Criză energetică în Republica Moldova: România și Uniunea Europeană au pus la punct un plan comun de acțiune pentru a evita o criză de proporții
România este pregătită să susțină Republica Moldova în fața crizei energetice fără precedent, anunță ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Țara vecină a declarat stare de urgență în sectorul energetic, iar România, împreună cu Uniunea Europeană, a pus la punct un plan comun de acțiune pentru a evita o criză de proporții.
„Frații noștri de peste Prut au nevoie de ajutorul României, în fața presiunilor imense pe care Rusia le pune în ceea ce privește accesul la energie. Nimic nu este mai rău decât să fii dependent de cei care își folosesc resursele nu pentru dezvoltare, nu pentru a ajuta, ci ca armă de șantaj”, a declarat Burduja.
În cadrul planului discutat, România va asigura acces prioritar Republicii Moldova la surplusul de gaze naturale stocate în țară și va colabora strâns cu companiile moldovenești pentru soluții tehnice care să suplimenteze alimentarea cu energie electrică.
„Republica Moldova a intrat în stare de urgență în sectorul energetic și, așa cum am făcut până acum, nu doar în baza acordurilor pe care țările noastre le au, ci a multor altor lucruri care ne unesc și ne vor uni mereu, vom fi alături de Chișinău”, a mai transmis ministrul, citat de Europa Liberă.
România, Moldova și Uniunea Europeană pregătesc scenarii
Autoritățile din România, Moldova și Uniunea Europeană pregătesc scenarii pentru a răspunde unei posibile sistări a livrărilor de gaze de către Gazprom. Măsura vine cu doar două săptămâni înainte de expirarea contractului care permite exportul gazelor naturale rusești prin Ucraina.
„România are o datorie, Europa are o datorie să nu abandoneze Republica Moldova și Ucraina în fața agresiunilor venite de la Est, fie ele sub forma tancurilor, rachetelor și urii, fie prin șantajul barbar în sectorul energetic”, a subliniat Sebastian Burduja.
Criza energetică din Republica Moldova riscă să afecteze puternic regiunea transnistreană, unde sistarea livrărilor de gaze ar putea duce la dificultăți majore în furnizarea energiei electrice. Starea de urgență în sectorul energetic din Republica Moldova a fost decretată pentru o perioadă de 60 de zile.