Criza digitalizării: Guvernul amână termenul pentru modernizarea actelor de stare civilă

Publicat: 11 sept. 2024, 10:53, de Autor: Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Criza digitalizării: Guvernul amână termenul pentru modernizarea actelor de stare civilă

Guvernul României va adopta azi o Ordonanță de Urgență menită să proroge termenul de implementare a noilor reglementări prevăzute de Legea nr. 119/1996 privind actele de stare civilă. Măsurile vizează atât adaptarea legislației interne, cât și gestionarea activităților consulară în străinătate, având în vedere că termenul inițial de aplicare, 24 septembrie 2024, nu poate fi respectat din cauza întârzierilor în integrarea sistemelor informatice.

Modificări esențiale aduse legislației existente

Ordonanța de Urgență modifică Legea nr. 119/1996, introducând noi reglementări pentru completarea și păstrarea registrelor de stare civilă. Începând cu 24 septembrie 2024, Registrul de stare civilă exemplar I va trebui completat informatizat și păstrat atât pe suport hârtie, cât și în format electronic, în timp ce Registrul de stare civilă exemplar II va fi întocmit exclusiv în format electronic de către ofițerii de stare civilă din România.

În plus, se preconizează ca misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate să adopte aceste reguli începând cu 24 septembrie 2025. Până atunci, acestea vor continua să completeze Registrul de stare civilă exemplar I în format informatizat și pe suport hârtie și vor întocmi exemplar II doar în format electronic.

Nouă reglementări pentru verificarea și validarea actelor

Ordonanța introduce modificări semnificative și în privința verificării și validării actelor de stare civilă. Acestea vor fi realizate în format electronic, iar procesul de verificare va include actele întocmite din 1 ianuarie 1921 până la termenul prevăzut de lege.

Impactul asupra activității consulare

Prin această ordonanță, Guvernul urmărește să evite blocajele și disfuncționalitățile care ar putea apărea în activitatea consulară, asigurând continuitatea în emiterea certificatelor de stare civilă pentru cetățenii români aflați în străinătate. Fără prorogarea termenului, misiunile diplomatice ar fi incapabile să completeze registrele de stare civilă în format digital și să elibereze certificatele necesare.

Modificări în Hotărârea Guvernului nr. 255/2024

În același timp, Ordonanța modifică Hotărârea Guvernului nr. 255/2024 privind normele metodologice de aplicare unitară a dispozițiilor în materie de stare civilă. Aceste modificări stabilesc că până la data prevăzută pentru aplicarea noilor reglementări, activitățile în domeniul stării civile care nu sunt realizate prin Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (S.I.I.E.A.S.C.) vor fi reglementate conform dispozițiilor anterioare. De asemenea, la data stabilită pentru aplicarea completă a noilor reglementări, vor fi abrogate actele normative prevăzute în legislația existentă.