Cristian Radu Constantin: înger și demon al poeziei contemporane

Publicat: 15 apr. 2023, 10:00, de Simona Tanasescu, în News , ? cititori
<strong>Cristian Radu Constantin: înger și demon al poeziei contemporane</strong>

Starea actuală a lumii nu reflectă prea multă poezie. De aceea e nevoie de poeți și de cititorii lor, este de părere Cristian Radu Constantin, unul dintre cei mai mari poeți români.

Până nu demult, poeziile lui Cristian Radu Constantin au fost publicat doar în reviste, antologii de poezie și pe Facebook. În ultimi trei ani însă, a reușit performanța de a scrie și a își vedea publicate cinci volume de poezie, al căror număr de pagini însumează aproape 2000.

Având o natură neastâmpărată, poetul nu scrie niciodată așezat la birou, preferând să își tasteze poeziile direct în telefonul mobil, în mijlocul naturii, în mijloacele de transport în comun sau chiar în pauzele de la serviciu.

Spiritul nonconformist al omului Cristian Radu Constantin transpare și în poezia sa, care însă este străbătută de la un capăt la altul de o dragoste profundă pentru lirica clasică și de o rigurozitate dusă până la extrem în ceea ce privește metrica, ritmul și rima.

Datorită lui, publicul român din țară, dar și din diaspora, a putut redescoperi poezia, volumele sale fiind vândute în tiraje mari, într-un timp scurt de la apariție. Cu siguranță, la acest lucru a contribuit și apropierea lui Cristian Radu Constantin de marii poeți clasici români, precum Eminescu și Nichita Stănescu, dar și filiației lui cu poeții optzeciști, motiv pentru care a fost de multe ori numit „ cel mai mare poet român contemporan”.

Poetul Cristian Radu Constantin a acceptat să acorde un interviu în exclusivitate ziarului Puterea.ro, pe care vi-l redăm în premieră, nu înainte însă de a vă face cunoscută una dintre cele mai recente poezii ale  sale.

              Ziua mea

Din săptămână, înc-o frunză ruptă.

Orașul ne rămâne tot mai mic.

S-au perimat puterile de luptă

și ne-ndreptăm spre nimeni și nimic.

Dar cu un aer c-am avea chiar scopuri

și că trăim ardent, în timp real.

Eu, despărțindu-mi sticlele de dopuri,

măcar mai am un minim ideal.

Pe strada mea, e iarăși dimineață.

Se vede cerul sumbru prin perdea.

E prima zi din ce-a rămas din viață

și nu știu, naibii, ce să fac cu ea.

Să plec în pribegie numai ca să

mă-ntorc în urb la orele târzii?

Mai bine stau cu sticlele prin casă,

spunându-le măscări și poezii.

Aș arde-n casă candele de ceară.

O floare m-ar privi dintr-un ghiveci.

Mă voi trezi din ceață mai pe seară,

ca dintr-un vis al somnului de veci.

Iată discuția avută cu poetul Cristian Radu Constantin

Reporter: Ce evoluție a înregistrat poezia contemporană și care sunt tendințele dominante ale poeziei de astăzi?

Cristian Radu Constantin: Deși greu de crezut, poezia înregistrează, inclusiv pe audiobook, evoluții încurajatoare, dar tendința dominantă sunt eu.

R: Cum te adaptezi la schimbările literare din prezent și la cerințele cititorilor?

CRC: Schimbări? Nu mă adaptez deloc la ele. Le schimb eu la loc, astfel că ne întoarcem la adevărata poezie.

R: Care sunt elementele în materie de stil, temă și abordare cu care crezi că sunt cititorii motivați să aleagă poezia și cu ce noutăți îi poți tu surprinde?

CRC: Cerințele cititorilor mei au fost împlinite, dar asta se știe. Poți face orice în materie de stil și de teme (dacă poți). Cititorii mei, din cât bănuiesc eu, s-au bucurat să regăsească ritmul, rima, muzicalitatea marii poezii lirice, vibrația sentimentală, temele majore ale romantismului.

R: Cum reflectă starea actuală a lumii noastre aceste subiecte?

CRC: Starea actuală a lumii nu reflectă prea multă poezie. De aceea e nevoie de poeți și de cititorii lor.

R: Există o creștere a interesului pentru poezie în rândul tinerilor?

CRC: Da, o spun cu toată convingerea, tinerii sunt interesați de poezie, regăsesc în ea un univers care părea calitativ pierdut. Tinerii citesc, scriu și publică poezie.

R: Cum își promovează poeții lucrările în era digitală și care sunt canalele de distribuție cele mai populare pentru poezie?

CRC: În era digitală, poeții își promovează lucrările cum îi duce capul sau șansa. Eu scriu cărți, pe hârtie. Canalele de distribuție cele mai populare trebuie să ocolească neabătut Canalul Bâstroe. Cărțile  mele au trecut de Canalul Mânecii, cu ajutorul Editurii Velvet Story. În rest, omul sfințește blogul.

R: Radu, îți mulțumim foarte mult pentru timpul acordat și așteptăm de la tine, cât de curând, un nou volum de poezii.

CRC: Și eu vă mulțumesc și vă promit că așteptarea nu va fi deloc lungă, pentru că în scurtă vreme o să vadă lumina tiparului.