Cristian Pistol, directorul CNAIR: „Mâine, 31 iulie 2024, ora 18.00, deschidem circulaţia pe ultimii 10 km din lotul 1 al A0Sud”
Cristian Pistol, directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a anunțat că miercuri seara, 30 iulie, vor fi deschiși traficului ultimii 10 kilometri din primul lot al Autostrăzii de Centură A0 Sud.
Se deschide un tronsom important de autostradă
Această deschidere va permite sudului Ilfovului un acces direct și facil către litoralul românesc, marcând un pas important în dezvoltarea infrastructurii rutiere din jurul Bucureștiului.
”Maine, 31 iulie 2024, ora 18.00 deschidem circulaţia pe ultimii 10 km din ai lotului 1 al A0Sud (Autostrada de Centură a Capitalei)! Se va circula astfel pe 33,23 km din cei 51 de km a semiinelulului sudic al A0 şi va fi asigurată conexiunea cu A2 (Autostrada Soarelui)”, anunţă, marţi, Cristian Pistol.
Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, au inspectat duminică, 28 iulie, șantierul acestui lot și au confirmat că circulația va fi deschisă. Ciolacu a subliniat că odată cu deschiderea acestui segment de 10 kilometri, două treimi din inelul sudic al Autostrăzii de Centură A0 vor fi completate.
În prezent, în jurul Bucureștiului și al cartierelor sale periferice, există posibilitatea de a călători direct pe autostradă până la Constanța, ceea ce reprezintă o îmbunătățire semnificativă a conectivității rutiere.
Premierul a menționat că Ministerul Transporturilor, sub conducerea lui Sorin Grindeanu, gestionează în prezent lucrări pe 780 de kilometri de autostradă și drum expres, toate fiind în diverse stadii de construcție.
De asemenea, există aproximativ 1.500 de kilometri de cale ferată în lucru. Ciolacu a subliniat importanța cofinanțării europene în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), menționând că pentru proiectele rutiere, inclusiv autostrada Moldovei, se așteaptă să fie finalizați 140 de kilometri anul acesta, cu un procent semnificativ de cofinanțare de aproape 50%.
Premierul a declarat că România traversează un moment oportun pentru investiții, în special în infrastructură. Aceasta reprezintă o strategie pe care au urmat-o și alte state membre ale Uniunii Europene, precum Portugalia, Spania și Italia, și care a fost esențială pentru dezvoltarea economică și atragerea de investiții.
„Normal, mai ales în zona rutieră – unde vă dau exemplu autostrada Moldovei şi unde sperăm anul acesta să dăm în circulaţie 140 de km – partea de cofinanţare la fondurile europene, la PNRR mai exact, este ca şi procente de aproape 50%.
Ca să închidem tot acest inel, cum închide şi domnul ministru cu domnul director inelul de A0 al Bucureştiului, aici este cea mai mare parte din deficitul despre care vorbim de fiecare dată. Eu nu voi opri investiţiile.
În acest ritm se dezvoltă România, lucru pe care l-au făcut şi alte state europene şi membre a Uniunii Europene. Acelaşi lucru l-a făcut şi Portugalia, şi Spania, şi Italia. Este cel mai bun moment al României de investiţii, mai ales în zona de infrastructură. Fiindcă automat când ai infrastructură, cum este autostrada Moldovei, automat vor veni şi investiţiile”, a declarat premierul.