CRONICA SĂPTĂMÂNII ECONOMICE

Publicat: 08 dec. 2024, 16:14, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
CRONICA SĂPTĂMÂNII ECONOMICE

Haosul politic, creat după anularea alegerilor prezidențiale, s-a reverberat puternic în evoluțiile economice și financiare, culminând cu devalorizarea puternică a monedei naționale, în cotațiile oficiale ale Băncii Naționale a României (BNR). Și evoluțiile integral negative la Bursa de Valori București (BVB), pe tot parcursul săptămânii 2 – 6 decembrie, au fost efectul calificării pentru turul doi al alegerilor pentru Cotroceni, a două figuri politice care au divizat societatea în două tabere: „globaliști și „putiniști”.

Excepție a făcut ziua de vineri, când brokerii au lansat masiv ordine de vânzare, ,,entuziasmați”, fără un motiv real, de anunțul Curții Constituționale a României (CCR) cu privire la anularea totală a procesului electoral, pentru alegerea președintelui. De fapt, investitorii pe bursă urmăreau maximizarea profiturilor, după ce, toată săptămâna prețul acțiunilor s-a prăbușit, iar de vineri a reapărut oportunitatea tranzacțiilor profitabile.

Nivelrecord de devalorizare a monedei naționale

Euro a atins, pe 6 decembrie, un nivel record față de leu, cursul calculat de Banca Națională a României (BNR), de 4,9773 lei pentru un leu, fiind la un maxim al anului 2024.

Chiar dacă leul s-a depreciat nesemnificativ față de nivelul din ziua precedentă, cursul euro fiind mai mare doar cu 0,02 bani față de joi, atingerea maximului pentru anul 2024 ridică din nou întrebări dacă BNR va reuși să mențină stabilitatea cursului, sub pragul de 5 lei.

BNR a avut intervenții importante în piață, pentru a menține cursul stabil, iar ministrul Marcel Boloș a anunțat că și Ministerul Finanțelor a ajutat la stabilitatea leului, scoțând 6 miliarde de euro din rezerva-tampon (buffer) în condițiile în care băncile sunt acum mai rezervate în ofertele lor de a împrumuta Statul.

Cursul mediu al euro în 2024 a fost de 4,9746 lei, cu un minim de 4,9655 lei atins pe 16 iulie.

Și la casele de schimb valutar s-a înregistrat o depreciere a leului, cauzată de incertitudinea politică din România.

Pe 7 decembrie, euro a depășit pragul de 5 lei la unele case de schimb. Acestea afișau un preț de vânzare de până la 5,2 lei pentru un euro, iar la cumpărare, moneda europeană a trecut pragul de 5 lei, înregistrând la anumite case de schimb valori de 5,03 lei,

X X X

Mediul de afaceri este îngrijorat de ceea ce se întâmplă în politică

Oamenii de afaceri și-au exprimat îngrijorarea față de riscul de frânare a economiei, în urma haosului politic din România, creat în urma alegerilor prezidențiale și parlamentare, și au subliniat că România trebuie să-și mențină parcursul european.

Partidele pro-occidentale PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale intenționează să formeze o majoritate în viitorul parlament, rezultat în urma scrutinului de din 1 decembrie.

Între timp, oamenii de afaceri și-au exprimat îngrijorarea față de riscul de frânare a economiei în urma alegerilor din acest an, și au subliniat că România trebuie să-și mențină parcursul european.

Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia: Trăiesc într-o Românie europeană, într-o Românie suverană, independentă, apărată de cea mai importantă alianță militară a lumii. Nu văd de ce aș schimba lucrul ăsta. Avem, sigur, păreri diferite față de majoritatea politicienilor. Noi suntem concentrați pe ideea de competitivitate, de randament, de eficiență, dar una este să fim în dezacord și alta e să ne gândim că putem să mergem înapoi într-o lume care nu mai e a noastră. România, țară europeană, înapoi nu mai mergem!, a declarat Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia, transmite Radio România Actualități.

X X X

Și investitorii străini din România sunt îngrijorați de situația de pe scena politică

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) lansează un semnal de alarmă asupra situației economice a României, avertizând că țara se află într-un punct critic. Problemele legate de inflație, instabilitatea fiscală și lipsa investițiilor pe termen lung sunt principalele provocări identificate de organizație, care reunește marile companii internaționale prezente în România.

Potrivit raportului FIC, economia României se confruntă cu presiuni crescute din cauza măsurilor fiscale insuficient coordonate, care au generat o scădere a încrederii în mediul de afaceri. Creșterea inflației, instabilitatea monedei naționale și ritmul încetinit al investițiilor publice și private sunt doar câțiva factori care au contribuit la acest context dificil.

„Este necesară o abordare strategică și bine fundamentată pentru a evita consecințele negative pe termen lung asupra economiei și societății”, avertizează comunicatul FIC.

X X X

Consiliul Fiscal a reacționat vehement, avertizând că democrația este în pericol în România, cu efecte negative în macroeconomie

România se află într-un punct critic al evoluției sale economice și politice, marcat de provocări interne și externe. În cadrul Raportului de analiză a convergenței „România – Zona Euro Monitor”, academicianul Daniel Dăianu, președinte al Consiliului Fiscal, oferă o radiografie detaliată a problemelor cu care se confruntă țara, subliniind necesitatea menținerii democrației, a stabilității economice și a unei abordări strategice pe termen lung.

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a evidențiat faptul că rundele electorale recente din România reflectă un val de frustrare similar cu cel resimțit în alte state europene. În multe dintre acestea, partidele tradiționale au fost penalizate de alegători, pe fondul unor nemulțumiri legate de politici publice percepute ca fiind ineficiente.

X X X

Și creditele s-au scumpit, în săptămâna care s-a încheiat

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 5,92% pe an, de la 5,91% pe an în ședința precedentă, arată datele publicate, miercuri, de Banca Națională a României (BNR).

La începutul anului, indicele ROBOR la trei luni era 6,21%.

Indicele la șase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,97% pe an, iar ROBOR la 12 luni a urcat la 6,02% pe an.

În ceea ce privește indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,99% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul II 2024, în creștere față de cel din trimestrul anterior, de 5,86%.

X X X

Guvernul a adus măsuri de corecție la Ordonanța privind raportarea electronică în contabilitate

Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanță de urgență pentru îmbunătățirea funcționării sistemelor informatice RO e-Factura și RO e-TVA, răspunzând astfel solicitărilor mediului de afaceri.

Ordonanța stabilește că în ceea ce privește RO e – Factura se are în vedere clarificarea faptului că identificarea prin CNP este opțională și reglementarea înscrierii pe factură a unui cod format din 13 cifre de zero în locul codului de identificare fiscală a beneficiarului – persoană fizică, dacă acesta nu comunică niciun cod.

De asemenea, prevede restrângerea operațiunilor pentru care este obligatorie utilizarea sistemului național RO e – Factura doar la operațiunile cu locul livrării/prestării din punct de vedere al TVA în România, eliminarea excepției de la obligația utilizării sistemului național RO e–Factura pentru facturile simplificate (altele decât bonurile fiscale).

X X X

O mișcaresurpriză a Ministerului Finanțelor, pentru ultimii ani. ,,Injectează euro în piață, pentru menținerea stabilității în economie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat, pe 4 decembrie, că au fost ,,injectați” în piață 6 miliarde de euro, din rezerva valutară (buffer), pentru a ține cursul valutar stabil sub 5 lei, pentru un euro.

Marcel Boloș a făcut declarația înainte de ședința de govern, precizând că ,,Ministerul Finanțelor a scos 6 miliarde de euro din buffer, pentru a ține cursul valutar stabil la 5 lei”.

Potrivit ministrului, statul are probleme de finanțare, atât de la bănci, cât și de pe bursă, din cauza situației politice și a incertitudinii de după alegeri.

Cursul BNR a rămas extrem de stabil, cu variații aproape de zero de la primul tur încoace. Miercuri, BNR a cotat cursul de schimb la 4.9770, fără fluctuații față de zilele precedente.

Ministerul Finanțelor are în atribuții să păstreze un buffer (depozit) în valută, pentru situații de criză.

„Sperăm ca această criză să înceteze cât de curând”, a declarat Boloș, care a subliniat că este nevoie de un guvern stabil și de aprobarea unui buget.

„Prima reacție este cea a băncilor, care nu mai ofertează acum disponibilități bănești, ceea ce înseamnă deficitele temporare de trezorerie pe care le avem. Este o perioadă destul de incertă până la numirea noului guvern, ca să se stabilească și să definitiveze politicile bugetare ale României, și sperăm ca această criză să înceteze cât de curând”, a spus Marcel Boloș.

Acesta a precizat că și pe bursă reacțiile sunt la fel, dar că aceste reacții „sunt mai mult decât așteptate, pentru că trebuie să avem un guvern stabil, apoi bugetul aprobat și toate procedurile”.

X X X

În ,,foame” de bani, Statul crește și el dobânzile la împrumuturile de la populație, pentru a stimula participarea la titlurile de stat

Ministerul Finanțelor a anunțat noile dobânzi pentru titlurile de stat în lei din programul Fidelis pe decembrie pentru donatori, în creștere substanțială față de emisiunea precedentă.

A cincea emisiune de titluri de stat listate la bursa din programul Fidelis pe 2024 a avut în octombrie dobânzi de 5,85% la un an și 7% la 5 ani pentru titlurile în lei și 3,95% la un an și 5% la 5 ani pentru titlurile în euro.

În condițiile în care dobânzile bancare la termen în lei își continuă declinul, băncile neavând probleme cu lichiditatea în această perioadă, statul s-a decis să urce brusc randamentul titlurilor de stat pentru populație, ceea ce denotă problemele de finanțare ale deficitului public din prezent. Iar primul semnal a fost dat pe tranșa donatorilor.

Momentan, ultimul comunicat al MF vorbește doar de succesul donării de sânge în campania organizată între 2 și 3 decembrie chiar la sediul ministerului (au fost prezenți 200 de donatori) și de dobânzile aferente titlurilor de stat în lei destinate donatorilor – dobânda de 7,45% pentru scadența la un an și de 7,9% pentru scadența la 3 ani (o premieră în acest sens) la viitoarea emisiune Fidelis.

X X X

Se înăspresc și măsurile de combatere a evaziunii fiscale

Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de act normativ menit să combată evaziunea fiscală în domeniul accizelor, propunând sancțiuni și măsuri suplimentare pentru operatorii economici care nu își respectă obligațiile fiscale. Proiectul introduce reguli mai clare și stricte pentru operatorii economici înregistrați ca destinatari sau distribuitori de produse accizabile, care prezintă risc fiscal ridicat.

Una dintre principalele măsuri propuse este introducerea unei declarații pe propria răspundere, prin care operatorii economici vor trebui să anunțe autoritățile vamale despre cantitatea de produse accizabile pe care intenționează să o primească. În plus, aceștia vor fi obligați să constituie o garanție de 120% din valoarea accizelor aferente cantității declarate, ca o măsură de prevenire a riscurilor de neplată a accizelor. În caz de nerespectare a acestor obligații, operatorii vor risca sancțiuni severe, inclusiv revocarea autorizației de destinatar înregistrat sau chiar acuzarea de infracțiuni fiscale.

„Se propune introducerea unei contravenții, respectiv aplicarea unei amenzi de la 20.000 lei la 100.000 lei, precum și confiscarea produselor, iar în situația când acestea au fost vândute, confiscarea sumelor rezultate din această vânzare, în situația în care destinatarii înregistrați care prezintă risc fiscal ridicat și operatorii economici înregistrați la autoritatea competentă pentru distribuție și comercializare angro fără depozitare băuturi alcoolice, tutun prelucrat și produse energetice și care eliberează pentru consum din cadrul unui antrepozit fiscal produse accizabile, nu respectă obligațiile privind:

– garanția de 120% din contravaloarea accizelor aferente cantității de produse accizabile pe care intenționează să o primească sau să o elibereze pentru consum, după caz;

– depunerea declarației pe propria răspundere privind cantitatea de produse accizabile pe care intenționează să o primească sau să o elibereze pentru consum, după caz;

– înștiințarea autorității competente, cu cel puțin 3 zile calendaristice înainte de epuizarea cantității de produse accizabile înscrisă în declarația pe propria răspundere”, se spune în proiect.

X X X

Rezervele de valută ale României s-au împuținat, datoria externă a crescut

Rezervele valutare la BNR se situau la finalul lunii noiembrie la nivelul de 61,17 miliarde de euro, față de 62,84 miliarde de euro la 31 octombrie 2024.

Rezervele internaționale ale României (valute plus aur), la 30 noiembrie 2024, au fost de 69,573 miliarde euro, față de 71,361 miliarde euro, la 31 octombrie 2024, a anunțat, luni, Banca Națională a României (BNR).

În cursul lunii noiembrie, la Banca Națională au avut loc intrări de 4,37 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor și altele.

În același timp ieșirile de fonduri au totalizat 6,04 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (aproximativ 649 milioane euro); plăți din contul Comisiei Europene și altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103,6 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 8,39 miliarde euro.

Plățile scadente în luna decembrie 2024 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor, însumează circa 441 milioane euro.

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, în perioada ianuarie – iulie 2024, un deficit de 15,178 miliarde euro, în creștere cu 33,99% comparativ cu deficitul de 11,328 miliarde euro din perioada similară a anului trecut, informează Banca Națională a României. La rândul ei, datoria externă a crescut cu peste 10 miliarde euro în primele șapte luni ale anului.

În primele șapte luni din 2024, datoria externă totală a crescut cu 10,247 miliarde euro, până la 180,330 miliarde euro. În structură, datoria externă pe termen lung a însumat 131,851 miliarde euro la 31 iulie 2024 (73,1% din totalul datoriei externe), în creștere cu 8,3% față de 31 decembrie 2023.

X X X

CEC Bank finalizează cu succes o emisiune de obligațiuni pe piețele externe

CEC Bank a finalizat o emisiune de obligațiuni în valoare de 300 de milioane de euro, pe piețele externe, reprezentând Titluri Eligibile Senior Nepreferențiale, potrivit unui comunicat făcut public, pe 1 decembrie, de banca de economii.

Obligațiunile sunt destinate încadrării ca instrumente eligibile pentru cerințele MREL (Minim Requirements for Own Funds and Eligible Liabilities).

Fitch Ratings a atribuit un rating pozitiv BB emisiunii, aliniat cu ratingul IDR al băncii.

CEC Bank a emis obligațiuni senior nepreferențiale în valoare de 300 milioane de euro, cu un cupon de 5,625%, printr-un plasament internațional de referință. Aceasta este prima tranșă din cadrul Programului EMTN al băncii care beneficiază de un rating, primind BB din partea Fitch Ratings, aliniat ratingului IDR al băncii.

Instrumentele emise sunt destinate să asigure conformitatea cu cerințele de reglementare MREL (cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile), și să sprijine creșterea generală a Băncii, confirmând astfel CEC Bank drept emitent regulat pe piețele internaționale de obligațiuni senior.

X X X

Construcția de autostrăzi continuă. Guvernul i-a măsuri, pentru accelerarea lucrărilor

Guvernul a adoptat, pe 4 decembrie, noi hotărâri privind declanșarea procedurilor de expropriere  a tuturor imobilelor proprietate privată, de pe coridorul lucrărilor la „Autostrada Sibiu-Pitești” și la „Autostrada Ploiești-Buzău”.

Exproprierile privesc Secțiunea 5 Curtea de Argeș-Pitești, cu imobilele aflate pe raza localităților Budeasa, Curtea de Argeș, Mălureni, din județul Argeș.

Potrivit anunțului făcut de Executiv, în aprobare este pus proiectul de hotărâre „pentru modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1134/2020 privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Autostrada Sibiu-Pitești” – Secțiunea 5 Curtea de Argeș-Pitești, aflate pe raza localităților Budeasa, Curtea de Argeș, Mălureni”, din județul Argeș.

X X X

Pentru susținerea dezvoltării sectorului IMM, Guvernul a aprobat suplimentări de buget

Guvernul a aprobat, de asemenea, pe 4 decembrie, o hotărâre pentru suplimentarea bugetului Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului cu 100 de milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Suplimentarea de buget a fost hotărâtă în vederea acoperirii celei de a treia tranșe de plăți către operatorii economici care au depus dosarele de decont pe Programul pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii „Start-up Nation – ROMANIA”, ediția 2022.

„Bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului va fi suplimentat cu 100 de milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, bani reprezentând necesarul pentru plata dosarelor de decont care au primit acord de plată până la data de 1 iunie 2024. În urma acestei suplimentări, aproximativ 500 din cei 2.630 aplicanți care au deconturi depuse vor putea încasa alocațiile financiare nerambursabile, nemaifiind astfel nevoiți să plătească ratele la credit și dobânzile aferente lună de lună până la data plății deconturilor”, arată Executivul, într-un comunicat făcut public.

X X X

Ajutoare pentru fermieri acordate de Stat

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat, pe 2 decembrie, lansarea campaniei de depunere a cererilor pentru ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor pentru anul 2025.

Documentația se va depune în intervalul 2 – 16 decembrie, la Centrele județene APIA sau la cel al Municipiului București, în funcție de locația sediului social.

Valoarea subvențiilor APIA: sprijin diferențiat în funcție de specie și activitate

Ajutorul APIA este structurat pe categorii specifice, în funcție de tipul serviciilor și de speciile de animale. Subvențiile vizează două mari arii de activitate: întocmirea și menținerea registrului genealogic al rasei, precum și determinarea calității genetice a raselor de animale.

Întocmirea și menținerea registrului genealogic al rasei

  • 60 lei/cap pentru taurine, bubaline și ecvine.
  • 35 lei/cap pentru ovine și caprine.
  • 100 lei/cap pentru porcine.

X X X

Institutul Național de Statistică a anunțat evoluțiile pe piața muncii

Rata șomajului în România a scăzut la 5,4% în luna octombrie, mai mică cu 0,2 puncte procentuale față de septembrie, conform datelor publicate, pe 2 decembrie, de Institutul Național de Statistică (INS).

Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,8 puncte procentuale mai mare decât la femei

Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,8 puncte procentuale mai mare decât la femei, respectiv 5,7% în cazul persoanelor de sex masculin și 4,9% în cazul celor de sex feminin.

În octombrie 2024, numărul șomerilor (în vârstă de 15-74 ani) a fost de 441.100 de persoane, în scădere față de luna precedentă (457.800 de persoane), dar și în comparație cu octombrie 2023, respectiv 453.900 de persoane.

Datele INS relevă faptul că rata șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani) rămâne ridicată (25,3%), înregistrată în perioada iulie – septembrie 2024.

X X X

Analizele pe piața imobiliară arată că prețul apartamentelor a continuat să crească

Prețurile apartamentelor vechi și noi (cele construite în ultimii 5 ani) au continuat să crească în 2024  în marile orașe ale României, chiar peste așteptările specialiștilor în imobiliare, care estimau la începutul anului că ritmul de creștere nu va depăși 10%.

Creșterea medie a prețurilor în acest an – 14,1% la nivel național, creșteri chiar de 30% în București. Prețurile cresc puternic în Brașov

În București, creșterea medie a fost de 16%, respectiv de 28% la apartamentele noi și de 14% la apartamentele vechi, care au însă o pondere mai mare în tranzacții.

X X X

Piața auto a fost în scădere. Noi statistici APIA, publicate pe 2 decembrie

Piața auto din România a scăzut cu peste 8% în luna noiembrie 2024 față de noiembrie 2023, în timp ce segmentul mașinilor electrice s-a prăbușit cu 59% în intervalul de analiză.

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) a transmis luni primele informații oficiale despre înmatriculările de autovehicule din România în luna noiembrie 2024, bazate pe datele publicate de DGPCI (fostul DRPCIV) și prelucrate de specialiștii APIA.

Această informare oferă o perspectivă rapidă, la cald, asupra principalelor tendințe din piață:

  • Înmatriculările de autoturisme noi sunt în scădere cu -8,2% față de noiembrie 2023, ajungând la un volum de 10.114 unități.
  • Autoturismele “electrificate” (luăm în calcul și automobilele hibrid, mild hybrid și plug-in hybrid) au o scădere de -10,2%, realizând o cotă de piață de 26,5%, din care autoturismele pur electrice înregistrează o scădere de -59%, realizând o cota de piață de 4,9%;
  • Vehiculele comerciale ușoare sunt în scădere cu -13,4% față de luna similară a anului 2023, ajungând la un volum de 1.082 unități.

X X X

Sectorul energetic continuă să se dezvolte

Hidroelectrica a anunțat, pe 2 decembrie, recepția lucrărilor de retehnologizare pentru Hidroagregatul nr. 5 (HA5) din cadrul Centralei Hidroelectrice Stejaru prin retehnologizare, puterea HA5 a crescut de la 50 MW la 54,126 MW, marcând astfel un progres important în procesul de modernizare al uneia dintre cele mai importante hidrocentrale ale României.

Valoarea investiției pentru HA5 și instalațiile aferente este de 61,7 milioane de lei, din care costurile efective pentru retehnologizarea hidroagregatului au fost de 51,5 milioane de lei. Lucrările, caracterizate de o complexitate ridicată, au fost realizate de către Hidroserv, compania suport a Hidroelectrica, care beneficiază de o experiență vastă de peste 55 de ani în domeniul hidroenergetic.

X X X

O centrală fotovoltaică plutitoare se va construi pe râul Olt, pe teritoriul administrativ al comunei Osica de Sus, din județul Olt. Investiția aparține Hidroelectrica și se ridică la peste 10 milioane de euro cu TVA. Contractul de execuție a fost scos la licitație pe 6 decembrie. Este vorba de un proiect pilot denumit „Nufărul“.

Parc fotovoltaic plutitor pe râul Olt. Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație, pe 6 decembrie, execuția „la cheie“ a unui parc fotovoltaic plutitor, care va fi amplasat pe un lac de acumulare de pe râul Olt. Investiția pentru „Realizarea la cheie a obiectivului Sistem flotant panouri fotovoltaice «Proiect pilot Nufărul»“ a fost lansată de Hidroelectrica în Sistemul Electronic de Achiziții Publice pe data de 6 decembrie, iar ofertele sunt așteptate până pe 4 februarie 2025.

Potrivit datelor din caietul de sarcini,  puterea instalată a parcului fotovoltaic plutitor este de 9,9 MW, urmând să se amplaseze 100 de invertoare și circa 26.000 de panouri.

X X X

Concurența pe piața fast food face ,,victime” surpriză

Restaurantul „tradițional” McDonald’s din zona parcului Cișmigiu, din Capitală, s-a închis. Nu din cauza unor probleme de proastă funcționare sau ANPC. Concurența acerbă din partea cafenelelor și puburilor apărute în perimetrul Bulevardului Regina Elisabeta a afectat fast-foodul din apropierea Primăriei București.

Nici KFC nu stă mai bine. Restaurantul său de pe bulevard a fost și el închis, după ce în apropiere, pe Bulevardul Regina Elisabeta, au început să apară multiple alte concepte locale de cafenele și restaurante.

Primul care a luat această decizie a fost grupul KFC, pentru ca, mai recent, și McDonald’s să opereze o închidere. Cele două restaurante se aflau la doar 200 de metri distanță, deci la unu-două minute de mers pe jos.

Decizia grupurilor internaționale de fast-food, prezente pe plan local în sistem de franciză, a survenit într-o perioadă în care această zonă a suferit o revitalizare.

Mai exact, pe Bulevardul Regina Elisabeta și în proximitate au început să apară multiple alte concepte locale de cafenele și restaurante. Totuși, trebuie menționat că unele dintre ele au viață scurtă. Realitatea e însă că spațiile se umplu rapid la loc.

Dacă acum 10-15 ani printre puținii chiriași din zonă se numărau restaurantele de tip fast-food, precum McDonald’s și KFC, acum apar tot mai multe cafenele de specialitate, restaurante a la carte și, în general, concepte autohtone.

Românii au mâncat hamburgeri și cheeseburgeri de la McDonald’s în valoare de 167 de milioane de euro în 2023.