Crin Antonescu nu vrea pensie specială de parlamentar

Publicat: 09 apr. 2025, 21:39, de Călin Alice, în POLITICĂ , ? cititori
Crin Antonescu nu vrea pensie specială de parlamentar
Inquam Photos - Octav Ganea / Crin Antonescu

Crin Antonescu, candidat la alegerile prezidențiale din partea alianței PSD-PNL-UDMR, a fost parlamentar timp de șase mandate. Cu toate astea, el a anunțat public că nu vrea pensie specială de parlamentar.

Crin Antonescu nu vrea pensie specială

Crin Antonescu, care a împlinit 65 de ani în septembrie 2023 și a activat în Parlament din 1992 până în 2016, a subliniat clar poziția sa față de pensiile speciale.

„Pot să vă informez că sunt beneficiar potențial, în virtutea legii. Aș putea face cererea, dar nu am făcut și nu voi face. Câtă vreme guvernul va reuși să elimine, pe viitor, pensiile speciale ale parlamentarilor, nu văd de ce nu ar face-o și pentru cele ale magistraților”, a declarat fostul lider liberal.

Această decizie personală se aliniază cu eforturile actualei coaliții de guvernare de a reforma sistemul de pensii speciale. Antonescu a criticat vehement sistemul de pensii speciale din justiție, care permite pensionarea magistraților la vârsta de 48 de ani.

Antonescu susține pensionarea magistraților la 65 de ani

Pe lângă refuzul propriului privilegiu, Crin Antonescu a anunțat că reprezentanții coaliției de guvernare vor depune marți în Parlament un proiect de lege. Acesta prevede pensionarea magistraților la vârsta de 65 de ani. Propunerea a fost inițiată chiar de către Antonescu în cadrul ședinței coaliției. Candidatul la președinție a reiterat critica sa vehementă față de sistemul actual. El a afirmat că ieșirea magistraților la pensie la 48 de ani reprezintă o „absurditate periculoasă” pentru întregul sistem judiciar.

„Nu e vorba de militari, de cei din sistemul de apărare și ordine publică. E vorba de magistrați. Cea mai mare miză pentru mine, dincolo de PNRR și principiul echității, este acest principiu: e păcat de Dumnezeu să trimiți în pensie, la 48 de ani, un om care abia atunci are experiență, cunoștințe, practică, încât să poată fi judecător”, a explicat Crin Antonescu.

El a precizat că reforma propusă vizează ca magistrații care intră acum în sistem să se pensioneze la 65 de ani. Mai mult, aceștia ar urma să beneficieze de pensii calculate pe bază de contributivitate, la fel ca toți ceilalți.

Antonescu a adăugat că, deși este de acord cu salarii mari pentru magistrați, este inacceptabil ca sistemul să se confrunte cu lipsă de personal și procese lungi din cauza pensionărilor premature.

România a pierdut o parte din fondurile PNRR din cauza nerespectării jalonului privind reforma pensiilor speciale. Proiectul de lege propus de coaliție, la inițiativa lui Antonescu, ar putea reprezenta un pas important spre o reformă mai amplă a sistemului de pensii din justiție și spre îmbunătățirea funcționării acestuia.