Criză la Spitalul județean Suceava: doar doi medici pentru pacienții oncologici
Începând cu 1 martie, Spitalul Județean ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava se va confruntă cu o criză gravă de personal la Secția de Oncologie. Situaţia pacienților cu cancer din județ se agravează din cauza numărului insuficient de specialiști.
În acest moment, secția se bazează pe aportul a trei medici, dintre care unul este pensionar și colaborează cu spitalul pe baza unui contract de prestări servicii. De la 1 martie, odată cu plecarea unui medic la o clinică din Iași, secția va fi rămâne cu doar doi medici, penuria de specialişti complicând și mai mult îngrijirea necesară pacienților, scrie Monitorul de Suceava.
Această reducere a personalului vine într-un moment critic: numai în anul precedent secția a oferit în jur de 20.000 de consultații oncologice, neincluzând pacienții care au căutat tratament în alte județe. Cu o asemenea limitare a resurselor umane, capacitatea de a oferi tratament adecvat și îngrijire pacienților cu cancer este grav afectată.
Criza devine şi mai vizibilă pe fundalul lucrărilor în plină desfăşurare la clădirea noii secții de oncologie, o investiție de peste 10 milioane de euro. Lucrările s-ar putea finaliza chiar anul acesta, iar prezența medicilor specialiști devine una extrem de necesară.
Noul spital de oncologie va fi unul modern, inclusiv cu un ambulatoriu propriu, a precizat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. „Un spital care are peste 90 de paturi pentru bolnavii de cancer. De asemenea, la pavilionul vechi de la oncologie vom începe un studiu de fezabilitate pentru a veni cu o nouă tehnologie pentru tratamentul cancerului, tratamentul cu izotopi. Până acum aveam la spital chimioterapia, radioterapia și chirurgia oncologică, iar acum venim cu tratamentul cu izotopi, care mai este în trei locuri din țară”, a spus Gheorghe Flutur.
Criza de cadre medicale la Suceava semnalează o problemă profundă în sistemul românesc de sănătate, cu impact direct asupra vieților pacienților cu cancer. Este imperativ ca autoritățile și comunitatea medicală să identifice soluții pe termen lung.