CRONICA SĂPTĂMÂNII ECONOMICE

Publicat: 26 ian. 2025, 15:59, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
CRONICA SĂPTĂMÂNII ECONOMICE

Rubrica oferă o retrospectivă asupra principalelor subiecte macroeconomice din România, în săptămâna care s-a încheiat, și despre evoluția economiei globale, cu implicații și potențialul ei impact asupra deciziilor și politicilor economice interne.

Sptămâna 20 – 26 ianuarie a fost dominată de noile evoluții externe, după ordinele semnate de președintele american, Donald Trump, care a anunțat revenirea Americii în economia globală, cu noi decizii economice și financiare, care vor schimba soarta Lumii.

Liderii mondiali, reuniți la Forumul Economic Mondial (WEF), de la Davos, au convenit strategiile de dezvoltare, în era Inteligenței Artificiale (AI).

Papa Francisc a chemat la rațiune și echilibru, într-un mesaj adresat participanților la Forumul de la Davos: ,,Inteligența Artificială să servească binelui global”.

Papa Francisc a lansat un apel, ,,la un efort colectiv din partea liderilor” Lumii, pentru a se asigura că Inteligența Artificială (AI) va servi binelui global. Într-un mesaj adresat reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial (WEF), de la Davos, Suveranul Pontif a cheat la rațiune, în utilizarea AI.

X X X 

Principalele repere care au dominat peisajul economic și financiar

  1. Evoluția inflației și politica monetară

În această perioadă de început de an, experții Băncii Naționale a României (BNR) au îneput dialogul privind posibile măsuri viitoare de ajustare a dobânzii de politică monetară pentru a răspunde la evoluțiile inflației. De obicei, începutul anului aduce noi estimări și previziuni economice, iar inflația poate continua să fie o problemă importantă pe fondul presiunilor externe și interne, cum ar fi creșterea prețurilor la energie sau modificările fiscale.

  1. Fluctuațiile pieței muncii și salariile

Date, publicate recent despre rata șomajului și salariile arată că economia încearcă să se stabilizeze după crizele anterioare, după ce creșterile salariale anteriareilor în anumite sectoare au influențat cheltuielile și consumul intern. Este o perioadă importantă pentru a analiza cum se comportă piața muncii, având în vedere și măsurile guvernamentale din domeniul muncii.

  1. Sectorul energetic

România continuă să fie influențată de prețurile fluctuante ale energiei pe plan internațional, în special gazele și electricitatea. Astfel, discuțiile legate de strategia energetică pe termen lung au fost  relevante în această săptămână. Guvernul a menținut măsurile pentru a susține gospodăriile și companiile în fața prețurilor ridicate la utilități.

  1. Investițiile în infrastructură și proiectele europene

În aaceastă perioadă, guvernul a făcut noi anunțuri privind alocarea de fonduri pentru investiții majore în infrastructură, cum ar fi proiectele de transport și construcția de autostrăzi sau modernizarea rețelelor de energie. Proiectele finanțate din fonduri europene continuă să joace un rol semnificativ în dezvoltarea economică a României, iar orice decizie importantă în acest sens ar putea avea un impact direct asupra economiei naționale.

  1. Prețurile imobiliare și piața de locuințe

În luna ianuarie au fost publicate datele statistice referitoare la evoluția pieței construcțiilor și imobiliare, care arată că piața construcțiilor va înregistra un regres, în condițiile în care prețurile materialelor au continuat să crească, se stabilizează sau încep să scadă. Aceasta este o preocupare importantă atât pentru consumatori, cât și pentru investitori, mai ales în contextul economiei generale și al dobânzilor la credite.

  1. Schimbări fiscale și economice

O altă temă care continua să se afle în atenția mediului de afaceri este cea a noilor măsuri fiscale și economice adoptate de guvern. De regulă, Guvernul României lansează măsuri economice în ianuarie pentru a răspunde provocărilor economice din anul precedent și pentru a sprijini dezvoltarea economică pe termen scurt. Măsurile din 2025 urmaresc reducerea deficitului bugetar și cheltuielile Statului.

X X X

O sinteză a subiectelor importante diseminate în spațiul public

  1. Inflația: În această perioadă, Institutul Național de Statistică a publicat date actualizate despre inflația anuală. Aceasta a continuat să fie o temă importantă, cu o rată a inflației care a avut fluctuații, iar autoritățile economice au discutat despre măsuri pentru combaterea presiunilor asupra prețurilor.
  2. Reevaluarea economiei românești: Banca Națională a României a prezentat prognoze economice, discutând despre creșterea economică și riscurile asociate, precum și despre impactul externalităților economice globale asupra economiei interne.
  3. Planuri de investiții publice: În cadrul discuțiilor politice, guvernul a continuat să sublinieze importanța investițiilor în infrastructură, în special în domeniul transporturilor și energiei, ca parte a strategiilor pentru stimularea economiei.
  4. Piața muncii: Rata șomajului și condițiile pe piața muncii au fost în centrul atenției, cu analize despre forța de muncă disponibilă și impactul migrației asupra sectorului economic din România.
  5. Sectorul bancar: Băncile din România au fost subiectul mai multor analize economice, în special cu privire la dobânzile practicate și la politicile lor de creditare. De asemenea, s-a discutat despre tendințele de economisire și de împrumut în rândul populației.

Știri relevante despre economie, care au dominat mass-media, în săptămana care s-a încheiat

Standard & Poor’s a revizuit perspectiva economică a României de la „stabilă” la „negativă,” menținând ratingul „BBB-/A-3,” ultima treaptă recomandată investițiilor. Această schimbare reflectă riscurile financiare majore, precum deficitul bugetar ridicat (8,7% din PIB în 2024) și creșterea datoriei publice, estimată să depășească 60% din PIB până în 2027.

Deficitul este alimentat de cheltuieli semnificative înaintea alegerilor, inclusiv majorări salariale și pensii, creșterea cheltuielilor militare și investiții publice. Cheltuielile cu dobânzile vor reprezenta 8% din venituri pe termen mediu, iar deficitul de cont curent va rămâne ridicat (aproximativ 7% din PIB până în 2028).

S&P atrage atenția asupra provocărilor politice și economice, cum ar fi implementarea reformelor necesare pentru accesarea fondurilor UE și reducerea deficitului, într-un context de creștere economică slabă (1% în 2024, 2,1% prognozată pentru 2025) și inflație ridicată (5,5% în 2024).

X X X

Moneda națională a pierdut, joi, aproape doi bani, în raport cu dolarul american, după ce marți și miercuri guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, aruncase masiv dolari în piața interbancară, pentru a potoli foamea de valută a investitorilor, speriați de ordinele semnate de președintele Trump.

Analiștii consideră că Isărescu a făcut o mișcare gresită, marți și miercuri, prin care a vrut să arate că piața valutară locală nu este influențată prea ușor de deciziile economice la nivel global, anunțate de președintele Donald Trump, imediat după instalarea la Casa Albă, pentru un al doilea mandat.

Dar și rezervele de dolari ale BNR sunt limitate, iar Isărescu a decis să le pună sub control, chiar dacă cererea de valută americană, din partea dealerilor din băncile comerciale, se manifesta agresiv.

Concret, moneda națională a ajuns să fie cotată la 4,7792 lei pentru un USD, la cursul oficial publicat de BNR, pe 23 ianuarie.

De asemenea, leul a pierdut teren şi în raport cu francul elveţian, care a fost cotat la 5,2704 lei.

X X X

Se anunță un an istoric pentru infrastructura rutieră din România, fiind preconizată o unire a regiunilor Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova la nivel de autostradă și drum expres. În total, ar fi vorba de peste 1.500 km de drum de mare viteză pe care se va circula neîntrerupt, potrivit secretarului de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Irinel Scrioșteanu. În 2025 sunt anunțate și alte premiere!

Pe ce drumuri de mare viteză se va putea circula neîntrerupt până la finele anului 2025. Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Irinel Scrioșteanu, vorbește, într-o postare pe Facebook, de „Mica Unire prin infrastructură rutieră“, cu referire la cei 166 de ani de la Unirea Principatelor Române care se sărbătoresc vineri, 24 ianuarie.

„În anul 2025, vom realiza Mica Unire prin infrastructură rutieră, ceea ce înseamnă că vom uni Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova la nivel de autostradă, putând să circulăm neîntrerupt pe drum de mare viteză, cel puțin, pe axele:

  • Craiova – Pitești – București – Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău (575 km);
  • Constanta – București – Pitesti – Craiova (475 km);
  • Bacău – Focșani – Buzău – Ploiești – București – Constanța (506 km)“, a anunțat Scrioșteanu.

X X X

Capătul tunelului săpat prin Dealul Momaia este tot mai aproape! Puțin peste 100 de metri ar mai fi de forat din cei 1.350 metri cât are „Tunelul Daniela“, cel mai avansat dintre cele două fire paralele săpate de austriecii de la PORR Construct. Aceștia au lucrat non-stop la tunelul de pe Secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș a Autostrăzii Sibiu – Pitești (A1) și vor finaliza tot tronsonul de aproape 10 km mai devreme decât termenul contractual, anul 2027. Oficialii de la Transporturi speră ca Secțiunea 4 să fie gata până la finele acestui an sau în primăvara anului 2026.

Primul tunel la nivel de autostradă din România, săpat prin Dealul Momaia din județul Argeș, a intrat în linie dreaptă. Cele două fire paralele vor fi gata în primăvară, dau asigurări oficialii de la Transporturi. Prezent vineri pe șantierul Secțiunii 4 Tigveni – Curtea de Argeș a Autostrăzii (A1) Sibiu – Pitești, secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a anunțat că mai sunt de forat puțin peste 100 de metri din „Tunelul Daniela“.

X X X

La Forumul Economic Mondial (WEF), de la Davos, a fost lansată o nouă serie de rapoarte ,,Industries in the Intelligent Age”, care oferă informații aplicabile privind adoptarea responsabilă și la scară largă a Inteligenței Artificiale (AI), în sectoare critice.

Factori fundamentali puternici și colaborarea între industrii sunt esențiali pentru implementarea eficientă a AI, la fel ca și programele de dezvoltare profesională și alte inițiative pentru pregătirea forțelor de muncă.

Forumul lansează și Frontier MINDS, un program care își propune să evidențieze și să extindă soluții AI de mare impact pentru provocările globale, cu un prim grup anunțat în 2025.

X X X

Organizatorii Forumului Economic Mondial (WEF), care s-a desfășurat la Davos, au anunțat inițiativa a 33 de clustere industriale din 16 țări, de a se angaja în sprijinul creșterii economice, în crearea de locuri de muncă și reducera emisiilor de carbon.

13 noi clustere industriale din Australia, Brazilia, Columbia, India, Olanda, Arabia Saudită, Suedia, Thailanda și Regatul Unit s-au alăturat inițiativei Clustere Industriale în Tranziție a Forumului Economic Mondial (WEF).

Cei 33 de membri ai inițiativei, din 16 țări, reprezintă o reducere potențială a emisiilor de gaze cu efect de seră echivalentă cu emisiile anuale ale Arabiei Saudite.

X X X

Fondatorul Forumului Economic Mondial îndeamnă la „optimism constructiv”, în timp ce președintele Forumului subliniază necesitatea unor noi căi pentru o cooperare mai mare într-o eră de incertitudine geopolitică sporită.

Lideri precum președintele Elveției, cancelarul Germaniei, președintele Ucrainei, vicepremierul Chinei, prim-ministrul Vietnamului, președintele Africii de Sud și președintele Israelului și-au prezentat prioritățile.

Cooperarea și dialogul într-o perioadă de incertitudine au fost temele cheie, cu apeluri pentru noi parteneriate globale și adaptarea geostrategică fiind frecvente, în special printre liderii europeni. Transformarea economică prin inovație, sustenabilitate și dezvoltare incluzivă a fost, de asemenea, un subiect central, liderii subliniind căi către prosperitate și reziliență în diverse regiuni.

X X X

Forumul Economic Mondial a publicat un raport: Către o infrastructură de Inteligență Artificială (AI) echitabilă

O infrastructură de Inteligență Artificială (AI) sustenabilă, diversitatea datelor și repere etice robuste se numără printre strategiile de top pentru construirea de economii echitabile, bazate pe inteligență artificială (AI), la nivel mondial, arată raportul, prezentat la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos.

Planul pentru economii inteligente subliniază pașii practici pentru adoptarea unor principii de inteligență artificială (AI) incluzive, care să se concentreze pe inovare, colaborare și dezvoltare etică.

AI Governance Alliance lansează rețele regionale de activare a AI pentru a oferi soluții personalizate la provocările locale și pentru a stimula inovația, lanțurile de valoare durabile și o guvernanță îmbunătățită a datelor în Orientul Mijlociu, Africa și Asia de Sud-Est, arată raportul.

X X X

Papa Francisc, apel către liderii Lumii, la Davos: Inteligența Artificială să servească binelui global

Papa Francisc a lansat un apel, ,,la un efort colectiv din partea liderilor” Lumii, pentru a se asigura că Inteligența Artificială (AI) va servi binelui global, într-un mesaj adresat reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial (WEF), de la Davos.

Vorbind în numele Sanctității Sale Papa Francisc, Cardinalul Peter Kodwo Turkson al Sfântului Scaun a spus că tema Reuniunii Anuale din acest an a Forumului Economic Mondial 2025 – Colaborare pentru Era Inteligentă – oferă o oportunitate de a reflecta asupra Inteligenței Artificiale, ca o unealtă puternică atât pentru cooperare, cât și pentru unitate.

X X X

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat, în discursul său adresat Forumului Economic Mondial (WEF), de la Davos, că va urma „cea mai mare reducere de taxe din istoria Americii”, și a dat un semnal clar, privind o intervenție majoră pentru a reduce prețul petrolului și ratele dobânzilor pe piețele financiare.

Președintele Donald Trump a conturat strategia sa pentru a sprijini economia SUA și „a elibera” investițiile, într-un discurs amplu transmis prin video live către aproximativ 3.000 de lideri globali , participanți la Reuniunea Anuală a Forumului Economic Mondial din Davos.

Președintele proaspăt învestit a promis „cea mai mare reducere de taxe din istoria Americii”, inclusiv „reduceri masive” de taxe pentru lucrători și familii. El a spus că va reduce rata impozitului pe profit a SUA de la 21% la 15%, și că firmele străine care fabrică bunuri în SUA vor beneficia direct de acest avanta, în timp ce a avertizat că vor fi impuse tarife celor care nu vor face acest lucru.

X X X

Forumul Economic Mondial (WEF), de la Davos, s-a încheiat, pe 24 ianuarie, după cinci zile de dezbateri, cu tema „Colaborare pentru Epoca Inteligentă”. Concluzia esențială a WEF este că omenirea trăiește schimbări capitale, o nouă paradigmă în peisajele geopolitice și geoeconomice ale Planetei.

Într-un moment crucial pentru economia globală, Întâlnirea Anuală a Forumului Economic Mondial din 2025, de la Davos-Klosters, a servit ca platformă pentru avansarea dialogului, cooperării și parteneriatelor. Aproape 3.000 de lideri din guvern, afaceri, societatea civilă și mediul academic din peste 130 de țări, inclusiv peste 350 de șefi de stat și guvern și miniștri, au participat la întâlnire, sub tema „Colaborare pentru Epoca Inteligentă”.

Având în vedere schimbările de paradigmă în peisajele geopolitice și geoeconomice, întâlnirea a explorat modul în care se pot valorifica noile tehnologii într-un mod responsabil, consolidând reziliența socială și economică, protejând planeta și avansând securitatea regională și globală.

X X X

Țările member BRICS pot influența puternic economia globală. Este prea devreme să vorbim despre „paritate”. La acest moment, China, care are cea mai mare pondere din PIB-ul BRICS, joacă un rol dominant în asociere, arată analiștii.

Conform previziunilor analiștilor, BRICS, care include 10 țări, va reprezenta aproximativ 27% din produsul intern brut al lumii în 2025, în timp ce țările G7 vor reprezenta 45%. Astfel, este prea devreme să vorbim despre „paritate”, conform Visual capitalist.

În același timp, este de remarcat faptul că BRICS își crește în mod activ potențialul. Vă reamintim că la 1 ianuarie 2024, Egiptul, Iranul, Emiratele Arabe Unite și Etiopia s-au alăturat oficial organizației. De asemenea, trebuie să remarcăm că, pe lângă membrii direcți, organizația are țări partenere. Acestea includ, în special, Belarus, Kazahstan și Uzbekistan.

China, care are cea mai mare pondere din PIB-ul BRICS, joacă un rol dominant în asociere. De asemenea, lista celor mai puternice economii ale BRICS include India, Brazilia și Federația Rusă.

X X X

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la valoarea medie a anticipațiilor de 7,3% din PIB, iar anticipațiile de creștere economică se situează la valoarea medie de 1,3%, potrivit estimărilor analiștilor Asociației CFA România.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipat să se majoreze la 57% în următoarele 12 luni.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2026) s-a situat la valoarea medie de 5,02%.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 85% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0404 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0886 lei pentru un euro.

X X X

Piața construcțiilor a înregistrat o creștere de 6,2% a costurilor față de anul anterior. Industria construcțiilor din România se află într-un echilibru delicat între ajustările pe termen scurt și presiunile pe termen lung. Cei care investesc în acest sector trebuie să țină cont de toate aceste fluctuații. „Sectorul construcțiilor va stagna”, spun jucătorii din piață, , indiferent dacă vorbim despre construirea de noi locuințe, renovări sau proiecte de infrastructură.

Cele mai recente date ale INS sunt din noiembrie 2024 care arată că:

La Construcții noi, costurile au scăzut cu 1,3% în noiembrie 2024 față de octombrie 2024. Această reducere poate semnala o ajustare temporară a prețurilor, posibil influențată in funcție de sezon sau de fluctuațiile pieței materialelor de construcții.

X X X

Piaţa auto din România a scăzut cu peste 8% în luna noiembrie 2024 faţă de noiembrie 2023, în timp ce segmentul maşinilor electrice s-a prăbuşit cu 59% în intervalul de analiză.

Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) a transmis luni primele informații oficiale despre înmatriculările de autovehicule din România în luna noiembrie 2024, bazate pe datele publicate de DGPCI (fostul DRPCIV) și prelucrate de specialiștii APIA.

Această informare oferă o perspectivă rapidă, la cald, asupra principalelor tendințe din piață:

  • Înmatriculările de autoturisme noi sunt în scădere cu -8,2% față de noiembrie 2023, ajungând la un volum de 10.114 unități.
  • Autoturismele “electrificate” (luăm în calcul şi automobilele hibrid, mild hybrid şi plug-in hybrid) au o scădere de -10,2%, realizând o cotă de piață de 26,5%, din care autoturismele pur electrice înregistrează o scădere de -59%, realizând o cota de piață de 4,9%;
  • Vehiculele comerciale ușoare sunt în scădere cu -13,4% față de luna similară a anului 2023, ajungând la un volum de 1.082 unități.

X X X

Următoarea generație Dacia Sandero hatchback-ul mic, va fi o variantă complet electrică. Lansarea urmează să aibă loc, spre sfârșitul anului 2027, a declarat directorul general al Dacia, Denis Le Vot, citat de Automotive News.

,,Cea mai vândută mașină din Europa în 2024, va câștiga o variantă complet electrică, spre sfârșitul anului 2027”, a spus directorul general al Dacia, Denis Le Vot.

Tesla Model Y a pierdut, anul trecut, titlul de cel mai mare record de vânzări în Europa, în favoarea modelului pe combustie, Dacia Sandero.

Vânzările Daciei Sandero au crescut cu 9,2% în noiembrie 2024, până la 21.506 unități, ceea ce a adus modelului hatchback câștiguri din vânzări, pentru cea de-a opta lună consecutiv, în 2024. (Articol realizat prin creație mixtă: inteligeță umană 95% și soft AI ChatGPT 5%)