Crin Antonescu, despre desemnarea sa de către Coaliție: „Nu am cerut acest rol”

Publicat: 23 dec. 2024, 16:13, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Crin Antonescu, despre desemnarea sa de către Coaliție: „Nu am cerut acest rol”

Crin Antonescu, fostul lider al PNL, a oferit prima sa reacție după ce a fost desemnat candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR și al Grupului Minorităților pentru alegerile prezidențiale din 2025.

„Nu am solicitat această candidatură, dar nu m-am dat deoparte”

„După niște contacte neoficiale cu lideri ai coaliției, ieri dimineață am avut o întâlnire la Guvern cu președinții celor trei partide și liderul minorităților. Au exprimat convingerea că sunt o soluție pe care doresc să o susțină. Eu nu mi-am dorit această candidatură, nu am solicitat-o, dar nu m-am dat deoparte și am acceptat”, a declarat Crin Antonescu într-o intervenție la Digi24.

Fostul președinte al Senatului a subliniat că decizia sa vine din responsabilitatea față de situația complicată pe care o traversează țara. „România are nevoie de stabilitate și unitate, iar dacă liderii politici consideră că pot contribui la acest obiectiv, nu pot refuza”, a adăugat acesta.

Ruptura de partide: „Voi reprezenta un program personal”

Antonescu a anunțat că, dacă desemnarea sa va deveni oficială, va demisiona din PNL pentru a-și menține independența față de partide. „Nu există nicio altă legătură între mine și partide. Voi reprezenta un program personal, iar sprijinul acestora va fi unul politic, nu organizațional”, a explicat candidatul.

De asemenea, Antonescu a pus accentul pe particularitățile alegerilor prezidențiale: „Implicarea notabililor locali contează, dar decizia este, în proporție de 95%, în mâinile alegătorilor. Prezidențialele sunt ceva special pentru români”.

Revenirea în politică: „O decizie pentru o situație critică”

După aproape un deceniu departe de politică, Crin Antonescu a explicat motivele revenirii sale: „A fost o decizie perfect liberă când am părăsit politica. Mi-a fost bine, nu mi-a lipsit, dar acum, într-un moment critic, consider că pot avea un aport pozitiv”.

Antonescu a reiterat angajamentul său față de valorile proeuropene și apartenența la NATO. El a salutat diversitatea competiției prezidențiale, menționând candidatura independentă a lui Nicușor Dan ca pe un exemplu de pluralism politic benefic.

Posibile tranziții până la alegeri

Candidatul desemnat a sugerat o soluție interimară pentru perioada până la alegeri, prin care președintele Senatului, Ilie Bolojan, să exercite interimatul funcției prezidențiale. „Nu ar fi rău să se găsească o astfel de înțelegere”, a declarat Antonescu, punând accentul pe nevoia unei tranziții stabile.