sfidat în ultimii ani, a păcătuit prin ce n-a făcut. Dar câteva lucruri, mai ales în primul mandat, trebuie recunoscute. Acum, el chiar nu interesează, cred. E într-o binemeritată vacanță.
Când va dori să spună, să explice – mi se pare puțin probabil –, dar eu cred că, după ce o să se liniștească tumultul campaniei, veți încerca, ca jurnaliști, să-i dați târcoale”, a precizat Antonescu.
Crin Antonescu a punctat și un aspect esențial despre stilul de conducere prezidențial: relația cu oamenii. A sugerat că Klaus Iohannis a manifestat un atașament excesiv față de simbolurile puterii – de la ceremonialul oficial până la distanța rece dintre el și cetățeni.
În opinia sa, una dintre marile virtuți ale unui președinte ar trebui să fie comunicarea – o abilitate pe care Iohannis, deși capabil să se exprime, a ales să nu o valorifice:
„Dl. Iohannis mi-a părut un om care a purtat cu o anumită plăcere însemnele puterii. A ținut la ceremonial, la distanțe, a cultivat o anumită conduită dusă până la aroganță. Una dintre virtuțile puterii este comunicarea. De ce dl. Iohannis, care nu era un împiedicat la vorbă, nu a fructificat-o, nu a savurat-o?”