Cristian Preda demolează candidatura lui Victor Ponta: „E ridicol să te dai antisistem după ce ai fost premier”

Publicat: 03 feb. 2025, 14:44, de Radu Caranfil, în POLITICĂ , ? cititori
Cristian Preda demolează candidatura lui Victor Ponta: „E ridicol să te dai antisistem după ce ai fost premier”
Victor-Ponta-ID262080_INQUAM_Photos_George_Calin.jpg

Fostul prim-ministru încearcă să se reinventeze… Ce spun criticii despre această transformare? Victor Ponta, un nume bine-cunoscut pe scena politică românească, a avut o carieră marcată de ascensiuni spectaculoase și căderi abrupte. De la cel mai tânăr premier al României la un politician care încearcă să se reinventeze ca fiind „antisistem”, parcursul său este plin de controverse și schimbări de direcție.

Ascensiunea și apogeul lui Ponta

Născut pe 20 septembrie 1972 în București, Victor Ponta a absolvit Facultatea de Drept a Universității din București în 1995. Și-a început cariera ca procuror, iar în 2001 a fost numit șef al Corpului de Control al prim-ministrului. În 2004, a intrat în politică, devenind deputat din partea PSD.

În 2010, Ponta a fost ales președinte al PSD, iar în 2012 a devenit prim-ministru, funcție pe care a deținut-o până în 2015. În această perioadă, a fost copreședinte al Uniunii Social-Liberale (USL), alături de Crin Antonescu.

Declinul și încercările de „reinventare”

După înfrângerea în alegerile prezidențiale din 2014 și demisia din funcția de premier în 2015, Ponta a încercat să-și refacă cariera politică. A fondat partidul PRO România în 2018, poziționându-se ca o alternativă la PSD. Cu toate acestea, în 2020, partidul său nu a reușit să intre în Parlament, iar Ponta a anunțat că se retrage temporar din politică.

În 2024, a revenit în PSD și a fost ales deputat de Dâmbovița. Recent, și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2025, prezentându-se ca un candidat „nou” și „anti-sistem”.

Criticile lui Cristian Preda

Politologul Cristian Preda a comentat recent această nouă poziționare a lui Ponta, considerând-o ridicolă. „Ponta e ridicol când încearcă să explice că el e nou și antisistem”, a declarat Preda, subliniind că fostul premier face parte din sistemul politic de ani de zile și că încercarea sa de a se prezenta ca o alternativă nouă nu este credibilă.

Relația cu Marcel Ciolacu și demiterea din funcția de consilier onorific

Unul dintre cele mai recente episoade care demonstrează cât de subțire este masca de „antisistem” pe care Victor Ponta încearcă să o poarte s-a încheiat chiar azi. Marcel Ciolacu, premierul în exercițiu și lider al PSD, a anunțat oficial că renunță la Ponta în calitate de consilier onorific pe probleme de relații economice internaționale.

Decizia vine pe fondul anunțului lui Ponta că vrea să candideze la prezidențiale, o mișcare care, evident, nu mai era compatibilă cu poziția sa în preajma guvernării. Marcel Ciolacu a explicat sec, dar tăios: „Victor Ponta nu mai este consilier onorific”, încheind astfel un episod care ridica deja multe sprâncene.

Numirea sa, în vara anului trecut, fusese văzută ca o încercare a PSD de a-l readuce pe Ponta în circuitul politic mare, dar ruptura de azi confirmă că „marea împăcare” a fost, de fapt, un aranjament de conveniență. Nu doar că Ponta a fost acceptat, fie și simbolic, de „sistem”, dar a stat la masa acestuia până în ultimul moment.

De la premier la „outsider” și înapoi în sistem

Politologul Cristian Preda, care a criticat dur reintrarea lui Ponta în politica mare, are acum încă un argument în plus: un politician care s-a reinventat de nenumărate ori, de la premier la șef de partid, apoi la „tehnocrat onorific” și acum la candidat antisistem, este exact ceea ce pare – un oportunist al vremurilor, gata să schimbe taberele după cum bate vântul electoral.

Puterea – cel mai puternic drog

Evoluția lui Victor Ponta este un exemplu clasic de transformare politică în România. De la un tânăr politician promițător la premier și apoi la un candidat „anti-sistem”, parcursul său a fost marcat de numeroase schimbări de direcție și controverse. Rămâne de văzut dacă electoratul va accepta această nouă versiune a lui Ponta sau dacă trecutul său politic va continua să-l urmărească.