CRONICA SAPTĂMÂNII ECONOMICE
Motto: ,,Noi vindem timp !”
Rubrica vă oferă o retrospectivă asupra principalelor subiecte macroeconomice din România, în săptămâna care s-a încheiat, și despre evoluția economiei globale, cu implicații și potențialul ei impact asupra deciziilor și politicilor economice interne.
Șirea economică a săptămânii
Prima investiție din România, din domeniul farmaceutic, realizată de la zero, a fost inaugurată în județul Cluj.
Candidatul PNL la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă, a participat, pe 30 octombrie, la ceremonia de inaugurare a fabricii de farmaceutice STADA, din Turda, cea mai mare investiție realizată de o companie multinațională într-o unitate de producţie farmaceutică din România din ultimii 30 de ani.
STADA are o capacitate anuală de producție de 150 de milioane de cutii produs farmaceutic, noul hub farmaceutic va avea un rol major în asigurarea lanțului de aprovizi cu produse farmaceutice în Europa. Statul român a sprijin construirea fabricii cu peste 21 milioane de euro, investiție lansată în 2022.
„2022 a fost un an record al României, cu 10,4 miliarde de euro investiții directe, STADA fiind unul dintre investitori. Este nevoie de medicamente, aprovizionarea și producția de medicamente este un domeniu strategic, iar astfel se asigură servicii medicale mai bune pentru cetățeni”, a declarat Nicolae Ciucă, în cadrul ceremoniei de inaugurare. Acesta a lăudat învățământul dual, susținut de PNL, efectul fiind că la STADA au putut fi angajați oameni calificați.
X X X
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, pe 23 octombrie, la ceremonia de semnare a contractelor de finanţare susţinute prin Proiectul Important de Interes European Comun în domeniul Microelectronicii şi al Tehnologiilor Comunicaţiilor, importanţa „acestor investiţii majore” cuprinse în PNRR, care sprijină dezvoltarea microelectronicii în România, „una dintre marile provocări existente la nivel european şi mondial”.
„Este foarte important că reuşim să abordăm curajos una dintre marile provocări existente la nivel european şi mondial. Acest proiect ne va ajuta să structurăm şi să ne dezvoltăm competenţe în concepţia şi fabricaţia componentelor sistemelor microelectronice. Este esenţial că astfel vom dezvolta un lanţ valoric naţional şi coerent în acest domeniu vital pentru viitorul oricărei economii dezvoltate. Asta ne va permite apoi să accelerăm aplicarea tehnologiilor avansate în domenii vitale ale economiei naţionale, cum este, de exemplu, industria auto”, a precizat Marcel Ciolacu.
X X X
Camera Deputaţilor a adoptat, pe 22 octombrie, un proiect de lege care reglementează impozitul suplimentar pe cifra de afaceri în cazul instituţiilor de credit şi al persoanelor juridice care desfăşoară activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale.
Proiectul privind impozitul suplimentar modifică şi completează în acest sens Codul fiscal.
Conform proiectului, instituţiile de credit, persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit, persoane juridice străine, datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a următoarelor cote de impozitare:
* 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2025 inclusiv;
* 1%, începând cu data de 1 ianuarie 2026.
Potrivit actului normativ, cifra de afaceri cuprinde: venituri din dobânzi, din dividende, din taxe şi comisioane, precum şi câştigurile sau pierderile din derecunoaşterea activelor nefinanciare şi a activelor şi datoriilor financiare care nu sunt evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere, din activele şi datoriile financiare deţinute în vederea tranzacţionării, din activele financiare nedestinate tranzacţionării, evaluate obligatoriu la valoarea justă prin profit sau pierdere, din activele şi datoriile financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere, din contabilitatea de acoperire. De asemenea, cifra de afaceri mai cuprinde diferenţele de curs de schimb şi alte venituri din exploatare.
X X X
Un proiect de lege pentru asigurarea unui nou mecanism de stabilire a nivelului salariului minim a fost adoptat, pe 29 octombrie, de plenul Camerei Deputaților. Proiectul de lege prevede transpunerea prevederilor Directivei 2022/2041 a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.
Proiectul de lege cuprinde reglementări pentru asigurarea unui nou mecanism de stabilire a nivelului salariului minim.
Salariaţii au acces la o protecţie a salariului minim, sub forma unui salariu minim legal sau sub forma unor salarii şi condiţii decente de muncă stabilite în temeiul unor contracte colective de muncă, acorduri colective sau alte acorduri scrise.
„Salariul de bază minim brut reprezintă suma minimă la care are dreptul salariatul pentru munca prestată, stabilit prin act normativ sau prin contractul colectiv de muncă. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă suma stabilită anual prin hotărâre a Guvernului, corespunzătoare programului normal de muncă, în scopul îmbunătăţirii condiţiilor de trai şi de muncă, în special a gradului de adecvare a salariului minim, în vederea asigurării unui nivel de trai decent.
X X X
Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări, la Summitul autoritătilor publice municipale din România, că nu va creşte TVA şi că nu va fi repetată experienţa guvernului condus de Emil Boc care a dus la inflaţie, la inechitate socială.
„Nu se va mări niciun TVA şi nu voi repeta experienţa domnului Emil Boc care automat duce şi la inflaţie, deuce de fapt, la o inechitate socială, pentru că costurile se duc în egală măsură şi la cei cu venituri mici şi la cei cu venituri mari. Mai mult, am intrat un pic la discuţiile cu impozitarea muncii unde nu numai în România, în toată Europa, vorbim de tineri, de locurile bine plătite pentru tineri în acest moment, acolo este cea mai mare… Şomaj până în 26 de ani”, a declarat premierul.
El s-a arătat de acord cu anumite corecţii în reforma fiscală de deducere, „fiindcă avem cea mai mare impozitare a muncii la venituri mici”.
X X X
Ministerul Muncii a anunţat, pe 21 octombrie, semnarea primului contract colectiv de muncă la nivel de sector în domeniul bancar din România, iar de prevederile acestuia urmează să beneficieze toţi angajaţii din acest sector de activitate. Este primul contract care va avea aplicabilitate generală.
”În urma discuţiilor din cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social din care fac parte Guvernul, sindicatele şi patronatele, s-a finalizat şi semnat primul contract colectiv la nivel de sector în domeniul bancar din România. Acesta marchează o premieră în domeniul dialogului social, fiind primul contract colectiv care se aplică erga omnes, adică tuturor salariaţilor din sectorul de activitate, indiferent de afilierea lor sindicală sau de angajator”, arată într-un comunicat al Ministerul Muncii, făcut public.
X X X
Ministerul Finanțelor a pus în transparenţă Planul bugetar-structural naţional pe termen mediu – 2025-2031, care prevede asigurarea unei traiectorii de ajustare a deficitului bugetar pentru o perioadă de 7 ani, pornind de la 7,9% în 2024 și sfârșind, conform propunerii cu 2,5% din PIB în 2031.
Planul elaborat de Ministerul Finanțelor conține și reforma sistemului de salarizare în sectorul public. Reforma sistemului de salarizare în sectorul public presupune revizuirea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională, reintroducerea grilelor salariale pentru funcții publice și contractuale din administrația locală, precum și limitarea sporurilor la 20% din salariul de bază la nivelul principalului ordonator de credite.
Ca parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), această reformă este menită să se alinieze cu prioritățile UE privind consolidarea rezilienței sociale și economice.
Se reintroduc grilele de salarizare în administrație, iar sporurile se plafonează la 20% din salariul de bază.
Reforma vizează ajustarea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională din sectorul public, pentru a asigura o „structură salarială mai rațională, transparentă și echitabilă”, arată planul Ministerului.
X X X
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a inaugurat modernizarea Grupului 5 de la Rovinari, una dintre cele mai semnificative investiții din sectorul energetic românesc din ultimele decenii. Cu o valoare de peste 120 de milioane de euro, acest proiect a adus o capacitate suplimentară de 330 MW în Sistemul Energetic Național.
Ministrul Burduja a subliniat importanța grupurilor pe cărbune din cadrul Complexului Energetic Oltenia, afirmând că acestea joacă un rol crucial în asigurarea securității energetice naționale. „Grupurile pe cărbune joacă un rol decisiv în perioadele dificile și, de aceea, este esențial să le menținem în funcțiune până vom finaliza alte capacități de producție de energie în bandă”, a declarat acesta.
Inaugurarea marchează finalizarea retehnologizării grupului 5, o investiție care a fost blocată timp de ani de zile. „Această realizare este o dovadă a angajamentului nostru pentru modernizarea sistemului energetic. Vorbim despre 330 MW putere instalată, pe care contăm din plin iarna aceasta, dar și iernile viitoare”, a adăugat ministrul.
X X X
Ministerul Transporturilor a făcut un nou pas în dezvoltarea infrastructurii din România, odată cu transmiterea documentației de atribuire pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate al Autostrăzii București-Giurgiu către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (#ANAP). Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a anunțat că acest proiect va avea un impact major asupra rețelei naționale de transport rutier, facilitând tranzitul mărfurilor și călătorilor între România și Europa de Vest.
Autostrada București-Giurgiu reprezintă o componentă esențială a infrastructurii rutiere naționale, traversând județul Giurgiu și conectând Capitala cu granița sudică a țării. Proiectul are o importanță strategică, contribuind la îmbunătățirea fluxului de transport spre și dinspre Vama Giurgiu, un punct esențial în comerțul internațional.
X X X
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăți în avans de peste 109 milioane de euro în cadrul Campaniei 2024.
”Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 16 – 21.10.2024, a autorizat la plată, în cadrul Campaniei de plăți în avans aferentă anului de cerere 2024, un număr de 401.391 fermieri, cu o sumă totală de 172.867.005,14 euro (860.073.443,82 lei)”, precizează Agenția pe pagina sa de Facebook.
Până în prezent, 280.792 de fermieri sunt beneficiari ai 109.309.873,57 euro (543.849.413,96 lei).
X X X
Cel mai cunoscut eveniment din industria agricolă şi alimentară din România – Indagra & Indagra Food – s-a deschis, pe 30 octombrie, la Centrul Expoziţional Romexpo. La eveniment vor participa peste 500 de companii din 25 de ţări şi vor fi prezentate peste 150 de inovaţii şi produse noi.
Indagra & Indagra Food reprezintă un concept de networking de referinţă pentru profesioniştii din industria agricolă şi alimentară şi va reuni, între 30 octombrie şi 3 noiembrie 2024, la cele 20 de conferinţe şi workshop-uri organizate, lideri de opinie, inovatori şi experţi din domeniu, oferind o oportunitate unică de a explora tehnologiile de vârf şi soluţiile sustenabile care transformă aceste domenii, informează Romexpo, organizatorul evenimentelor.
Potrivit sursei citate, la cele două târguri vor fi reprezentate 25 de ţări, respectiv: Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, China, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Indonezia, Italia, Lituania, Olanda, Moldova, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, România, San Marino, Serbia, Slovacia, Spania, Turcia, Ucraina, Ungaria.
X X X
Lucrările la autostrada A0 avansează mai repede decât a fost planificat, și ar putea fi terminate, până la sfârșitul acestui an, a scris pe pagina sa de Facebook, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu.
Grindeanu a precizat că a constatat o evoluţie bună a lucrărilor pe cei 8,6 km ai Lotului 3 (Afumaţi-Pantelimon) al A0 Nord și a subliniat că la nodul rutier care va asigura conexiunea A0 cu DN2 stadiul lucrărilor a ajuns la 33,4%.
”Evoluţie bună pe cei 8,6 km ai Lotului 3 (Afumaţi-Pantelimon) al A0 Nord! Antreprenorul chinez a ajuns la un stadiu fizic de 19,5% pe întregul şantier şi de 33,4% pe nodul rutier care va asigura conexiunea A0 cu DN2”, a scris, pe 23 octombrie, pe FB, ministrul Transporturilor.
X X X
Guvernul a aprobat, în ședința din 30 octombrie, o hotărâre privind mai multe exproprieri din zona unde se construiește autostrada de centură București.
Documentul modifică anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 37/2021 privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Autostrada de centură Bucureşti”, sector Centura Nord km 0+000-km 52+770.
Exproprierile vor fi făcute pe raza localităţilor Săbăreni din judeţul Giurgiu, Dragomireşti-Vale, Buftea, Mogoşoaia, Baloteşti, Tunari, Dascălu, Ştefăneştii de Jos, Găneasa, Pantelimon şi Cernica din judeţul Ilfov.
X X X
Şapte bănci din România vor primi aproape 500 de milioane de euro, în baza noilor acorduri de garantare cu Fondul European de Investiții (FEI), care vor îmbunătăți condițiile de finanțare pentru IMM-uri, inclusiv prin rate mai mici ale dobânzilor, a anunţat miercuri FEI.
Garanțiile de aproximativ 500 de milioane de euro ale Fondului European de Investiții către bănci vor cataliza un minim de 700 de milioane de euro în finanțare pentru IMM-urile românești.
Şapte bănci din România primesc 500 de milioane de euro pentru a finanţa IMM-urile cu dobânzi mai mici. UniCredit Bank, Alpha Bank, Libra Internet Bank, BRD Groupe Société Générale, Patria Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Garanti BBVA
X X X
Piața construcțiilor din România a înregistrat maxime istorice în ultimii doi ani, însă 2025 se anunță un an dificil.
Sectorul construcțiilor din România a atins niveluri record în 2023 și 2024, susținut de o cerere privată puternică pentru anumite segmente imobiliare și de o creștere semnificativă a investițiilor publice, de la proiecte majore de infrastructură până la spitale, finanțate prin fonduri naționale și europene.
Piața construcțiilor din România a înregistrat maxime istorice în ultimii doi ani, însă 2025 se anunță un an dificil.
Pe termen mediu, însă, viitoarele modificări ale regimului fiscal pentru muncitorii din construcții, alături de ajustările fiscale mai ample din România, ar putea crea dificultăți, arată raportul de piață Colliers privind evoluția pieței imobiliare în primele șase luni ale anului.
X X X
Propunerea legislativă de reglementare în România a societăților pentru investiții imobiliare, cunoscute la nivel internațional și local drept REIT, care a trecut anul acesta de votul senatorilor, aşteaptă votul decisiv al deputaţilor, pentru a intra în vigoare.
Propunerea a fost inițiată de deputaţii PNL Diana Morar, Gabriel Andronache şi Sebastian Burduja.
Practic, REIT-urile democratizează investiţiile în imobiliare
- Legislația REIT este adoptată, în prezent, în 41 de țări din lume. În România, inițiativa legislativă care reglementează REIT-urile a trecut de votul Senatului.
- Ungaria, Mexic, Germania, Franța, Marea Britanie sunt doar câteva țări unde legiferarea funcționării REIT-urilor a adus rezultate vizibile în numărul de IPO-uri și mai mulți investitori.
- Piețele care au implementat REIT-uri au înregistrat creșteri semnificative ale investițiilor imobiliare și ale numărului de oferte publice (IPO).
- În decembrie 2022, existau 893 de REIT-uri listate la nivel global, cu o capitalizare bursieră totală de 1,9 trilioane de dolari, o creștere semnificativă față de cele 120 de REIT-uri listate în două țări în 1990.
X X X
Preţul aurului a trecut, pe 21 octombrie, de 400 de lei gramul, cursul oficial comunicat de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 403,0756 lei / gram, record istoric, în creştere cu 3 lei şi 15 bani faţă de vineri.
La începutul anului, gramul de aur era cotat sub 300 de lei.
Pe pieţele internaţionale, aurul și-a continuat creșterea robustă din săptămâna precedentă, testând luni nivelul de 2.732 dolari pe uncie. De la minimul local din iunie, după o consolidare inițială în acest an, aurul a câștigat aproape 20%.
X X X
Depozitele în lei ale gospodăriilor populației s-au majorat cu 1,1 la sută, în septembrie, față de luna anterioară, până la 239,807 miliarde lei și cu 18,3 la sută (13,1 la sută în termeni reali) față de aceeași perioadă a anului 2023, a anunțat, miercuri, Banca Națională a României (BNR).
,,Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în luna septembrie 2024 cu 0,6 la sută față de luna anterioară, până la nivelul de 595 015,0 milioane lei, iar față de aceeași perioadă a anului anterior s-au majorat cu 8,6 la sută (3,8 la sută în termeni reali).
Depozitele în lei ale rezidenților, cu o pondere de 70,8 la sută în totalul depozitelor clienților neguvernamentali, au crescut cu 0,7 la sută față de luna august 2024, până la 421 120,3 milioane lei. Comparativ cu luna septembrie 2023, acestea s-au majorat cu 11,8 la sută (6,8 la sută în termeni reali)”, arată datele BNR.
X X X
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, nici nu se gândește să vândă vreodată tezaurul României, captiv la Moscova, pentru că nu ar vrea să fie ,,spânzurat”.
Într-o alocuțiune la Ambasada României la Washington, Isărescu a povestit ce a discutat, în urmă cu mai mulți ani, cu Jacques de Larosière, pe atunci președinte al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
,,Jacques de Larosière a întrebat ce aș face dacă autoritățile ruse ar decide să returneze rezerva de aur. I-am răspuns rapid că o voi aduce înapoi în România. S-a întrebat dacă l-aș vinde. I-am spus cu siguranță că nu, pentru că aș putea fi spânzurat pentru asta. Aurul poartă o valoare simbolică pentru poporul român.”, a spus Mugur Isărescu.
X X X
Rezultatul net al Grupului BRD s-a ridicat la 1.094 de milioane de lei (față de 1.227 de milioane de lei în primele 9 luni din 2023), în timp ce ROE a atins 16,1% pentru perioada aferentă primelor 9 luni din 2024, a anunțat, joi, banca, într-un comunicat de presă.
„În primele nouă luni ale anului 2024, BRD a obținut performanțe comerciale solide pe toate segmentele de afaceri, marcând o creștere semnificativă a soldului creditelor nete, de 15% față de aceeași perioadă din 2023. Segmentul companiilor a fost deosebit de puternic, crescând cu 23% în dinamică anuală, în timp ce segmentul retail s-a îmbunătățit notabil. Creditele nou acordate persoanelor fizice au atins niveluri record, totalizând 8,4 miliarde RON, cu o creștere remarcabilă de 48%, beneficiind de o cerere solidă atât a creditelor de consum, cât și a celor imobiliare.
X X X
BCR, ,,copilul” Erste Group din Austria, va avea ce să cedeze ,,mamei” lui din Viena, că a realizat profituri grase, în România, în nouă luni din 2024, din comisioanele spoliatoare ale aplicației George și din dobânzile exagerate la toate categoriile de credite.
Niciuna dintre băncile comerciale din România nu a raportat, vreodată, ce cotă din profit repartizează către banca-mamă, în țara de origine, în timp ce toate se plâng de condițiile economice ,,potrivnice”, și de așa-zisele constrângeri financiare de pe piața locală, aplicate de autorități, și de faptul că nu au cum să acorde credite în economie, că firmele sunt ,,nebancabile” și au riscuri.
Sergiu Manea de la BCR a anunțat, pe 31 octombrie, că banca a realizat un profit net de 2.217 milioane de lei (446 de milioane de euro) în primele nouă luni din 2024, în creștere cu 30,6%, față de 1.698 de milioane de lei (344 de milioane de euro) în primele trei trimestre din 2023.
X X X
Raiffeisen Bank a avut un profit în scădere, la nouă luni din 2024. Câștigul net a fost de la 1,26 miliarde de lei, la active de peste 74,3 miliarde de lei, care au creșcut cu 10% față de perioada similară a anului trecut, au anunțat, miercuri, reprezentanți ai RZB.
Performanța financiară a băncii a rămas solidă, cu un profit de 1,265 miliarde de lei, iar cheltuielile operaționale au crescut cu 12% față de anul anterior, cu investiții semnificative în formarea și retenția personalului, precum și în extinderea echipei în domenii-cheie și modernizarea infrastructurii.
„În primele 9 luni ale anului ne-am continuat misiunea de a susține clienții în construirea unui viitor financiar stabil, fie că este vorba despre produse de economisire, investiții, pensii sau asigurări. Numărul de clienți care au beneficiat de planificare financiară, simulată direct pe tabletă, a crescut de aproape 4 ori față de aceeași perioadă a anului trecut. Rezultate excelente avem și în zona de mobile banking. Am accelerat dezvoltarea unui ecosistem complex de servicii și produse complet digitalizate menite să le facă viața mai ușoară clienților noștri, iar numărul clienților înrolați 100% digital a crescut de 5 ori comparativ cu primele 3 trimestre anul trecut”, a spus Zdenek Romanek, Președinte & CEO, Raiffeisen Bank România.
X X X
Operatorii de telefonie mobilă Vodafone şi Digi au convenit să cumpere împreună, prin asociere, Telekom România Mobile de la OTE / Deutsche Telekom.
Potrivit înțelegerii, clienţii, licenţele şi reţeaua Telekom România vor fi împărţite între cei doi jucători.
Anunţul a fost făcut pe Bursa din Atena, pe 31 octombrie. „ OTE anunţă că a intrat în negocieri de vânzare a Telekom România Mobile cu Digi şi Vodafone România”, arată un raport de piață, remis bursei.
X X X
Prețul mediu al apartamentelor cu două camere din București a ajuns la 86.000 de euro în septembrie, cu 15% mai mult decât anul trecut. Berceni-Giurgiului, singura zonă cu prețuri sub 70.000 de euro
Singura zonă din București unde prețul mediu a fost sub pragul de 70.000 de euro este Berceni-Giurgiului, cu o medie de 68.582 euro. În alte cartiere, cum ar fi Pantelimon, Colentina-Obor și Drumul Taberei-Ghencea, prețurile medii au fost sub 80.000 de euro. Dintre acestea, doar Pantelimon a înregistrat o scădere, prețul fiind cu 4% mai mic decât în septembrie 2023. În schimb, în Colentina-Obor și Drumul Taberei-Ghencea, prețurile au crescut cu 15%.
X X X
Aproximativ 63% dintre solicitanţii sau cei care accesează un credit ipotecar aleg locuințe finalizate după 2010 sau aflate în construcție și 40% lucrează într-o companie multinațională, potrivit unei analize realizate de către brokerul online Ipotecare.ro și compania de consultanță financiară și creditare ipotecară SVN Credit România.
Credite ipotecare de 5,5 miliarde de euro în primele 8 luni; 18% dintre solicitanţi sunt bugetari
Cei mai mulți dintre cei care cumpără o locuință prin credit ipotecar, adică aproximativ 42%, lucrează în companii de dimensiuni mici sau obțin venituri din surse alternative, precum drepturi de autor, PFA sau dividende, în timp ce un procent de circa 18% lucrează într-o companie deținută de stat sau în sistemul bugetar.
Valoarea medie a unui credit ipotecar acordat în 2024 în România a fost de aproximativ 62.000 de euro.
X X X
Producătorul francez de echipamente de încălzire Groupe Atlantic a anunţat că noua sa unitate industrială din România se pregăteşte pentru debutul oficial al producţiei în aprilie 2025.
Noua unitate de producție din localitatea Aricenii Rahtivani a francezilor de la Groupe Atlantiuc va începe fabricarea de cilindri de apă caldă ecoeficienți pentru uz casnic.
Unitatea de producţie din România va genera 250 de locuri de muncă
Proiectul va genera aproximativ 250 de locuri de muncă, contribuind astfel la dezvoltarea economică regională și la consolidarea poziției grupului francez pe piața românească.
X X X
Donau Chem din Turnu Măgurele și Ga Pro Co din județul Neamț, ambele foste unități de producție din grupul InterAgro, deținut de omul de afaceri Ioan Niculae, vor fi scoase din nou la vânzare prin negociere directă. Lichidatorul Sierra Quadrant a anunțat, marți, această decizie, identificând negocierea directă ca cea mai viabilă soluție pentru a atrage investitori interesați de redresarea celor două combinate de îngrășăminte chimice.
Decizia vine în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a propus, recent, companiei austriece OMV să investească în industria chimică din România, o variantă discutată fiind achiziționarea de combinate chimice din fostul imperiu InterAgro. Cele două fabrici, Donau Chem și Ga Pro Co, sunt închise de mai mulți ani și nu și-au găsit încă un cumpărător, în ciuda tentativelor anterioare de vânzare.
X X X
Cristian Pistol, directorul CNAIR, a anunțat, pe 1 noiembrie, desemnarea constructorului pentru ultimul sector necontractat al Autostrăzii Transilvania (A3). Proiectarea și execuția secțiunilor Poarta Sălajului – Zalău și Zalău – Nușfalău vor fi realizate de Asociația de firme turcești Makyol Insaat Sanayi Turizm VE Ticaret AS și Ozaltin Insaat Ticaret VE Sanayi AS, contractul fiind în valoare de 6,62 miliarde de lei (fără TVA), adică 1,3 miliarde de euro.
Conform detaliilor contractului, construcția celor două secțiuni, care vor avea o lungime totală de 41 de kilometri, trebuie finalizată într-un termen de 78 de luni. Aceasta include o perioadă de 18 luni pentru proiectare și 60 de luni pentru execuție.
Pe parcursul acestui sector din Autostrada Transilvania, se vor construi importante lucrări de infrastructură, inclusiv:
- Tunelul Meseș, care va avea o lungime de 2,89 km și va fi cel mai lung tunel de autostradă din România. Acest tunel va fi compus din două galerii unidirecționale, având împreună o lungime totală de 5,78 km.
- 65 de viaducte, poduri și pasaje, cu o lungime totală de aproximativ 13 km, ce vor facilita circulația pe acest tronson.
X X X
Compania Națională de Investiții Rutiere a lansat, pe 30 octombrie, licitația pentru proiectarea și execuția lotului 2A Ditrău-Grințieș (38 km), cel mai lung lot al Autostrăzii ,,Unirii”- A8, ofertele la contractul de aproximativ 6,4 miliarde lei urmând să fie depuse în SEAP până la data de 19 decembrie 2024.
Durata de proiectare și execuție a lotului cu o lungime de 38 kilometri, care se desfășoară în județele Harghita și Neamț este de 54 de luni (14 luni proiectare și 40 luni pentru execuție).
Este un proiect de o complexitate tehnică ridicată pentru că include lucrări majore de artă (poduri, pasaje, viaducte, tuneluri) și volume considerabile de lucrări de excavare și consolidări. Lungimea totală a tunelurilor și a viaductelor (21 km) reprezintă 57 % din lungimea întregului lot :
- 19 tuneluri
- 63 de poduri și viaducte
X X X
Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a anunțat semnarea contractului pentru construcția Variantei Ocolitoare Buftea. Evenimentul a avut loc în prezența lui Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov, și a primarului orașului Buftea, Gheorghe Pistol.
Detaliile proiectului Firma austriacă PORR Construct SRL a câștigat contractul în valoare de 281,17 milioane lei, fără TVA, pentru realizarea acestui proiect de infrastructură, care va avea o durată totală de 34 de luni. Din acestea, 10 luni sunt alocate fazei de proiectare, iar 24 de luni sunt rezervate lucrărilor de execuție.
Varianta de ocolire Buftea va avea o lungime de 5,77 kilometri și este finanțată prin Programul Transporturi, urmând să asigure conexiunea directă cu Drumul Național 1A (DN1A).
X X X
Administratorul judiciar Casa de Insolvență Transilvania (CITR) a relansat parțial activitatea la Șantierul Naval Mangalia, în urma negocierii unui contract cu firma spaniolă Dragados Offshore, care va produce în România echipamente pentru instalații eoliene.
Peste 1.000 de angajați vor fi rechemați din șomaj tehnic, pentru derularea contractului cu o valoare de peste 240 de milioane de euro, iar lucrările urmează să înceapă în primăvara 2025, a anunțat CITR.
Potrivit CITR, va fi nevoie de peste 1.200 de angajați specializați pentru acest tip de lucrări.
X X X
România a încetat să mai importe gaze naturale din Rusia, iar contractele directe cu furnizorul rus au fost eliminate. Această schimbare strategică a fost determinată de necesitatea de a diminua dependența de sursele rusești de energie, în special în lumina conflictului din Ucraina și a efectelor sale asupra securității energetice europene, se arată într-un document semnat de Casian Pavel Nițulescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.
”La acest moment, România nu importă gaze naturale rusești via Ucraina și nici nu are contracte directe de furnizare gaze naturale cu Gazprom. Pentru asigurarea necesarului de consum, România importă gaze naturale din direcția Szeged-Arad și prin intermediul punctelor de interconectare din sud, cu Bulgaria, Kardam 1 – Negru Vodă 1 (Coridorul Trans-balcanic) și Giurgiu-Ruse”, se spune în document. Aceste măsuri au fost esențiale pentru diversificarea surselor de aprovizionare, contribuind la reducerea riscurilor asociate cu importurile din Federația Rusă.
X X X
OMV Petrom și-a majorat profitul net cu 54% în primele 9 luni din 2024, până la 3,9 miliarde de lei, în pofida unei scăderi cu 19% a profitului în trimestrul al treilea, din cauza reducerii vânzărilor, atât de gaze, cât și de electricitate.
În raportul remis pieței marți, OMV Petrom a anunțat că veniturile din vânzări au fost de 26,68 miliarde de lei, în scădere cu 6% față de cele din aceeași perioadă a anului 2023 (reducere de 11% în trimestrul al treilea), ca urmare a „mediului de piață mai slab și volatil și a intervențiilor de reglementare, parțial compensate de performanța operațională bună și beneficiile din integrare”.
X X X
Sustainable Fitch a atribuit KMG International N.V. (grupul Rompetrol) un rating ESG (environment, social, governance) de „3”, pe o scară cuprinsă între 1 și 5, arată un comunicat al agenției de rating.
“Ratingul reflectă un profil ESG mediu. Evaluarea noastră include eligibilitatea și alinierea activităților de afaceri ale Rompetrol la taxonomiile de referință și nivelul său ea, integrarea considerațiilor ESG în activitatea, strategia și managementul său”, arată Fitch.
Rompetrol este un grup petrolier internațional cu sediul în România, cu operațiuni în 11 țări. Entitatea este implicată în principal în rafinarea, marketingul și comercializarea de produse petroliere. Rompetrol operează două rafinării în România, Petromidia în Năvodari și Vega în Ploiești. De asemenea, grupul are o divizie de petrochimie și o rețea de retail care cuprinde peste 1.000 de puncte de alimentare cu carburant în regiunea Mării Negre.
X X X
Ford Otosan a inaugurat miercuri la Craiova noua linie de asamblare a bateriilor destinată producției de vehicule electrice în România.
La eveniment a participat ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, însoțit de ambasadorul Turciei la București, Özgür Kıvanç Altan, și de reprezentanți ai autorităților locale, Lia Olguța Vasilescu, primarul Municipiului Craiova, Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj, și Dan Diaconu, prefectul județului Dolj.
Ford Otosan Craiova va începe în acest an producția versiunilor electrice ale modelelor Ford Transit Courier, Ford Tourneo Courier, precum și Puma Gen-E, ca parte a investiției de 490 de milioane de euro anunțate în 2022, când Ford Otosan a preluat uzina din Craiova.
X X X
Primul tren electric din cele 37 de unități achiziționate de statul român de la compania franceză Alstom este programat să intre în exploatare comercială în decembrie, a anunțat Gabriel Stanciu, director general Alstom pentru România, Bulgaria și Moldova.
În cadrul Summit-ului Zilele Feroviare, Stanciu a detaliat procesul complicat prin care au trecut aceste trenuri noi, subliniind importanța unei certificări europene corecte și complete, cu scopul de a garanta siguranța și fiabilitatea pe termen lung a acestor vehicule.
Stanciu a explicat că întregul proces de certificare europeană este „deosebit de complex și riguros,” în special pentru vehicule complet noi, iar durata tipică pentru finalizarea procedurilor, conform reglementărilor europene, este de 42 până la 44 de luni.
X X X
Producătorul italian de anvelope Pirelli nu intenţionează să închidă nicio uzină, a declarat directorului general al companiei, Andrea Casaluci, într-o conferință organizată la Milano, transmite Reuters. Fabricile Pirelli din România continuă activitatea.
În contextul dificil de pe piaţa auto, Casaluci a precizat că Pirelli și-a restructurat, deja, operaţiunile în 2018-2019, cand a închis o uzină din Marea Britanie. De altfel, strategia companiei la acest moment este de a se concentra pe modernizarea facilităţilor de producţie, în special a celor din Europa şi America de Sud.
X X X
Bolt, operatorul global de mobilitate partajată, cu operațiuni și în România, a anunțat accelerarea strategiei sale de electrificare prin lansarea de noi flote de transport formate din autovehicule complet electrice. Compania va cofinanța un număr inițial de 50 vehicule Tesla pentru categoria „Confort Electric”, în parteneriat cu operatorii locali de flote și urmărește extinderea semnificativă a programului în 2025.
Decizia Bolt vine ca urmare a unui sondaj amplu efectuat în rândul șoferilor, care a arătat că doar 2 din 10 șoferi care nu folosesc un automobil electric plănuiesc să treacă la unul în următorii 2 ani, principalele bariere fiind costul de achiziție, precum și prețul sau disponibilitatea încărcării rapide în rețelele publice.
Evoluții economice și financiare globale
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a participat la reuniunile anuale din 2024 ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și ale Grupului Băncii Mondiale (WBG), care au avut loc în perioada 21 octombrie – 26 octombrie, la Washington.
Guvernatorul BNR a avut o întâlnire cu directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, în preambulul apropiatei vizite la București a unei misiuni a Fondului,
„O misiune FMI, condusă de Jan Kees Martijn, va vizita Bucureştiul în perioada 5 – 8 noiembrie, pentru o vizită cu caracter obişnuit. Echipa Fondului va analiza recentele evoluţii economice şi financiare şi va realiza o actualizare a perspectivelor macroeconomice”, arată un comunicat FMI, semnat de Geoff Gottlieb, reprezentant regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est.
X X X
Grupul austriac Erste, proprietarul BCR, ale cărui acţiuni se tranzacţionează la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) și Wien Borse, a raportat, pentru al treilea trimestru din 2024, un profit net de 886 milioane de euro, în creştere cu 8% faţă de rezultatul net de 820 mililioane euro din aceeaşi perioadă a anului precedent.
Erste urmează să ,,mulgă” și BCR care a realizat un profit net de 2,217 miliarde lei (446 milioane de euro) în primele nouă luni din 2024, în creștere cu 30,6% față de 1,698 miliarde lei (344 milioane de euro) în primele trei trimestre din 2023.
Veniturile nete din dobânzi ale Erste Group au fost de 1,9 miliarde euro, faţă de 1,86 miliarde euro în T3/2023, în creştere cu 3,1% an/an, iar veniturile nete din taxe şi comisioane au atins 735 milioane euro, în creştere cu 11,4% an/an.
X X X
Comisia Europeană a suspendat în total peste 1,1 miliarde de euro din a treia cerere de plată din PNNR, pentru România, după ce experții executivului comunitar au descoperit nereguli grave.
Șase jaloane din 74 au fost considerate neîndeplinite satisfăcător. Cererea de plată mai conține trei jaloane legate de Transporturi care au întâmpinat probleme mari, respectiv: semnarea de contracte pentru 50% din lucrări legate de modernizarea infrastructurii feroviare, numirea șefilor la companiile de stat CNAIR, CNIR, CFR, Metrorex și CFR Călători și semnarea contractelor pentru 50% din lucrările la metroul din Cluj-Napoca, potrivit unui document făcut public de CE.
X X X
Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului pe Autostrăzi din SUA (NHTSA) a deschis o investigaţie cu privire la 2,4 milioane de vehicule Tesla echipate cu software-ul Full Self-Driving (FSD), pentru conducere total autonomă, după patru coliziuni raportate, inclusiv un accident mortal în 2023, transmite Reuters.
Aceasta este prima etapă înainte ca agenţia să poată solicita retragerea vehiculelor, dacă va considera că acestea prezintă un risc semnificativ pentru siguranţă.
X X X
Există percepția conform căreia Apple a făcut o greșeală concentrându-se pe AR/VR atunci când accentul ar fi trebuit să fie pe AI.
Apple este cu cel puțin doi ani în urmă concurenților săi în dezvoltarea AI, iar compania știe asta. Angajații Apple au împărtășit în mod anonim observații și informații din interiorul companiei cu Mark Gurman de la Bloomberg.
Cercetarea internă a Apple arată că OpenAI cu ChatGPT este semnificativ înaintea Siri în ceea ce privește acuratețea și capabilitățile: ChatGPT oferă răspunsuri cu aproximativ 25% mai precise și este capabil să răspundă la 30% mai multe întrebări. Capacitățile Siri au fost depășite de alte companii în urmă cu doi ani.
X X X
Curtea de Conturi Europeană (ECA) avertizează în cel mai recent raport, publicat luni, asupra deficienţelor grave în domeniul fondurilor europene disponibile pentru statele membre UE.
Comisia Europeană nu cunoaşte de fapt detaliile privind cheltuielile din teren şi nici destinatarii finali
Comisia Europeană nu cunoaşte de fapt detaliile privind cheltuielile din teren. De exemplu, nici măcar nu are acces direct la lista completă a destinatarilor finali din fiecare ţară.
Acest exemplu arată cât sunt de insuficiente măsurile actuale pentru a preveni şi a detecta potenţialele cazuri de dublă finanţare a unor acţiuni similare, potrivit raportului ECA.
X X X
Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a redus previziunile privind creșterea economică globală în 2025, cu 0,1 puncte procentuale (pp), la 3,2%, după cum arată raportul fondului prezentat la Washington.
Rata de creștere a economiei globale în 2023 a fost, conform FMI, de 3,3%. În 2024, această cifră este de așteptat să fie de 3,2%. În iulie, experții Fondului au prezis că pentru anul 2025, creșterea economică globală va fi de 3,3%.
„Ultimii patru ani au testat puterea economiei globale. O pandemie cum poate fi văzută o dată într-un secol, conflictele geopolitice și evenimentele meteorologice extreme au perturbat lanțurile de aprovizionare, au declanșat crize energetice și alimentare și au forțat guvernele să ia măsuri fără precedent pentru a proteja oamenii și mijloacele lor de existență.
„Economia globală a dat dovadă de o mare putere de reziliență, dar acest lucru maschează performanța neuniformă între regiuni și instabilitatea continuă”, se arată în raportul World Economic Outlook.
X X X
Negocierile dintre Uniunea Europeană (UE) şi China au eşuat, iar Comisia Europeană a adoptat pe 29 octombrie regulamentul care instituie taxe vamale suplimentare pentru mașinile electrice importate din China, acuzate că ar crea concurență neloială.
Decizia a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE și a intrat în vigoare din 30 octombrie.
În ciuda ostilității Germaniei, Bruxelles-ul a decis să adauge la taxa de 10 % deja în vigoare o suprataxă de până la 35 % pentru vehiculele cu baterii fabricate în China, potrivit textului regulamentului publicat online de Comisiem scriu agenţiile de presă internaţionale.
Decizia a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE și a intrat în vigoare începând din 30 octombrie.
Scopul declarat este de a restabili condiții de concurență echitabile cu producătorii acuzați că profită de subvenții publice masive.
X X X
Franklin Templeton a înregistrat retrageri masive ale investitorilor, și a fost pus sub anchetă de Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA (SEC), dar Jenny Johnson, CEO FT spune că Franklin Templeton se concentrează ,,pentru a face ce e corect” pentru clienți.
CEO-ul Franklin Templeton, Jenny Johnson, a spus că firma se concentrează pe a face ce e corect pentru clienții săi, în primele sale comentarii publice, după ce compania a cunoscut cele mai mari ieșiri trimestriale din istoria sa, iar Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA (SEC) a început o anchetă privind tranzacțiile suspecte la unitate de titluri cu venit fix, transmite CNBC.
Firma de investiții cu sediul central în California, care gestionează active de 1,7 trilioane de dolari la nivel internațional, a suferit un impact financiar dramatic după ce a anunțat, în august, că Ken Leech, co-ofițer de investiții al celei mai mari subsidiare a sa Western Asset Management, a fost trimis în concediu, pe fondul unei investigații SEC cu privire la tranzacțiile cu instrumente derivate pentru clienți foarte bogați.
X X X
Ministrul britanic de Finanțe, Rachel Reeves, a anunțat o creștere a taxelor de 40 de miliarde de lire sterline (echivalentul a 51,8 miliarde de dolari) pentru a acoperi deficitul fiscal lăsat de precedentul guvern conservator și pentru a finanța serviciile publice. Bugetul pe 2025, prezentat în Camera Comunelor, marchează o decizie istorică în contextul unei crize economice severe, potrivit Reuters și Bloomberg.
Rachel Reeves, prima femeie ministru de Finanțe din istoria de 800 de ani a funcției, a subliniat gravitatea situației economice și importanța acțiunilor decisive pentru stabilizarea finanțelor publice.
„Amploarea și gravitatea situației pe care am moștenit-o nu poate fi subestimată”, a declarat Reeves. Ea a precizat că măsurile sunt esențiale pentru a reda stabilitatea și a reconstrui serviciile publice.
X X X
Cererea totală de aur, inclusiv investițiile OTC (piața extrabursieră), a crescut cu 5%, calculat an, la an, până la 1.313 tone, un record absolut pentru un al treilea trimestru din 2024. Această dinamică s-a reflectat în prețul aurului, care a atins o serie de noi maxime record în timpul trimestrului. Valoarea cererii a crescut cu 35% a/a pentru a depăși 100 de miliarde de dolari pentru prima dată, arată datele Consiliului Mondial al Aurului (WGC).
Intrările globale de ETF (actiuni) de aur (95 tone) au fost un motor major al creșterii în T3, acesta fiind primul trimestru cu evoluții pozitive din T1’22, cu o variație a/a de la ieșiri puternice (-139t) T3’23.
Investițiile în lingouri și monede (269 t) au scăzut cu 9% a/a, față de un trimestru relativ puternic al T3’23. O mare parte a declinului a fost specificul a două sau trei piețe cheie, contrabalansată de un trimestru foarte puternic în India.
X X X
HMD Global, compania finlandeză care produce smartphone-uri sub marca Nokia, a decis să scoată telefoanele Nokia de pe piețele europene.
Decizia HMD Global de a renunța la smartphone-urile marca Nokia vine la scurt timp după ce dispozitivele au fost eliminate din cataloagele online din Marea Britanie, Germania și Austria.
Deși în alte regiuni smartphone-urile rămân disponibile pentru moment, se preconizează că și acestea vor fi retrase în curând, conform raportului GSMArena. Cele mai multe dintre smartphone-urile și tabletele actuale marca Nokia sunt la reducere până la epuizarea stocurilor. Măsura arată că HMD a decis să se concentreze pe dezvoltarea propriei mărci.
Pagina de asistență a HMD încă listează modelele care vor continua să primească suport software, dar nu se știe încă cât timp va dura.
X X X
Slovacia și Austria se numără printre țările europene care continuă să importe gaz rusesc, dar contractul privind tranzitul gazului rusesc prin Ucraina expiră la sfârșitul anului.
Cumpărătorii europeni sunt aproape de un acord cu Azerbaidjanul pentru furnizarea de gaze naturale continentului, după ce la sfârșitul anului expiră un acord de tranzit între Rusia și Ucraina.
Potrivit Bloomberg, companiile din Ungaria și Slovacia sunt aproape de a semna un contract pentru furnizarea 12-14 miliarde de metri cubi de gaz pe an, din Azerbaidjan. În același timp, vor folosi aceeași rețea de conducte care transportă în prezent gazul rusesc prin Ucraina, către Uniunea Europeană.
Se observă că aceste livrări vor înlocui efectiv livrările pe care Europa le primește în prezent în temeiul acordului de tranzit. Contractul va trebui să includă un așa-numit acord de schimb între Azerbaidjan și Rusia, deoarece Azerbaidjanul nu are suficientă capacitate de export pentru a înlocui livrările existente.
X X X
Dacă Trump revine la Casa Albă, „vor fi în joc economia, statul de drept și pacea internațională”
În același timp, potrivit The Economist, Kamala Harris reprezintă stabilitate și nu va putea provoca o catastrofă. Dar, potrivit autorilor articolului, dacă Trump revine la putere, „vor fi în joc economia, statul de drept și pacea internațională”.
Pe lângă riscurile geopolitice asociate cu potențiala a doua președinție a lui Trump, publicația o asociază și cu amenințarea unui război comercial distructiv pentru economia americană, precum și cu o agravare fără precedent a contradicțiilor în interiorul Statelor Unite.
X X X
Cel mai mare producător de drone din Statele Unite, Skydio, care furnizează și drone pentru armata ucraineană, s-a confruntat cu probleme de producție din cauză că a fost afectat de sancțiunile chineze.
Beijingul a blocat furnizarea de baterii către Skydio, așa că firma trebuie să caute urgent alternative, scrie Financial Times. Sancțiunile chineze, impuse pe 11 octombrie, au lovit mai multe grupuri americane, inclusiv Skydio, ca răspuns la aprobarea de către Washington a vânzării de drone de atac către Taiwan. Autoritățile chineze au vizitat furnizorii Skydio, inclusiv Dongguan Poweramp – o subsidiară a companiei japoneze TDK, care produce baterii pentru drone – și le-au ordonat să-și rezilieze contractele, au declarat oficiali care cunosc această problemă.
X X X
Economia ungară i-a luat prin surprundere pe analişti după ce a intrat în recesiune în trimestrul al treilea, când consumul intern nu a reuşit să compenseze declinul grav al producţiei industriale, transmite Bloomberg.
În perioada iulie-septembrie, Produsul Intern Brut al Ungariei a scăzut cu 0,7% comparativ cu trimestrul precedent, potrivit datelor preliminare publicate miercuri de Institutul central de statistică. Majoritatea economiştilor intervievaţi de Bloomberg mizau pe o creştere economică de 0,1%.
Declinul din trimestrul al treilea vine după o contracţie în al doilea trimestru şi marchează prima recesiune a economiei ungare de la începutul lui 2023.
X X X
Audi, marca premium a Volkswagen AG, a informat marţi sindicatele şi reprezentanţii muncitorilor că, la finalul lunii februarie, intenţionează să oprească producția de vehicule electrice la fabrica din Bruxelles. Nu sunt planificate concedieri până la finalul anului, a mai precizat compania.
La fabrica Audi de lângă Bruxelles sunt aproximativ 3.000 de angajaţi care produc SUV-ul Q8 e-tron din 2022.
Audi ia în considerare de ceva timp închiderea acestei unităţi şi a avut, în ultimele luni, consultări cu comitetul de întreprindere şi sindicatele, conform legislaţiei din Belgia.
Vânzările SUV-ului Q8 e-tron sunt în declin iar şefii Audi susţin că fabrica are costuri logistice ridicate. În zonă sunt puţini furnizori, iar amplasarea fabricii face expansiunea dificilă.
X X X
Deși Moscova și Beijingul promovează cu intensitate ideea de dedolarizare în comerțul internațional, Bloomberg explică de ce grupul BRICS nu are, de fapt, instrumentele necesare pentru a „scufunda” dolarul american.
Deși țările membre BRICS, inclusiv Rusia și China, caută alternative pentru a reduce dependența de dolar, numeroase obstacole economice și structurale fac această sarcină de a înlocui dolarul, aproape imposibilă în viitorul apropiat.
Realitățile economice și lipsa unei infrastructuri financiare solide
Rusia și China încearcă să impulsioneze ideea de a folosi monedele locale, de a introduce noi monede digitale sau chiar de a promova yuanul în comerțul internațional.
Bloomberg avertizează însă că aceste soluții sunt ineficiente: monedele locale nu au suficientă lichiditate pentru tranzacțiile internaționale, monedele digitale sunt prea volatile, iar yuanul, deși dorit de China pentru utilizare globală, este rigid controlat de autoritățile chineze. Această ultimă opțiune ridică îndoieli în privința capacității Chinei de a permite fluctuarea liberă a yuanului în momente de criză financiară globală.
X X X
Potrivit ziarului Financial Times, consolidarea supravegherii burselor este necesară pentru a relansa piețele de capital, aflate în dificultate din Europa.
Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) declară că este necesară consolidarea supravegherii burselor cheie ale UE pentru a revitaliza piețele de capital aflate în dificultate, de pe continent, a scris ziarul Financial Times (FT), citând-o pe șefa ESMA, Verena Ross.
Potrivit FT, autoritatea de reglementare financiară comunitară „intenționează să-și extindă competențele de a supraveghea bursele majore și alte părți critice ale infrastructurii financiare a blocului, urmărind să devină o versiune europeană a Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse (SEC) din SUA”.
X X X
Decalajul tehnologic dintre Europa, Statele Unite și China a devenit una dintre cele mai mari probleme de securitate pe termen lung pentru Uniunea Europeană, conform expertului german Wolfgang Ischinger.
Ischinger a subliniat că Europa nu dispune de un mediu investițional suficient pentru a reduce decalajul tehnologic față de SUA și China, acest lucru subminând capacitatea continentului de a dezvolta tehnologii avansate și de a rămâne competitiv pe scena globală.
Fragmentarea pieței de capital, un obstacol major
Wolfgang Ischinger, fost ambasador al Germaniei în Statele Unite și fondatorul Conferinței de Securitate de la München, a declarat într-un interviu recent că Europa se află într-o poziție dezavantajoasă în fața avansului tehnologic global. Acesta consideră că provocarea cea mai mare pentru securitatea Uniunii Europene pe termen lung este decalajul tehnologic. El a avertizat că, fără o strategie robustă de a investi în tehnologii inovatoare, Europa riscă să fie depășită de puteri precum Statele Unite și China.
X X X
După cum se specifică în raportul Administrației de Statistică din China, în această perioadă, PIB-ul Chinei s-a ridicat la aproximativ 13,32 trilioane de dolari la cursul de schimb actual.
Rata de creștere a economiei chineze în ianuarie – septembrie 2024 a ajuns la 4,8% (creștere PIB), conform datelor furnizate de Administrația de Stat pentru Statistică (SSA) din Republica Populară Chineză.
După cum se specifică în raportul distribuit, pentru primele trei trimestre din acest an, PIB-ul Chinei s-a ridicat la 94,97 trilioane de yuani (aproximativ 13,32 trilioane dolari la cursul de schimb curent). Sectorul agricol a crescut cu 3,4% (5,77 trilioane de yuani, sau 810 miliarde de dolari), industria – cu 5,4% (36,13 trilioane de yuani, sau 5,07 trilioane de dolari), sectorul serviciilor – cu 4,7% (53,07 trilioane de yuani, sau 7,44 trilioane de dolari).
În perioada iulie – septembrie, dinamica acestui indicator a ajuns la 4,6%.
X X X
Economia Germaniei, motorul europei, este în recesiune și cel mai probabil va continua să se contracte până la sfârșitul anului 2024, transmite Bloomberg, care îl citează pe Eric-Jan van Harn, un analist la banca olandeză Rabobank.
„Nu există semne evidente ale unei schimbări [în tendința de scădere a economiei germane]. Cel mai probabil scenariu, în acest moment, rămâne acela că economia germană va atinge un punct de minim”, a spus expertul. Alți economiști chestionați de Bloomberg sunt de acord că economia germană se află într-o „recesiune moderată”. Potrivit estimărilor acestora, PIB-ul țării în trimestrul III al anului va scădea cu 0,1%, continuând tendința din trimestrul II. Agenția de știri notează că motivele previziunilor pesimiste au fost penuria de forță de muncă, lipsa aprovizionării cu resurse energetice rusești, reducerea costurilor de către cele mai mari companii din industria germană, precum și o scădere a cererii de exporturi din UE în China.
X X X
Premiul Nobel 2024 pentru Economie a fost câștigat de trei cercetători ai prosperității în societate, Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson.
Premiul Sveriges Riksbank în științe economice în memoria lui Alfred Nobel 2024 le-a fost acordat cercetătorilor Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson „pentru studii privind modul în care instituțiile se formează și afectează prosperitatea”.
Cei trei economiști „au demonstrat importanța instituțiilor societății pentru prosperitatea unei țări”, a transmis Comitetul Nobel al Academiei Regale Suedeze de Științe.
„Societățile cu un stat de drept slab și instituții care exploatează populația nu generează creștere sau schimbare în bine. Cercetările laureaților ne ajută să înțelegem de ce”, a adăugat acesta.
Economiștii se concentrează mai ales pe instituțiile create de puterile coloniale europene. În zonele în care sistemele erau incluzive, ei susțin că acest lucru a generat prosperitate. Pe de altă parte, ei sugerează că instituțiile care extrag resurse în beneficiul colonizatorilor au dus la o creștere economică scăzută.(Ziarul Puterea)