Criza din Georgia: Proteste pro-UE și controverse în jurul numirii unui fost fotbalist ca președinte al parlamentului

Publicat: 14 dec. 2024, 13:20, de Andrei Ceausescu, în Internațional , ? cititori
Criza din Georgia: Proteste pro-UE și controverse în jurul numirii unui fost fotbalist ca președinte al parlamentului

Mikheil Kavelashvili, un fost fotbalist de la Manchester City și deputat al partidului de guvernământ Visul Georgian, urmează să fie numit sâmbătă președinte al parlamentului georgian, într-un context de tulburări sociale masive. Protestele pro-europene, izbucnite după alegerile din octombrie, continuă să zguduie capitala și alte orașe ale țării, reflectând nemulțumirile față de guvernarea considerată tot mai autoritară.

O alegere controversată

Kavelashvili, în vârstă de 53 de ani, este singurul candidat pentru această funcție, însă numirea sa este respinsă de principalele grupuri de opoziție, care consideră parlamentul ilegitim. Președintele pro-occidental Salome Zourabichvili a descris alegerea fostului sportiv drept o „parodie” și a subliniat că singura instituție legitimă rămasă în Georgia este președinția.

„Avem instituții de stat foarte puternice, așa că nu vom avea dificultăți în a aduce situația sub control deplin”, a declarat prim-ministrul Irakli Kobakhidze. Cu toate acestea, protestele tot mai ample sugerează contrariul.

Protestele, între idealuri europene și acuzații de corupție

Aderarea la Uniunea Europeană este susținută de o majoritate covârșitoare a georgienilor, fiind consfințită în constituție. Însă decizia guvernului de a suspenda negocierile până în 2028 a provocat indignare. Din 28 noiembrie, protestatarii au ieșit în fiecare seară pe bulevardul principal din Tbilisi, fluturând steaguri UE și cerând alegeri anticipate.

Manifestațiile de vineri au implicat mii de oameni, inclusiv specialiști IT, actori, avocați și lucrători din sectorul public. Scandând „Poliția este peste tot, justiția nu este nicăieri”, aceștia au denunțat regresul democratic și abuzurile forțelor de ordine. Transparency International raportează peste 460 de arestări în ultimele două săptămâni, dintre care mai mult de 300 implică maltratarea sau torturarea protestatarilor.

Un moment simbolic a avut loc când doi protestatari au escaladat o macara și au fluturat steagul georgian în fața unei mulțimi care îi aplauda.

Un fost sportiv în mijlocul tensiunilor politice

Kavelashvili, cunoscut și pentru fondarea partidului Puterea Poporului, a devenit una dintre principalele voci ale propagandei anti-occidentale în Georgia. Acesta acuză opoziția de subminarea țării în interesul forțelor străine.

Cariera sa politică a început după ce a fost descalificat din cursa pentru conducerea Federației Georgiene de Fotbal. Deși inițial aliat cu Visul Georgian, Kavelashvili și-a revendicat recent poziția de „opoziție sănătoasă” împotriva a ceea ce el numește „opoziția radicală finanțată din străinătate”.

Reacții internaționale și apeluri la sancțiuni

UE și SUA au condamnat regresul democratic al Georgiei. În timp ce Departamentul de Stat al SUA a impus restricții de viză oficialilor guvernamentali, miniștrii de externe ai UE vor analiza luni măsuri suplimentare. Protestatarii cer sancțiuni mai dure, inclusiv asupra miliardarului Bidzina Ivanishvili, fondatorul Visului Georgian, considerat principalul decident din umbră al țării.