Crin Antonescu revine cu explicații. De ce a luat, de fapt, decizia de a se retrage: Sunt două chestiuni minimale

Publicat: 06 ian. 2025, 13:34, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Crin Antonescu revine cu explicații. De ce a luat, de fapt, decizia de a se retrage: Sunt două chestiuni minimale

Crin Antonescu, fost candidat al Coaliției pro-europene pentru alegerile prezidențiale, a explicat decizia de a se autosuspenda din această funcție. Potrivit declarațiilor sale, această hotărâre a fost luată unilateral, fără consultarea liderilor celor patru formațiuni care alcătuiesc coaliția.

Antonescu, nemulțumiri legate de amânarea datei alegerilor

Principalele motive care l-au determinat pe Crin Antonescu să recurgă la acest gest sunt legate de amânarea stabilirii datei alegerilor și de lipsa unei validări oficiale a candidaturii sale în cadrul structurilor statutare ale partidelor.

Crin Antonescu a subliniat că stabilirea datei alegerilor prezidențiale ar fi trebuit să fie o prioritate națională, având în vedere situația tensionată generată de anularea primului tur al alegerilor de către Curtea Constituțională, în decembrie anul precedent.

El a criticat guvernul pentru tergiversarea acestui proces, considerând că vechiul executiv ar fi trebuit să stabilească imediat noua dată, încă din 7 decembrie, a doua zi după decizia Curții Constituționale.

„Nu mi-e clar acum dacă putea sau nu s-o facă. În orice caz, putea să anunțe foarte clar când e data acestor alegeri. Sau, dacă aveți dreptate, nu știu exact acum dacă putea sau nu – nu sunt convins că nu putea – dar dacă e așa, atunci, în 23 decembrie, pentru că a fost învestit guvernul pe 22 decembrie, cred că în prima ședință de guvern putea să facă asta.

Dar, repet, nu e neapărat un subiect de gâlceavă. Este pur și simplu un lucru pe care l-am cerut – și cred că nu numai eu”, a declarat Antonescu pentru Europa FM.

Antonescu a subliniat că perioada care s-a scurs de la acel moment până la începutul lunii ianuarie este „mult prea mare” pentru a lua o decizie atât de simplă și esențială. Fostul candidat a respins ideea că timpul scurt dintre Crăciun și Revelion ar fi fost o piedică, accentuând faptul că lipsa unei date clare alimentează o atmosferă tensionată și nesigură în societate.

Validarea candidaturii: o necesitate ignorată

Pe lângă problema datei alegerilor, Antonescu a evidențiat și faptul că partidele din coaliție nu au luat o decizie formală privind candidatura sa. El a solicitat ca forurile statutare ale acestor formațiuni să își asume clar poziția, fie prin validarea sa ca reprezentant oficial al coaliției, fie prin desemnarea unui alt candidat. În opinia sa, această clarificare este esențială pentru a avansa în procesul electoral sau pentru a renunța oficial la această candidatură.

Antonescu a reiterat că aceste două aspecte – stabilirea datei alegerilor și validarea candidaturii – sunt condiții minimale pentru continuarea parcursului său electoral. El a considerat că tergiversarea acestor decizii reflectă o lipsă de coordonare și determinare la nivelul coaliției.

„Doresc să se stabilească – guvernul să stabilească, în conformitate cu legea – data alegerilor prezidențiale. Pare o amânare, o tergiversare nejustificată. Și doi: partidele care compun coaliția de guvernare și care au susținut, prin acordul lor, candidatura mea să-și ia în forurile statutare deciziile în legătură cu această candidatură, sau eventual o alta. Dar să se clarifice acest lucru.

Sunt două chestiuni minimale, absolut necesare, pentru a definitiva sau a anula, a abandona această candidatură. Și în ce privește prima – stabilirea cât mai rapidă a datei alegerilor – cred că este o urgență a întregii societăți, nu a unui candidat sau altul, sau a unui partid sau altul”, a mai precizat Antonescu.

Lipsa comunicării directe între liderii politici

Întrebat dacă a fost contactat de premierul Marcel Ciolacu în legătură cu situația sa, Antonescu a declarat că acest aspect face parte din sfera privată și a evitat să ofere detalii suplimentare. Totuși, a menționat că, în general, comunicarea liderilor politici ar trebui să fie mai transparentă și să evite ambiguitățile care alimentează incertitudinea publică.

În ceea ce privește motivele din spatele întârzierii, Crin Antonescu a evitat să acuze în mod direct guvernul sau coaliția de tergiversare intenționată, dar a subliniat că situația reflectă o lipsă de organizare. El a considerat că așteptările publicului pentru o decizie clară sunt perfect normale și că este imperativ ca autoritățile să rezolve aceste aspecte în cel mai scurt timp posibil.

Antonescu a exprimat speranța că guvernul va anunța data alegerilor în următoarele zile, subliniind că orice întârziere suplimentară riscă să agraveze tensiunile și să submineze încrederea cetățenilor în procesul electoral.