Criză de pompieri în Uniunea Europeană

Publicat: 14 aug. 2023, 09:20, de Ion Teleanu, în Internațional , ? cititori
Criză de pompieri în Uniunea Europeană

Incendiile puternice de vegetație care au avut loc în ultima vreme în Grecia și Franța au scos în evidență o realitate mai puțin cunoscută privindu-i pe cei care intervin la stingerea acestora.

Reducerea numărului de pompieri în mijlocul unei crize climatice este o rețetă pentru dezastru”

Publicația „politico.eu” a relatat recent despre faptul că statele Uniunii Europene și-au redus locurile de muncă pentru pompieri în ciuda crizei climatice. Conform noilor date publicate de biroul de statistică al UE- Eurostat, anul trecut numărul total al pompierilor din statele Uniunii Europene a fost de 360.000, cu 2.800 mai puțini decât în ​​2021. „Reducerea numărului de pompieri în mijlocul unei crize climatice este o rețetă pentru dezastru”, a declarat Esther Lynch, secretarul general al Confederației Europene a Sindicatelor. „Riscul crescut de incendiu cauzat de schimbările climatice a fost clar pentru toți în această vară și trebuie să ne asigurăm că serviciile noastre de pompieri au personalul și resursele de care au nevoie pentru a-și îndeplini munca salvatoare”, a adăugat ea, solicitând țărilor să impulsioneze investind în flotele lor de stingere a incendiilor.

10 țări din UE, printre care și România, au redus numărul de pompieri

Potrivit Eurostat, 10 țări au redus locurile de muncă în stingerea incendiilor între 2021 și 2022, cele mai mari scăderi fiind înregistrate în Franța, România, Portugalia, Slovacia, Bulgaria și Belgia. Numărul pompierilor din Franța a scăzut cu 5.400, în timp ce România și Portugalia au redus cu 4.250 și, respectiv, 2.907 locuri de muncă în pompieri. Alte țări, însă, și-au sporit flotele: Spania a adăugat 617 pompieri în aceeași perioadă, în timp ce Italia a adăugat 546. Totodată, publicația „politico.eu” menționează că Bruxelles-ul a depus eforturi pentru a extinde rolul UE în răspunsul la dezastre și construiește o flotă permanentă de avioane de stingere a incendiilor care poate fi expediată în țări vulnerabile. Dar experții subliniază și necesitatea unor măsuri preventive, cum ar fi gestionarea activă a pădurilor, pentru a preveni și a limita mai bine incendiile de vegetație.