Crin Antonescu: „Societatea are politicienii pe care i-a produs. Mandatul viitorului președinte va fi foarte greu”

Publicat: 28 mart. 2025, 06:36, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Crin Antonescu: „Societatea are politicienii pe care i-a produs. Mandatul viitorului președinte va fi foarte greu”
sursa foto: Facebook/Crin Antonescu

Candidatul susținut de coaliția aflată la guvernare pentru alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a afirmat că societatea românească critică politicienii pe care chiar ea i-a produs.

Într-un podcast moderat de Mihai Tatulici, Antonescu a subliniat că, deși România este într-o continuă reformă din 1990, țara a progresat semnificativ.

Politicienii și societatea: un raport de interdependență

Antonescu a remarcat că nemulțumirile față de clasa politică provin, de fapt, din frustrările societății, însă aceasta trebuie să își asume faptul că liderii sunt aleși dintre propriii cetățeni. „Din păcate, societatea nu e dispusă să înțeleagă că are statul și are politicienii pe care ea i-a produs. Nu i-au adus chinezii, nu i-au adus americanii, nu i-au adus turcii”, a declarat el.

În opinia sa, politicienii înțeleg „destul de greu” că nemulțumirile societății sunt rezultatul propriilor decizii și acțiuni. El a criticat tendința generalizată de a considera întreaga clasă politică ineficientă și coruptă, fără o analiză mai profundă a proceselor politice și instituționale.

Reformele post-decembriste: progres lent, dar constant

Crin Antonescu a evidențiat că, deși multe reforme au fost incomplete sau întârziate, România a parcurs un drum semnificativ în ultimele trei decenii. „Istoria reformelor românești, reforma educației, reforma sănătății, reforma administrației… Noi din ’90 încoace o ținem într-o reformă. N-am făcut-o ca lumea, dar nu înseamnă că n-am plecat pe un drum, pentru că totuși suntem foarte departe de unde eram atunci”, a explicat el.

Acesta a subliniat că în România există o tendință istorică de amânare a deciziilor și de întârziere a schimbărilor instituționale, dar că percepția negativă asupra progresului nu reflectă întotdeauna realitatea.

Mandatul prezidențial: o misiune dificilă

Crin Antonescu consideră că următorul președinte al României va avea o misiune extrem de dificilă, în contextul geopolitic și economic actual. El a avertizat că poziția de șef al statului nu mai oferă aceeași siguranță ca în trecut, când România beneficia de sprijin constant din partea partenerilor internaționali.

„Nu mai suntem în situația comodă că noi tragem un pui de somn în cabină, că țara merge pe pilot automat în politica externă. Uniunea Europeană, NATO, parteneriatul cu americanii… Dacă e ceva, ne spune cineva ce avem de făcut. Nu mai e deloc așa. E o împrejurare în care nu e un post de invidiat, totuși cineva trebuie să o facă și o va face”, a declarat el.