Crin Antonescu, despre grațiere. Un drept neglijat și de Iohannis: În 10 ani, ea n-a fost folosită

Publicat: 02 apr. 2025, 06:34, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Crin Antonescu, despre grațiere. Un drept neglijat și de Iohannis: În 10 ani, ea n-a fost folosită
sursa foto: Facebook/Crin Antonescu

Crin Antonescu, candidatul susținut de coaliția de guvernare la alegerile prezidențiale, a adus recent în discuție importanța prerogativei grațierii, subliniind că aceasta este prevăzută în Constituție cu un scop clar și nu ar trebui ignorată. El a exprimat surprinderea față de faptul că, în ultimii zece ani, această măsură nu a fost folosită deloc, considerând că acest lucru este anormal.

Antonescu, dezamăgit de fosta conducere a țării

Antonescu a explicat că, atunci când se discută despre grațiere, mulți oameni se gândesc la personaje politice sau influente din mediul de afaceri și mass-media. Cu toate acestea, el consideră că o astfel de măsură ar trebui să vizeze mai ales persoanele aflate în dificultate, cum ar fi mamele cu copii, persoanele cu situații materiale precare sau cele care au comis infracțiuni minore, excluzând infracțiunile cu violență.

„Prerogativa grațierii este una care nu-i pusă fără rost în Constituție, atâta că noi probabil când discutăm de grațiere vorbim de persoanje politice, politico-mediatice, din lumea de business, eu mă gândesc la tot felul de oameni necăjiți, oameni modești, mame cu copii acasă, care au infracțiuni minore, nu infracțiuni cu violență”, a spus Crin Antonescu.

Referindu-se la faptul că niciun președinte nu a folosit această prerogativă în ultimul deceniu, candidatul a subliniat că este greu de înțeleas de ce nu s-a intervenit niciodată pentru nicio persoană, considerând că acest drept trebuie utilizat atunci când circumstanțele o cer.

„Este o prerogativă pe care președintele trebuie să o folosească, mi se pare greu de înțeles că în 10 ani ea n-a fost folosită chiar pentru nimeni din țara asta, în ultimii zece ani”, a spus Antonescu.

Constanța, o resursă strategică pentru viitorul României

Marți, în cadrul unei vizite la Constanța, Crin Antonescu a evidențiat importanța strategică a acestei regiuni, punctând că aici se află trei elemente esențiale pentru viitorul României și al Europei: energia, portul maritim și modelul de conviețuire interetnică. În plus, a subliniat rolul esențial al Bazei Militare de la Mihail Kogălniceanu în sistemul de securitate.

Antonescu este de părere că, datorită resurselor sale naturale și facilităților energetice, județul Constanța poate transforma România într-un jucător energetic de prim-plan în Uniunea Europeană. A menționat că, în largul Mării Negre, proiectul Neptun Deep privind exploatarea gazelor naturale reprezintă o oportunitate majoră. De asemenea, a amintit că la Cogealac există cea mai mare concentrare de energie eoliană din țară, iar la Cernavodă funcționează centrala nucleară, ceea ce plasează județul într-o poziție strategică în domeniul energiei.

„Trei lucruri extrem de preţioase astăzi şi mai ales mâine, în Europa şi deci pentru România, sunt în primul rând aici la Constanţa. Vorbim în primul rând de energie, de faptul că România doreşte să fie independentă energetic, şi de faptul că România poate să devină furnizor de energie, producător şi furnizor de energie pentru Uniunea Europeană, pentru alţi clienţi din afara României.

Şi aici, avem în largul mării, foarte aproape, marele proiect gaze naturale Neptun Deep. Aici, la Cogealac, avem cea mai mare concentrare din România de energie eoliană, avem la Cernavodă energie nucleară. Iată deci că numai cu ceea ce se află în judeţul Constanţa, România poate deveni un jucător energetic semnificativ în Uniunea Europeană”, a spus acesta la o întâlnire pe care a avut-o, printre alţii, cu echipele de campanie şi liderii din administraţia judeţeană.

Un alt aspect cheie identificat de Antonescu este Portul Constanța, pe care îl consideră o resursă vitală pentru dezvoltarea economică a țării. El a menționat că acest port este deja al șaptelea ca mărime din Uniunea Europeană, dar are potențialul de a deveni cel mai important nod de transport maritim al UE. În contextul expansiunii economice și al coridoarelor comerciale internaționale, Portul Constanța poate juca un rol crucial în legăturile dintre Europa, Asia Centrală și China.

„În al doilea rând, există Portul Constanţa, deja al şaptelea dacă nu greşesc din Uniunea Europeană, şi portul care poate să devină cel mai important, nu doar al României bineînţeles – ceea ce este de mult, şi cel mai important al Uniunii Europene, într-o construcţie a viitorului, economică şi strategică, coridorul de mijloc care merge până în Asia Centrală şi până în China”, a afirmat Antonescu.