Crin Antonescu și-a lansat programul prezidențial: „România are o singură cale – în Vest. Avem nevoie de Vest, dar și Vestul are nevoie de noi”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/2025-04-09-1566-scaled.jpg)
Candidatul Alianței România ÎNAINTE, Crin Antonescu, și-a lansat miercuri programul electoral pentru alegerile prezidențiale din 4 mai, într-un eveniment desfășurat în prezența unor lideri politici de prim rang, precum președintele interimar al României, Ilie Bolojan, liderul PSD, Marcel Ciolacu, liderul UDMR, Kelemen Hunor și liderul interimar al PNL, Cătălin Predoiu.
Antonescu a declarat că miza scrutinului prezidențial nu este una obișnuită, ci una cu o semnificație profundă pentru viitorul țării.
„Funcția de președinte al României nu va fi o simplă funcție, chiar dacă supremă, nu va fi o simplă demnitate, nu va fi un simplu mandat prezidențial. Va fi o misiune, pe care atunci când te prezinți pentru a ți-o asuma în fața concetățenilor presupune un examen complex, un examen greu.”
Fostul lider liberal și-a prezentat candidatura drept un angajament total pentru a deveni „liderul de care o națiune are nevoie în următorii 5 ani”.
„România are nevoie de mai mult vreme de un lider de națiune în împrejurări din ce în ce mai complicate.”
El a adăugat că un președinte trebuie să fie „onest, competent, dedicat” dar și „un om creativ”, capabil să respecte Constituția, dar și să-și asume „responsabilitatea completă pentru ce se întâmplă pe scena politică, în societate”.
Apel la unitate și refuzul populismului
Crin Antonescu a insistat asupra rolului președintelui de a uni toate categoriile sociale, dincolo de diferențele de clasă, statut sau viziune politică.
„Președintele e chemat să unească și să mobilizeze toate resursele, toate energiile acestei națiuni, indiferent de opțiuni politice, indiferent de simpatii și antipatii, de suținători sau adversari.”
„Eu nu am niciun fel de atracție sau înclinație către discursurile colectiviste. Detest cu putere populismul.”
Antonescu a vorbit despre nevoia de „performanță și solidaritate”, punctând că o națiune puternică „vom fi ori toți, ori niciunul”.
România occidentală și criza globalismului
Un punct central al discursului a fost reafirmarea direcției euroatlantice a țării, pe fundalul unei crize pe care candidatul o atribuie modelului globalist promovat de Occident în ultimele decenii.
„Reafirm faptul că România are o singură cale: în Vest, pentru că suntem în Vest. Pentru că avem nevoie de Vest, dar mai nou și Vestul are nevoie de noi.”
„În mare măsură, se poate constata de ceva vreme eșecul unei formule globaliste la nivel occidental. Asta nu înseamnă eșecul Occidentului, ci al unei formule care a încercat să se impună și să impună și care n-a reușit.”
Potrivit lui Antonescu, România trebuie să participe activ la „redesenarea proiectului occidental”, aducându-și contribuția prin identitatea, memoria și valorile sale.
Nevoia de schimbare și noul contract cu cetățeanul
Deși s-a definit drept „candidatul stabilității”, Crin Antonescu a insistat că programul său este străbătut de „nevoia de schimbare”.
„Vorbesc despre un nou mod de acțiune, de mentalitate, comportament al instituțiilor statului în raport cu cetățenii, un nou raport între stat și cetățeni, o nouă eră în diplomație, un nou model economic.”
A adăugat și că își propune o „nouă formulă de abordare a diasporei”, pe care a criticat-o ca fiind tratată prea mult timp doar ca „rezervor electoral”.
„Nu cred că există două românii, putem vorbi doar metaforic de cealaltă Românie. Milioanele de români din afara țării nu sunt altă Românie, sunt România îndepărtată, risipită, dar sunt ca și noi România.”
Relația cu SUA și NATO
Crin Antonescu a reafirmat angajamentul față de parteneriatul strategic cu Statele Unite și față de NATO:
„În fața unor pericole care pot deveni reale, iminente și imediate, nu există garanții de securitate pentru Europa și România decât NATO și SUA.”
Totodată, el a pledat pentru o implicare activă a României în construcția europeană:
„Avem drept de contribuție la configurarea sau reconfigurarea identitară, militară, politică a Europei.”
Președintele, între ambiție și indispensabilitate
Crin Antonescu a afirmat că un președinte nu poate avea „ambiții mici” și că România trebuie să devină un actor indispensabil pe scena internațională.
„România trebuie să fie indispensabilă în relațiile de cooperare strategică, economică, de politică externă.”
„Îi vom convinge că vom avea ce de spus, ceva de adus, când vom avea ceva indispensabil.”
El a invocat, printre altele, ambiția de a transforma România într-un „furnizor de securitate energetică” și de a pune în valoare școala de gândire europeană de la București.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin