Crin Antonescu: „Nu voi fi un președinte comod pentru partide”
Crin Antonescu, fost lider al PNL, a pledat pentru un dialog deschis cu susținătorii lui Georgescu și a subliniat nevoia unei dezbateri publice asupra ideilor și viziunilor acestuia.
„Nu voi fi un președinte comod pentru partide”
Antonescu a început prin a-și reafirma poziția în cazul în care ar câștiga alegerile prezidențiale: „Dacă voi fi ales, nu voi fi un președinte comod pentru partidele politice.” Această declarație vine în contextul unui peisaj politic marcat de nemulțumiri, frustrări și neîncredere din partea cetățenilor față de clasa politică actuală.
Despre susținătorii lui Călin Georgescu
Antonescu a recunoscut, la Antena 3 CNN, că baza electorală a lui Călin Georgescu include nu doar frustrare și nemulțumire, ci și o doză importantă de speranță: „Dincolo de manipulare, există în rândul votanților lui Călin Georgescu și nemulțumire, frustrare, dar și ceva prețios, anume speranță. Dialogul cu acești oameni este necesar. Îi consider niște oameni nemulțumiți de ce au avut în politica românească și încercăm să îi convingem că alegerea bună este alta.”
Fostul lider liberal a făcut apel la o dezbatere publică deschisă, în care ideile lui Georgescu să fie analizate în profunzime: „Nu am vreo curiozitate legată de domnul Georgescu. L-aș invita să avem o discuție publică despre România și destinul ei, despre aceste alegeri. Cred că este absolut necesară o dezbatere nu numai cu domnul Georgescu ca să desfacem puțin niște idei.”
Critici la adresa extremismului și manipulării
Antonescu a calificat viziunea lui Georgescu drept „cea mai periculoasă variantă pentru România”, subliniind că ideile promovate de acesta sunt „extraordinar de aberante și periculoase”. Cu toate acestea, a recunoscut că, dacă o majoritate ar alege această cale, ar fi imposibil să oprească democratic o astfel de decizie: „Dacă o majoritate va decide să ne aruncăm în visul Georgescu, nu avem cum din punct de vedere democratic să oprim acest lucru. Nu cred că se va întâmpla asta.”
Totodată, Antonescu a respins posibilitatea ca în turul doi să ajungă doi candidați extremiști, pe care îi consideră o amenințare la adresa democrației.
Klaus Iohannis și vidul de comunicare
Fostul lider PNL a criticat și actuala administrație prezidențială, acuzând lipsa de transparență și aroganța: „Când nu vrei să spui cât a costat un avion cu care te-ai plimbat pe bani publici, este aroganță.”
Antonescu a sugerat că lipsa de comunicare a președintelui Klaus Iohannis a contribuit la crearea unui vid pe care susținătorii lui Georgescu îl umplu cu propriile lor narative: „Cred că era foarte bine ca Iohannis să fi comunicat mai mult legat de anularea alegerilor. Susținătorii lui Georgescu acoperă acest vacuum de comunicare a președintelui.”
O poziție de stabilitate pentru România
În final, Crin Antonescu a subliniat că România trebuie să recâștige o poziție de stabilitate în lume după încheierea alegerilor prezidențiale: „România trebuie să recâștige o poziție de stabilitate în lume după ce această epopee cu alegerile prezidențiale se va încheia.”