CRONICA SĂPTĂMÂNII ECONOMICE

Publicat: 09 feb. 2025, 11:05, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
CRONICA SĂPTĂMÂNII ECONOMICE

Rubrica oferă o retrospectivă asupra principalelor subiecte macroeconomice din România, în săptămâna care s-a încheiat, și despre evoluția economiei globale, cu implicații și potențialul ei impact asupra deciziilor și politicilor economice interne.

Săptămâna 3 – 8 februarie a fost dominată de consultările privind adoptarea Bugetului de Stat pentru anul 2025, și vizita unei Misiuni a Fondului Monetar Internațional la București, la puțin timp după ce agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s a revizuit perspectiva economică a României de la „stabilă” la „negativă,” menținând ratingul „BBB-/A-3,” ultima treaptă recomandată investițiilor.

Această schimbare reflectă riscurile financiare majore, precum deficitul bugetar ridicat (8,7% din PIB în 2024) și creșterea datoriei publice, estimată să depășească 60% din PIB până în 2027.

X X X

Parlamentul României a adoptat, pe 5 februarie 2025, Legea bugetului de stat pentru anul 2025, cu 254 de voturi „pentru” și 192 „împotrivă”.

Principalele aspecte ale bugetului:

  • Creștere economică: Bugetul este construit pe o estimare de creștere economică de 2,5% pentru anul 2025.
  • Deficit bugetar: Se preconizează un deficit bugetar de 7% din PIB, având în vedere necesitatea finanțării investițiilor și a cheltuielilor curente.
  • Investiții: Guvernul intenționează să susțină dezvoltarea țării prin investiții record, asigurând resursele necesare pentru plata salariilor și pensiilor, precum și restabilirea echilibrului în finanțele publice.

Reacții politice:

  • Parlamentarii USR: Au votat împotrivă, considerând bugetul „nerealist” și exprimând îngrijorări cu privire la sustenabilitatea fiscală.
  • Premierul Marcel Ciolacu: A declarat că bugetul pentru 2025 va permite continuarea procesului de dezvoltare a țării.

Context:

Adoptarea bugetului pentru 2025 survine într-un context economic global incert, iar implementarea acestuia va depinde de evoluțiile economice interne și externe. Monitorizarea atentă a execuției bugetare și ajustarea politicilor fiscale vor fi esențiale pentru atingerea obiectivelor stabilite.

X X X

Vizita Misiunii FMI

O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Joong Shik Kang, a efectuat o vizită la București pentru a analiza evoluțiile economice și financiare recente și pentru a actualiza perspectivele macroeconomice ale țării.

Echipa FMI s-a întâlnit cu reprezentanți ai Guvernului României și ai Băncii Naționale a României. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a subliniat că delegația FMI nu a solicitat măsuri drastice, majorări de taxe sau măsuri de austeritate, ci a discutat despre restabilirea treptată a echilibrului bugetar pentru a evita măsurile dure din trecut.

X X X

Delegația FMI a avut întâlniri la Ministerul Finanțelor

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) nu a cerut României măsuri drastice financiare, majorări de taxe sau alte măsuri de austeritate, a dat asigurări ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, care s-a întâlnit, pe 6 februarie, cu noul şef al misiunii FMI în România, Joong Shik Kang.

După întâlnirea de joi, de la Ministerul Finanțelor, ministrul Tanczos Barna a prezentat concluziile discuțiilor.

“Prin restabilirea treptată a echilibrului bugetar, vom putea evita exact acele măsuri dureroase pe care România a fost nevoită să le ia în timpul crizei din 2009 şi care, pe bună dreptate, încă generează temeri în rândul opiniei publice cu privire la vizitele Fondului Monetar Internaţional. Delegaţia Fondului Monetar Internaţional se află într-o vizită de lucru informală la Bucureşti şi, contrar zvonurilor alarmiste din ultimele zile, nu a cerut României măsuri drastice, majorări de taxe sau măsuri de austeritate”, a scris ministrul Finanţelor pe pagina sa de Facebook.

X X X

Deprecierea leului față de dolar

Leul s-a depreciat față de dolarul american, atingând un maxim al ultimelor 7 luni. Cursul calculat de Banca Națională a României a fost de 4,6601 lei/dolar, un nivel nemaiîntâlnit din luna aprilie.

X X X

Prețul aurului, nou maxim istoric, la cursul oficial BNR

Gramul de aur s-a scumpit, pe 3 februarie, cu 6,2546 lei (1,45%), ajungând la o cotație de 437,1590 lei, la cursul oficial anunțat de Banca Națională a României (BNR), o nouă valoare-record.

Cotațiile de vineri, pe gramul de metal galben arătau un preț de 430,9044 lei.

Moneda națională s-a apreciat, luni, în raport cu euro, care a fost calculat de BNR la 4,9766 lei, în scădere cu 0,01 bani față de cotația precedentă, de 4,9767 lei.

X X X

La Bursa de Valori București s-au înregistrat evoluții mixte

Companiile listate pe segmentul principal al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au câştigat 1,15 miliarde euro (5,76 miliarde lei) în capitalizare, în prima săptămână din luna februarie, valoarea lor de piaţă totalizând acum 72,51 miliarde euro (360,86 miliarde lei).

Indicele principal BET al BVB, care arată evoluţia celor mai importante 20 de acţiuni, a închis vineri în scădere cu 0,45% faţă de joi, însă pe ansamblul întregii săptămâni a consemnat un avans de 0,4% şi închide la 17.063,55 puncte.

Vineri, în ultima sesiune a săptămânii, acţiunile Antibiotice au crescut cu 2%, BRD cu 1%, iar Transelectrica cu 0,9%.

  • La polul opus, în prima ligă a Bursei au consemnat scăderi importante: Electrica – minus 1,8%
  • Petrom – minus 1,7%,
  • Aquila – minus 1,7%,
  • ONE – minus 1,4%
  • Purcari – minus 1,25%
  • Teraplast – minus 1,2%

Rulajul pieţei a fost de 42,86 milioane lei (8,6 milioane euro), din care tranzacţiile cu acţiuni au totalizat 26 milioane lei (5,22 milioane euro).

Prima săptămână a lunii februarie a consemnat pe segmentul principal al Bursei 23.888 tranzacţii cu acţiuni, în valoare totală de 185,6 milioane lei.

X X X

Banca Centrală Europeană (BCE) a agreat să reînnoiască aranjamentul-cadru privind furnizarea de lichiditate în euro Băncii Naționale a României (BNR), prin intermediul unei linii repo, a anunțat, vineri, BNR.

,,Liniile de lichiditate au ca scop prevenirea tensiunilor de finanțare pe piețele internaționale și a unor efecte nedorite asupra stabilității piețelor financiare. În baza acestui aranjament, BNR poate împrumuta până la 4,5 miliarde euro de la BCE. Linia repo va putea fi utilizată până la 31 ianuarie 2027, cu excepția cazului în care va fi prelungită”, precizează BNR, într-un comunicat.

În cadrul unei linii repo, BCE furnizează lichiditate în euro unei bănci centrale străine, în schimbul unor garanții adecvate, pentru a face față apariției unei potențiale cererii mari de euro.

X X X

Misiunea Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Joong Shik Kang, noul șef pentru România și Grecia, s-a întâlnit, pe 7 februarie, cu guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în cadrul programului de informare, pe care delegația l-a efectuat la București.

Echipa FMI s-a informat la BNR în legătură cu evoluțiile macroeconomice actuale din România, perspectivele pentru 2025 privind inflația și cursul de schimb, deficitele, și efectele situației geopolitice actuale în economie, a confirmat pentru Puterea, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

X X X

Marcel Ciolacu, întâlnire cu delegația FMI la Palatul Victoria

Premierul Marcel Ciolacu a avut, de asemenea, vineri, 7 februarie, o întâlnire cu delegația Fondului Monetar Internațional (FMI) la Palatul Victoria.

Marcel Ciolacu a transmis, în urma discuțiilor pe care le-a avut cu Misiunea FMI că Guvernul are mai multe priorități. Între acestea, se numără reducerea deficitului bugetar, dar și implementarea reformelor asumate prin PNNR.

Bugetul recent aprobat în Parlament include cel mai mare volum alocat până acum investițiilor, respectiv 7,8% din Produsul Intern Brut. Vom prioritiza proiectele publice, astfel încât cele aflate în stadiu avansat de implementare să primească finanțarea necesară pentru a fi finalizate într-un ritm alert. O altă linie de acțiune este susținerea proiectelor finanțate din fonduri europene, pentru cofinanțarea cărora am alocat resurse bugetare. Valorificăm această fereastră de oportunitate pe care România o are atât pentru dinamica investițiilor, cât și pentru implementarea reformelor asumate prin PNRR și convergente obiectivului nostru de aderare la OCDE în anul 2026”, a afirmat Marcel Ciolacu, arată comunicatul de presă al Executivului.

X X X

Ministrul Finanțelor s-a întâlnit cu oficiali ai Băncii Mondiale. BM a reafirmat ,,sprijinul financiar și asistența tehnică”, pentru România

Parteneriatul dintre România și Banca Mondială, ,,sprijinul financiar” și de ,,asistență tehnică” au făcut obiectul unei întâlniri pe care a avut-o, luni, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, cu oficiali ai Băncii Mondiale, în contextul vizitei la București a unei Misiunii periodice de informare a Fondului Monetar Internațional (FMI).

Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional stabilesc strategii comune, în programele de asistență și sprijin în țările membre, în contextul globalizării economice și financiare.

X X X

Guvernul a aprobat aplicarea mecanismului de stabilire a salariului minim brut pe țară

Guvernul României a aprobat, în ședința din 6 februarie, procedura de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului minim brut pe țară garantat în plată. Această decizie finalizează procesul de transpunere a Directivei (UE) 2022/2041, care are ca obiectiv principal asigurarea unui salariu minim adecvat pentru toți lucrătorii. Ministrul Muncii a explicat ce presupune exact noua măsură.

Totodată, măsura marchează atingerea jalonului 392 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fiind asociată cu cererea de plată numărul 5. Acest progres este considerat esențial pentru reformarea politicilor salariale din România și alinierea acestora la standardele europene.

Ministrul Simona Bucura Oprescu a subliniat că această hotărâre reflectă un angajament ferm al Guvernului pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și de trai ale angajaților români.

X X X

Rezervele valutare ale României au scăzut, în ianuarie

Rezervele valutare ale României se situau la nivelul de 60,837 miliarde euro, la 31 ianuarie 2025, față de 62,135 miliarde euro, la 31 decembrie 2024.

În cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni:

  • Intrări de 2.716 milioane euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor; alimentarea contului Comisiei Europene și altele.
  • Ieşiri de 4.014 milioane euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele.
  • Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 8,973 miliarde euro.
  • Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur), la 31 ianuarie 2025, au fost de 69,810 miliarde euro, faţă de 70,491 miliarde euro, la 31 decembrie 2024.
  • Plăţile scadente în luna februarie 2025 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 543

X X X

BRD-Société Generale a raportat la Bursă rezultatele pe 2024

BRD SocGen reafirmă responsabilitatea sa în creditarea și susținerea economiei românești. Profit net de 1,52 miliarde lei, în 2024

BRD – Groupe Société Generale a raportat un profit net de 1,52 miliarde lei, în 2024, în scădere cu 8%, dar a reafirmat responsabilitatea băncii, în creditarea și susținerea economiei din România.

Rezultatul net al Grupului BRD s-a ridicat la 1,524 miliarde lei, în 2024 (față de 1,656 miliarde lei, în 2023), fiind în scădere cu 8%, în timp ce ROE a ajuns la 16,6% în 2024, potrivit raportului transmis Bursei de Valori București (BVB).

Venitul net bancar al Grupului BRD a crescut cu +5,2% față de 2023, ajungând la 4.032 milioane lei.

X X X

OMV Petrom a încheiat anul 2024 cu vânzări de 35,8 miliarde lei

OMV Petrom a încheiat anul 2024 cu vânzări de 35,8 miliarde lei, în scădere cu 8% faţă de 2023, şi cu un profit net de 4,2 miliarde lei, plus 4%. În T4 profitul net a scăzut cu 82%. Christina Verchere, CEO: Ne aşteptăm ca 2025 să fie un an dificil şi cu volatilitate, cu provocări fiscale şi de reglementare.

OMV Petrom (SNP), unicul producător de petrol şi gaze din România şi cea mai mare companie după cifra de afaceri, a încheiat anul 2024 cu vânzări de 35,8 mld. lei, în scădere cu 8% faţă de anul precedent, în timp ce profitul net a urcat cu 4% la 4,2 miliarde lei, în mare parte pe fondul eliminării taxei pe ţiţeiul procesat. În T4 compania a avut vânzări de 9 miliarde lei, minus 12%, şi un rezultat net de 263 miliarde lei, minus 82% faţă de aceeaşi perioadă din 2023.

X X X

Lucrările de infrastructură continuă

Pe Secțiunea 3 Cornetu – Tigveni a Autostrăzii (A1) Sibiu – Pitești a demarat construcția tunelului de 1,78 km pe sens. Este vorba de tunelul Poiana, cel mai lung de pe A1 Sibiu – Pitești și al doilea la nivel de autostradă din România ca lungime, după tunelul care se va construi pe Lotul Meseș al Autostrăzii Transilvania (2,9 km pe sens). Primul tunel de autostradă care va fi gata este însă cel de pe Secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș, săpat prin dealul Momaia (1,3 km pe sens), din județul Argeș. Acesta va fi gata în primăvară!

Au început lucrările la al doilea cel mai lung tunel pentru o autostradă din România. DRDP Craiova a anunțat, miercuri, că pe Secțiunea 3 Cornetu – Tigveni a Autostrăzii Sibiu – Pitești (A1) au fost demarate lucrările pentru execuția piloților forați de la portalul tunelului Poiana.

X X X

Compania Aktor forează două perechi de tuneluri pe subsecțiunea 2 Apața – Cața a căii ferate Brașov – Sighișoara folosind patru mașini de forat (TBM, de la Tunnel Boring Machines), care au intrat toate în colinele din jurul localității Racoș, două înspre Ormeniș și celelalte două înspre Homorod.

La finalul lunii ianuarie 2025, TBM 3 – Alexandra, care a început forajul la jumătatea lunii octombrie 2024, a forat deja 123 de metri și a instalat 87 de inele din prefabricate de beton, care formează profilul rotund al tunelurilor. TBM 4 – Konstantina a pornit forajul la mijlocul lunii decembrie 2024 și a săpat la rândul său 201 metri în adâncul muntelui, instalând 104 de inele din prefabricate de beton. Ambele sunt intrate complet în munte.

Cele două TBM-uri vor fora o pereche de tuneluri cu lungimea de 5,1 km în direcția localității Homorod. Aceasta este pereche nordică de tuneluri pe care Aktor le construiește pe acest segment de cale ferată, și care continuă perechea de tuneluri sudice Ormeniș, cu lungimea de 6,9 km, pe care TBM 1 Varvara și TBM 2 Eleni au început să le foreze în primăvara anului trecut.

X X X

Crevedia Retail Park a fost inaugurat. Investiție de 15 milioane de euro

Crevedia Retail Park a fost deschis pentru public, după o investiție a dezvoltatorilor REPACO Capital și Weststar Real Estate, care s-a ridicat la 15 milioane de euro, din care o parte a fost cofinanțată de Banca Transilvania, printr-un credit de investiții.

  • 100% din suprafața de 11.400 mp închiriabili a fost contractată de 18 retaileri români și internaționali, între care se regăsesc Annabella, CCC, Deichmann, DM, Dr Max, Fressnapf, KiK, JYSK, New Yorker, Sinsay, Pepco, TEDi și alții.
  • Crevedia Retail Park a creat 250 de locuri de muncă și vizează să devină un centru de reper pentru circa 70.000 de locuitori din împrejurimile nord-vestice ale Bucureștiului, aflați în localități precum Crevedia, Chitila sau Mogoșoaia, care au înregistrat o creștere accelerată a populației în ultimul deceniu.

Crevedia Retail Park, unul dintre cele mai mari centre comerciale de tip „strip mall” din țară – după suprafața totală închiriabilă  de 11.400 mp – și-a deschis porțile, iar dezvoltatorul REPACO Capital se așteaptă la zeci de mii de vizitatori pe lună, de-a lungul anului 2025.

X X X

Evoluții economice și financiare externe

Ce se află în spatele ,,faimei” mondiale a Dusterului românesc, ,,nășit” de Carlos Ghosn. Un lung șir de fraude și înșelăciuni, de înalt nivel

O decizie ,,istorică” în lumea auto a fost așteptată pe 4 februarie, după șase ani de la scandalul Nissan-Ghosn, care a zguduit industria auto japoneză și alianța Renault – Nissan – Mitsubishi, la nivel mondial, și ale cărui reverberații ajung și în istoria producătorului Automobile Dacia, de la Mioveni.

După șase ani de procese, instanțele de judecată de la Tokyo au ajuns la o decizie, care a clarificat în final fraudele financiare în care au fost implicați șefii constructorilor de automobile din Alianță, inclusiv Carlos Ghosn, de la Renault, decorat de președintele Traian Băsescu cu ordinul ,,Steaua României” în grad de Comandor.

În scandalul Nissan-Ghosn, inclusiv fostul director executiv al companiei Nissan, Greg Kelly, a putut, în sfârșit, să-și clarifice situația, printr-o decizie pronunțată în recurs de o instanță din Tokyo, iar o decizie definitivă privind fraudele din Alianța Renault-Nissan-Mitsubischi a fot anunțată pe 4 februarie.

XX X

„Cadoul” de rămas-bun al lui Biden pentru Moscova a prăbușit prețul petrolului rus

Administrația fostului președinte american Joe Biden a introdus sancțiuni severe împotriva Rusiei în ultimele zile ale mandatului său, ceea ce a dus la o scădere semnificativă a prețului petrolului rusesc. Aceste măsuri au afectat sectorul energetic al Rusiei și au generat o creștere semnificativă a costurilor de transport.

După impunerea sancțiunilor de către Administrația Biden, prețul petrolului din Urali a coborât sub 60 de dolari pe baril, înregistrând o reducere de 15,7 dolari – cea mai mare scădere din mai 2024, scrie The Moscow Times. Ministerul rus al Dezvoltării Economice estimase un preț mediu de 69,7 dolari pe baril, sumă care a stat la baza bugetului federal rus pentru 2025.

Pe 10 ianuarie 2025, Administrația Biden a impus sancțiuni asupra a peste 180 de petroliere, numeroase companii de comerț și asigurări petroliere, precum și asupra producătorilor de petrol Gazprom Neft și Surgutneftegaz.

Multe nave utilizate pentru transportul petrolului din Rusia au fost dezactivate, ceea ce a dus la o creștere a diferenței dintre costul petrolului la plecare din Rusia și prețul acestuia în porturile de destinație din India, atingând un record de 13 dolari pe baril.

X X X

Moldova și UE convin asupra strategiei de integrare deplină în piața energetică europeană. Integrarea se va face într-un timp scurt

Sprijinul total pentru Chișinău se va ridica la 250 de milioane de euro pentru 2025, a menționat CE.

Uniunea Europeană și Moldova au convenit asupra unei strategii pe doi ani pentru integrarea deplină a Chișinăului în piața energetică a UE, cu un buget de 250 de milioane de euro.

„Astăzi, Comisia Europeană și Republica Moldova au convenit asupra unei strategii cuprinzătoare pe doi ani pentru independența și sustenabilitatea energetică a Moldovei. Aceasta urmărește un dublu obiectiv: decuplarea Republicii Moldova de nefiabilitatea aprovizionării cu energie a Rusiei și integrarea ei pe deplin în UE. piața energiei”, a declarat CE într-un comunicat. Potrivit strategiei, după cum notează CE, „sprijinul total pentru Moldova se va ridica la 250 de milioane de euro pentru 2025, din care 100 de milioane de euro vor fi furnizate de UE până la jumătatea lunii aprilie”.

X X X

Președintele american Donald Trump confirmă suspendarea aplicării tarifelor vamale mărite la importurile mexicane

Președintele Mexicului, Claudia Sheinbaum, a fost de acord să trimită 10.000 de militari mexicani la granița cu SUA, pentru a întări lupta împotriva imigrației ilegale și a traficului de droguri, a declarat președintele SUA.

Președintele american Donald Trump a confirmat suspendarea aplicării tarifelor vamale mărite, pentru o lună de zile, la importurile de mărfuri din Mexic, în SUA.

„Am convenit să întrerupem imediat aplicarea tarifelor majorate pe timp de o lună”, a scris Trump pentru Truth Social. „Aștept cu nerăbdare să particip la aceste negocieri cu președintele [mexican] Claudia Sheinbaum, în încercarea de a ajunge la un acord între cele două țări ale noastre”.

Potrivit acestuia, Sheinbaum a fost de acord cu desfășurarea a 10.000 de militari mexicani la granița cu Statele Unite pentru a întări lupta împotriva imigrației ilegale și a traficului de droguri.

X X X

Banca Centrală Europeană intenționează să schimbe designul bancnotelor euro – pentru prima dată de când acestea au fost introduse în circulație în urmă cu 23 de ani.

Schimbarea designului are scopul de a face bancnotele mai atractive și mai ușor de recunoscut, potrivit Independent. În prezent, ele înfățișează poduri și ferestre fără nume.

BCE caută în prezent un nou design pentru bancnote, fiind luate în considerare două opțiuni – cultura europeană sau o combinație de râuri, păsări și instituții europene.

În primul caz, europeni celebri vor fi înfățișați pe fața a șase cupiuri de bancnote euro. În ordinea creșterii valorii bancnotelor, aceștia sunt: ​​cântăreața de operă Maria Callas, compozitorul german Ludwig van Beethoven, savantul polono-francez Marie Curie, scriitorul spaniol Miguel de Cervantes, artistul și inventatorul italian Leonardo da Vinci și activistul austriac pentru pace Bertha von Suttner.

X X X

Companiile mari europene adoptă inteligența artificială (IA) mai mult decât companiile mici și mijlocii, cu diferențe semnificative în modul în care fiecare utilizează tehnologia. Cele mai utilizate sunt tehnici AI sunt: extragerea textului, învățarea profundă și automatizarea fluxului de lucru.

Peste 13% dintre companiile din UE cu cel puțin 10 angajați au adoptat inteligența artificială. Potrivit Eurostat, este o creștere de 5,5% față de 2023, toate statele membre raportând o creștere a numărului de angajați care folosesc de tehnologia IA.

Companiile mari, adică cele cu cel puțin 250 de angajați, au raportat o utilizare mult mai mare a IA: 42% în medie.

Există, de asemenea, diferențe semnificative în ceea ce privește tipurile de tehnologie AI. Cele mai utilizate sunt: extragerea textului, învățarea profundă și automatizarea fluxului de lucru.