Criza politică din Austria: ”Prietenul românilor”, Karl Nehammer, își anunță demisia
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, și-a anunțat sâmbătă demisia, după ce negocierile pentru formarea unei noi coaliții guvernamentale au eșuat pentru a doua oară. Decizia sa vine în urma retragerii surprinzătoare a partidului liberal Neos din discuții și a tensiunilor persistente cu Partidul Social Democrat.
„Din păcate, trebuie să vă spun că negocierile s-au încheiat și nu vor fi continuate de Partidul Poporului (ÖVP)”, a declarat Karl Nehammer, liderul partidului conservator, într-un mesaj publicat pe rețelele sociale. El a acuzat facțiuni „distructive” din cadrul Partidului Social Democrat (SPÖ) pentru eșecul discuțiilor, susținând că acestea „au câștigat teren” și că ÖVP nu poate semna un program care ar afecta competitivitatea economică a țării.
Karl Nehammer a ajuns la ”inima” românilor pentru că ne-a refuzat mult timp accederea în spațiul Schengen.
Reacția opoziției și provocările economice
Andreas Babler, liderul social-democraților, a regretat decizia luată de ÖVP, calificând-o drept „o decizie proastă pentru țară”. El a subliniat că unul dintre principalele puncte de divergență a fost modul în care ar trebui abordat „deficitul record” lăsat de guvernul precedent.
„Am oferit lui Karl Nehammer și Partidului Poporului posibilitatea de a continua negocierile și i-am îndemnat să nu abandoneze masa discuțiilor”, a declarat Babler într-o conferință de presă sâmbătă seara.
Următorul guvern al Austriei se va confrunta cu provocări economice majore. Potrivit Comisiei Europene, țara trebuie să realizeze economii cuprinse între 18 și 24 de miliarde de euro pentru a redresa situația bugetară. Austria, aflată într-o recesiune de doi ani, se confruntă cu o creștere a șomajului și cu un deficit bugetar de 3,7% din PIB, peste limita de 3% impusă de UE.
Context politic complicat
Negocierile pentru formarea guvernului au fost inițiate în octombrie, când președintele Austriei i-a încredințat lui Karl Nehammer mandatul de a forma o nouă coaliție. Această sarcină a fost complicată de refuzul tuturor partidelor de a colabora cu liderul Partidului Libertății (FPÖ), formațiune de extremă dreapta care a câștigat alegerile naționale din septembrie cu 29,2% din voturi.
În aceste condiții, eșecul negocierilor dintre ÖVP și SPÖ adâncește incertitudinea politică din Austria. În lipsa unei coaliții viabile, viitorul guvern rămâne în suspans, iar tensiunile economice și sociale pun presiune pe liderii politici pentru a găsi o soluție rapidă.