CRONICĂ ECONOMICĂ A SĂPTĂMÂNII: investiții strategice, licitații importante și evoluții în sectorul energetic

Publicat: 11 ian. 2025, 09:00, de Andrei Ceausescu, în ECONOMIE , ? cititori
CRONICĂ ECONOMICĂ A SĂPTĂMÂNII: investiții strategice, licitații importante și evoluții în sectorul energetic

Securitatea energetică și apărarea națională au dominat începutul săptămânii, cu anunțuri privind livrarea unor sisteme avansate ReDrone™ și un proiect fotovoltaic semnificativ în Teleorman. Au urmat licitațiile pentru infrastructura rutieră și vânzările strategice, precum Titan Mașini Grele, au atras atenția investitorilor. Spre finalul săptămânii, fuziuni bancare, sancțiuni record în industria cimentului și restructurări în sectorul auto au completat o agendă economică densă, punând în evidență ritmul accelerat al transformărilor economice din România.

6 ianuarie – investiții în securitatea energetică și apărare

– Elbit Systems va livra, în cadrul contractului, sistemul modular ReDrone™ Counter-UAS. Această soluție integrează radarul avansat DAiR, senzori de intelligence semnal (SIGINT), măsuri de combatere electronică (EW) și sarcini utile electro-optice (EO) pentru zi și noapte, oferind o imagine aeriană completă și îmbunătățită, împreună cu capabilități avansate de atac electronic.

– Un proiect fotovoltaic (PV) de 258 MWac (megawați curent alternativ) din Teleorman, România, a fost achiziționat de Renalfa IPP, o companie lider în dezvoltarea și investițiile în energie regenerabilă, din Viena. Această achiziție este în conformitate cu angajamentul strategic al Renalfa IPP de a dezvolta soluții energetice sustenabile în Europa Centrală și de Est (CEE). Proiectul reprezintă, de asemenea, un moment semnificativ în extinderea portofoliului de energie regenerabilă al României. Punerea în funcțiune comercială a proiectului din Teleorman este programată pentru anul 2027. Acesta va contribui la obiectivele de decarbonizare ale României și la securitatea energetică a țării.

România ţinteşte 2.500 MW noi în sistemul energetic, în 2025, cu investiţii precum Iernut, Mintia, Răstoliţa, Năvodari şi proiectele private cofinanţate prin PNRR, însă energia trebuie să fie „sigură, accesibilă ca preţ şi cât mai curată”, a anunțat Ministerul Energiei într-un comunicat.

7 ianuarie – Titan Mașini Grele, vândută la licitație, investiție de 58 milioane € în eTravel și acord OMV pentru gaz din Neptun Deep

– Proprietatea industrială Titan Mașini Grele București a fost scoasă la vânzare, și include un teren de 47.286  mp, hale industriale de 34.870 mp o clădire de birouri de 5 etaje de 2717 mp plus câteva terenuri libere. Potrivit CITR care se ocupă de vânzarea la licitație a proprietății Titan Mașini Grele, aflată în insolvență, aceasta prezintă oportunități de dezvoltare industrială (producție, depozitare, logistică), rezidențială, comercială sau mixtă.

– Enterprise Investors Fund IX, jucător de private equity, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în calitate de co-investitor minoritar, anunță că au semnat un acord pentru achiziționarea unei participații minoritare semnificative în eTravel, companie tech de management al călătoriilor de afaceri cu activitate în Europa Centrală și de Est. Investiția se ridică la 58 milioane de euro și este supusă aprobării  Oficiului Polonez pentru Concurență și Protecția Consumatorilor.

– OMV Austria a încheiat un acord pentru a furniza gaze din proiectul său Neptun Deep, din Marea Neagră, către Uniper din Germania, din 2027, au declarat trei persoane familiare cu chestiunea pentru Reuters, pe măsură ce Europa caută noi modalități de a spori securitatea energetică după ruperea relațiilor cu Rusia. Acordul de cinci ani pentru 15 terawatt-oră de gaz natural din proiectul Neptun Deep, care nu a fost dezvăluit anterior, vine după ce luna trecută Rusia a încetat să livreze gaze prin Ucraina și după o reducere mai mare a achizițiilor de energie a UE din Moscova din cauza războiului cu Ucraina.

8 ianuarie –  investiții în industria auto, creșteri financiare în administrația publică, licitații pentru infrastructură și energie

– O nouă fabrică de componente din plastic pentru industria auto se va construi pe un teren de la intrarea în municipiul Hunedoara, lucrările la această investiţie urmând să fie încheiate în toamna acestui an, pentru ca producţia să poată începe la finalul lui 2025, a informat miercuri Primăria Municipiului Hunedoara.

– Activele financiare ale administraţiilor publice exprimate ca pondere în produsul intern brut (PIB) au crescut în trimestrul al treilea din 2024 cu 1,3 puncte procentuale, comparativ cu perioada similară din 2023, ajungând la 27,9%, conform datelor publicate miercuri de Banca Naţională a României, relatează Agerpres.

– Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a deschis azi ofertele la licitația pentru Drumul Expres Focșani – Brăila, lung de 73 de kilometri. În total, au fost depuse cinci oferte, de la constructori din România, Italia și Bulgaria. Ca element de noutate, grupul UMB participă la licitație în asociere cu gălățenii de la Arcada.

  1. Ofertant unic WEBUILD SPA-MILANO (Italia)
  2. Asocierea TRACE Group Hold (Lider, Bulgaria)-Tancrad-Citadina 98, Add Global Design, Creative Road Design-Primacons Group SRL-Drum Asfalt-Olroad Construct
  3. Asocierea SA&PE Construct (Lider, România)- Spedition UMB-Tehnostrade SRL-Arcada Company
  4. Asocierea CONI (Lider, România) -Pimk-TQM Management
  5. Asocierea DANLIN XXL (Lider, România) -Intertranscom Impex SRL-Groma Hold LTD.

– Ministerul Energiei a transmis că tranzacția prin care OMV a vândut deja către firma germană Uniper 1,4 miliarde de metru cubi de gaze care urmeează să fie extrase din câmpul Neptun Deep din 2027 este un pas firesc al acestui proiect strategic pentru România și Europa, iar România va avea mai multe gaze decât poate consuma. Burduja a atras atenția că statul poate ține gazul în țară dacp va fi criză energetică. Nu este clar însă dacă, înainte ca gazul să fie vândut germanilor, a fost făcută o ofertă către Rezervele de Stat, care potrivit legii are drept de prim achizitor.

– 2025 vine cu surprize pentru care vor să-și cumpere o locuință. În cel mai scump oraș din țară prețurile au ajuns la un nou record, iar față de începutul anului trecut prețurile sunt mai mari chiar și cu 20%. Clujenii care vor să se mute în casă nouă anul acesta au în față prețuri mai mari față de anul trecut. Un nou record se înregistrează pentru prețul mediu, astfel că pragul de 3.000 euro/mp util a fost atins chiar mai rapid decât se anticipa.

– Wizz Air a anunțat că reia zborurile din România spre Israel, după ce au fost suspendate în octombrie pe fondul conflictului armat din regiune. Wizz Air va relua operațiunile către Tel Aviv, în 15 ianuarie din București și în 25 martie din Iași.

– Romgaz, producătorul național de gaze, a lansat licitația pentru platforma informatică necesară contractării și facturării gazelor și energie electrică pentru clienșii casnici, care trebuie să susșină un număr “nelimitat” de locuri de consum. Pe baza termenilor din procedură, Romgaz ar putea face primele oferte de gaze și energie pentru casnici la începutul verii.

– Termoenergetica, operatorului rețelei de transport și distribuție a energiei termice din București, a lansat licitație pentru montajul de panouri solare la două puncte termice din cartierul bucureștean Colentina, care vor livra în apartamente și “agent termic solar”.

9 ianuarie – amenzi record în industria cimentului, măsuri împotriva dezinformării, dispute la CNAB, controale ANPC, restructurări în industria auto și o fuziune bancară importantă

– Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile Holcim Romania S.A., Romcim S.A. și Heidelberg Materials România S.A. cu amenzi în valoare totală de 217.966.541,82 lei (aproximativ 43,7 milioane euro) pentru coordonarea politicilor de stabilire a prețurilor. Amenzile au fost aplicate astfel:

  • HOLCIM ROMANIA S.A.:        90.900.114,26 lei (18,2 milioane euro);
  • ROMCIM S.A:  66.123.571,28 lei (13,3 milioane euro);
  • HEIDELBERG MATERIALS ROMÂNIA S.A.:      60.942.856,28 lei (12,2 milioane euro).

– Miniștrii Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, și Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, au anunțat că au depus o sesizare penală la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) împotriva unor persoane care au diseminat în mod intenționat informații false prin canale de presă online și rețele sociale, referitoare la presupusa demolare a barajelor din România. Această acțiune vizează protejarea interesului național, contracararea campaniilor de dezinformare și sancționarea celor care, prin astfel de acțiuni, afectează securitatea națională.

– Membrii numiți de ministerul Transporturilor în consiliul de administrație al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) au fost suspendați din funcție, potrivit unei decizii a Tribunalului Ilfov, care a stabilit că numirile au fost nelegale. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în apel. Numirile au fost contestate în instanță de Fondul Proprietatea, care este acționar minoritar la CNAB.

– Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au dat amenzi de 1,7 milioane de lei, după controale făcute, în cadrul Comandamentului de Iarnă, la aproape 900 de unități economice din principalele zone turistice. De asemenea, în cazul a 49 de unități a fost luată decizia de închidere temporară până la remedierea deficiențelor constatate. Printre neregulile găsite de echipele de control au fost produse expirate, mizerie în spații de cazare, comercializarea unor produse periculoase sau jucării contrafăcute, neafișarea tarifelor și a serviciilor incluse în pachetul de cazare, nereguli legate de echipamentele de schi închiriate, vânzarea unor produse textile fără elemente de identificare.

– Credit Europe Bank (România) S.A. a devenit filială a băncii-mamă din Olanda, Credit Europe Bank N.V., ca urmare a finalizării fuziunii prin absorbție. Credit Europe își va desfășura activitatea în România sub numele de Credit Europe Bank N.V. Amsterdam Sucursala București.

– Peste 180 de angajați ai unei fabrici de componente auto din județul Sibiu au fost concediați colectiv Operațiunea face parte dintr-un val mai amplu de concedieri, care a afectat peste 3.000 de salariați din 17 județe din România în ultimele trei luni ale anului 2024, potrivit datelor oferite de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).

10 ianuarie: priorități strategice în energie, investiții rutiere majore, fonduri europene pentru agricultură și cea mai mare fabrică de BCA-uri din țară

– Ministerul Energiei a anunțat adoptarea în ședința de guvern a Hotărârii privind completarea anexei nr. 2 la HG nr. 900/2017, care permite actualizarea listei imobilelor proprietate privată necesare pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes național „Amenajarea Hidroenergetică Răstolița”. Acest proiect reprezintă o prioritate strategică a României, fiind declarat obiectiv de securitate națională conform OUG nr. 175/2022.

– Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pentru 2025 este vizată inaugurarea a peste 200 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres. El a subliniat în acest sens importanţa Drumului Expres Focşani-Brăila, proiect în valoare de peste un miliard de euro, pentru care au fost depuse mai multe oferte, în cadrul licitaţiei.

– Comisia Europeană a rambursat oficial României suma de 1,12 miliarde euro, respectiv bani proveniți din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), a anunțat, vineri, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

– Cea mai mare fabrică de BCA-uri din țară, construită la Târgu Cărbunești, va genera peste 100 de locuri de muncă în prima fază, a anunțat președintele Consiliului Județean (CJ) Gorj, Cosmin Popescu.