Crin Antonescu promite drepturi egale pentru veterani într-un discurs înflăcărat la Chișinău

Publicat: 11 apr. 2025, 21:06, de Călin Alice, în POLITICĂ , ? cititori
Crin Antonescu promite drepturi egale pentru veterani într-un discurs înflăcărat la Chișinău
Inquam Photos - Octav Ganea / Crin Antonescu

Candidatul la președinție, Crin Antonescu, istoric de profesie, a efectuat o vizită la Chișinău. Acolo a discutat cu cetățenii Republicii Moldova, ținând și un discurs înflăcărat, plin de promisiuni și angajamente. Acesta a promis că, în calitate de președinte al României, va face tot posibilul ca veteranii de război din Republica Moldova să beneficieze de drepturi egale cu ale celor din România.

Președinte pentru toți românii

Antonescu și-a exprimat angajamentul față de toți românii, indiferent de granițe. Acesta a reamintit faptul că românii de ambele părți ale Prutului vorbesc aceeași limbă și au fost victime ale acelorași nedreptăți de-a lungul istoriei.

„Voi fi președintele României și voi avea o obligație pentru fiecare român, oriunde s-ar afla el. Suntem toți români! Ne-au smuls pagini din cartea de istorie, ni le-au șters, ni le-au mutilat, dar am fost mai puternici! Vorbim în continuare aceeași limbă, ținem minte aceleași povești și avem aceleași aspirații. Am refăcut istoria, am rescris istoria adevărată și vom construi istoria împreună”, a declarat Crin Antonescu.

Antonescu și-a continuat discursul, exprimându-și speranța că Republica Moldova va deveni membru deplin al Uniunii Europene până în 2030.

Promisiune fermă – drepturi egale pentru veterani

În discursul său de la Chișinău, Crin Antonescu a detaliat acțiunile pe care intenționează să le întreprindă ca președinte pentru a consolida legăturile cu Republica Moldova și pentru a repara nedreptățile istorice.

Acesta a promis o legătură permanentă cu Chișinăul, armonizarea inteligentă a legislației și facilitarea procedurilor de obținerii cetățeniei române pentru moldovenii care doresc. De asemenea, și-a luat angajamentul că va facilita trecerea prin vamă dinspre Republica Moldova spre România.

Un punct central al angajamentelor sale a fost recunoașterea celor care au apărat granițele Moldovei “ca veterani ai României” și a promis că aceștia vor beneficia de drepturi egale cu cele ale veteranilor din țara noastră. Mai mult, Antonescu s-a referit la această promisiune ca la „datorie de onoare”. Veteranii din România și Moldova au luptat ca “frați de arme”, iar separarea lor ulterioară celui de-al Doilea Război Mondial a fost „o mare nedreptate istorică”.