Cristian Diaconescu: Rusia consideră că România ar executa „ordinele marilor puteri”, în special ale americanilor
Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu spune că o întâlnire bilaterală România-Rusia are șanse mici de reușită, întrucât agendele celor două state sunt foarte diferite.
Moscova nu este mulțumită de apartenența României la NATO și UE. Mai mult, faptul că țara noastră găzduiește un scut anti-rachetă este văzut ca un comportament agresiv din partea României, după cum a declarat Cristian Diaconescu la emisiunea Deșteptarea României de la Radio Europa FM.
„Stadiul relației actuale, din perspectivă bilaterală, discutând direct între Moscova și București este unul foarte redus, foarte jos, nu pentru că o persoană aflată în conducere la Moscova nu ar dori sau nu ar putea să se întâlnească cu omologul său din România, ci pentru simplul fapt că în acest moment ne despart aproape toate temele care ar putea figura pe agenda unei întâlniri bilaterale de substanță”, a spus Cristian Diaconescu.
Este doctrina Medvedev de acum 7-8 ani
Rusia ar dori ca România să se îndepărteze de aliații din Occident, în favoarea Moscovei, a mai adăugat politicianul laEuropa FM: „Ceea ce ar avea în intentie ar fi modul în care România s-ar delimita înăuntrul Alianței Nord-Atlantice sau Uniunii Europene, transmițând semnale preferențiale față de Federația Rusă, mai ales în ceea ce privește o nouă arhitectură de securitate.
Este doctrina Medvedev de acum 7-8 ani, anume ca în ceea ce privește securitatea europeană sau euro-atlantică, Federația Rusă să aibă un drept de intervenție și de decizie, omologată din punct de vedere juridic, adică printr-un tratat încheiat în acest spațiu, ceea ce este imposibil”.
Diaconescu a mai punctat că apartenența la NATO și inclusiv la UE reprezintă un semnal negativ la adresa Federației Ruse, faptul că ne asociem la proiecte de securitate sau economice care defavorizează Federația Rusă și faptul că, prin găzduirea scutului anti-rachetă, denotă că avem un comportament agresiv cu acest stat. Din punctul lor de vedere trebuie să se plece de la o premisă inițială și anume România să-și reconsidere fundamental opțiunile strategice de securitate, inclusiv cele economice, după care ar începe discuția cu Rusia.
Afirmații publice
În plus, Cristian Diaconescu spune că, în viziunea Rusiei, România nu are capacitatea de a lua decizii proprii și, mai degrabă, Bucureștiul ar face ce-i dictează alte state, în special SUA:
„Fiind la frontiera NATO, în mod clar preocupările în special în domeniul securității sunt cele pe care Federația Rusă încearcă să le promoveze dar nu neapărat în dialogul bilateral. Se consideră că România, și sunt afirmații publice din acest punct de vedere, se consideră că România, practic, nu are o decizie proprie și în ceea ce privește diversele atitudini, poziționări, în politica externă și de securitate România ar executa „ordinele marilor puteri”, în special ale americanilor.”