Criza continuă: Zeci de angajați din Sibiu vor fi concediați. Șeful ITM, reacție perfidă

Publicat: 24 feb. 2025, 18:58, de Cristian Matache și Andrei Ceausescu, în ECONOMIE , ? cititori
Criza continuă: Zeci de angajați din Sibiu vor fi concediați. Șeful ITM, reacție perfidă

Peste 80 de angajați din două fabrici din județul Sibiu vor fi disponibilizați până la sfârșitul lunii martie 2025, în urma notificărilor transmise Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sibiu.

Decizia angajatorilor, care au invocat scăderea comenzilor, afectează două companii din domenii diverse: una din sectorul textilelor, cu sediul în Miercurea Sibiului, și alta din marochinărie, în municipiul Sibiu.

Conform informațiilor furnizate de ITM Sibiu, fabrica din Miercurea Sibiului va concedia 51 de angajați din totalul de 64, iar concedierea va avea loc pe 31 martie 2025. În municipiul Sibiu, compania Alan Trade SRL, specializată în fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, va disponibiliza 34 de angajați din 107, cu data concedierii stabilită pentru 11 martie 2025.

Aceste concedieri vin după o perioadă tensionată pentru Alan Trade SRL, care a fost implicată într-o criză de personal în vara anului 2024. Atunci, mai mulți angajați au protestat în fața fabricii, nemulțumiți de decizia patronatului de a elimina bonurile de masă, argumentând că acest pas vine într-un context economic global dificil.

În ciuda numărului semnificativ de disponibilizări, directorul ITM Sibiu, Alexandru Marius Stănilă, a minimizat impactul acestora, considerând că nu reprezintă o situație alarmantă. „Dacă facem o analiză la numărul de salariați activi la nivelul județului Sibiu, acei aproape 100 de salariați reprezintă 0,001% din totalul de 150.000 de salariați activi. Nu este nimic înfricoșător”, a declarat Stănilă pentru Turnul Sfatului.

Directorul ITM a mai adăugat că agențiile de ocupare a forței de muncă sunt pregătite să sprijine angajații afectați, oferindu-le oportunități de reangajare. „Din experiența mea, nu au fost probleme ca oamenii dintr-o concediere colectivă să nu-și găsească serviciu”, a spus Stănilă, încurajându-i pe cei concediați să aplice la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, unde li se vor oferi locuri de muncă disponibile, în condiții similare sau chiar mai bune.

Deși situația pare să fie sub control în județul Sibiu, directorul ITM a recunoscut că, la nivel economic, nu poate fi prevăzut cu certitudine viitorul, însă pentru moment, nu există semnale de alte concedieri în județ. „Există o stabilitate la nivelul județului Sibiu în ceea ce privește locurile de muncă. Nu sunt mari fluctuații de personal”, a încheiat Stănilă.

Totuși, datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și ale Inspecției Muncii sugerează că județul Sibiu va fi afectat de o serie de concedieri și în următoarele luni. Aproape 200 de locuri de muncă vor fi disponibile în primele 5 luni din 2025, majoritatea din industriile auto și confecții. Aceste disponibilizări se alătură celor 141 de locuri de muncă pierdute în 2024.