Cronica săptămânii internaționale: alegerile din România, în atenția întregii lumi!

Publicat: 01 dec. 2024, 12:00, de Rona David, în Internațional , ? cititori
Cronica săptămânii internaționale: alegerile din România, în atenția întregii lumi!

O săptămâna în care România a fost în centrul atenției internaționale: alegerile prezidențiale din țara noastră au atras titluri de ziare în care predominau cuvinte ca: „Șoc”, „Surpriză” și „Neașteptat”. Noua Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, a fost votată de Parlamentul European reunit la Strasbourg, iar bugetul UE a fost votat, de asemenea,  de eurodeputați. Șeful TikTok a fost convocat în Parlamentul European pentru rolul pe care l-a avut rețeaua în alegerile din România.  Potrivit meteorologilor, Europa se pregătește pentru cea mai friguroasă iarnă de la începutul războiului din Ucraina.

 

Comisia Europeană a reacționat, luni, la rezultatul primului tur al scrutinului prezidențial din România, refuzând să facă vreun comentariu asupra opțiunilor și subliniind că cetățenii europeni sunt liberi să voteze cu cine vor.

Arianna Podesta, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a afirmat Arianna Podesta, într-o conferință de presă a subliniat faptul ca cetățenii europeni au libertatea de a vota cu acei candidați pe care îi consideră cei mai potriviți.

Nu facem niciodată comentarii despre rezultatele alegerilor, indiferent că este primul sau al doilea tur, în mod clar nu vom comenta acum, prin urmare, nu vom face nici aprecieri mai generale, cetățenii europeni au libertatea de a vota cu acei candidați pe care îi consideră cei mai potriviți, sigur că nu facem comentarii asupra deciziilor lor”.

Presa internațională despre alegerile prezidențiale din România

„Șoc”, „surpriză” și „neașteptat” sunt termenii prin care presa internațională a descris rezultatul alegerilor prezidențiale din România. Politico, The Guardian și Le Monde l-au catalogat pe Călin Georgescu drept un „candidatul neașteptat” care a produs surpriza în primul scrutin al prezidențialelor.
The Guardian: Șoc în România: Călin Georgescu, candidatul de extremă dreaptă care critică NATO, pe primul loc la alegerile prezidențiale din România
Le Monde: Alegeri prezidențiale în România: un candidat pro-rus neașteptat îl învinge pe premierul proeuropean, Marcel Ciolacu, la finalul primului tur.
BBC: Candidatul extremei drepte preia un avans șocant în alegerile prezidențiale din România

Noua Comisie Europeană a fost votată în Parlamentul European

Noua Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyem, a fost votată miercuri de Parlamentul European reunit la Strasbourg. Parlamentul a susținut noua componență a Comisiei, cu 370 de voturi „pentru”, 282 „împotrivă” și 36 de abțineri.

În discursul său, von der Leyen a promis o Comisie axată pe revigorarea economiei stagnante a UE, stimularea competitivității, reducerea birocrației, deblocarea investițiilor și reducerea decalajului de inovare cu Statele Unite și China.

Sprijinul pentru Ucraina, apărarea statelor membre, gestionarea migrației, extinderea, eforturile climatice, reforma bugetară și statul de drept vor fi, de asemenea, printre prioritățile principale ale echipei sale, a promis Ursula von der Leyen.

Șeful TikTok a fost convocat în Parlamentul European. Eurodeputații vor explicații pentru implicarea rețelei în alegerile din România

Șeful TikTok a fost convocat în Parlamentul European pentru rolul pe care l-a avut rețeaua în alegerile din România.

Liderul grupului Renew Europe din Legislativul european a declarat că el va trebui să explice cum se raportează platforma la regulamentul european pentru conținutul online.

Nu este prima dată când rețeaua chineză TikTok a fost criticată în UE. Însă nu au fost aplicate amenzi sau sancțiuni împotriva ei.

Valérie HAYER, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European a declarat:

„Reprezintă o foarte mare îngrijorare faptul că un candidat de extremă dreapta a ajuns surprinzător în frunte. Un candidat anti-NATO, anti-Occident și prorus. Vedem cum democrația este atacată sub ochii noștri. Vedem cum social media, în special TikTok, a devenit un teren de luptă cheie pentru votanți. Îi cerem CEO-ului TikTok să vină să vorbească în acest Parlament și să ne asigure că platforma sa nu încalcă DSA (regulile Digital Services Act n.r.). România este un semnal de alarmă: radicalizarea și dezinformarea pot avea loc în toată Europa cu consecințe dăunătoare.

Premieră mondială: Australia INTERZICE accesul tinerilor sub 16 ani la social media

Australia a adoptat prin lege o interdicție a accesului la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani. Legea obligă companiile de tehnologie să nu permită minorilor să se conecteze. În caz contrar, amenzile ar putea ajunge până la 30 de milioane de euro. Un proces de testare a metodelor de aplicare ale legii urmează să înceapă în ianuarie, iar interdicția va intra în vigoare într-un an, scrie Reuters.

Politico: Atragerea României spre extrema dreaptă și sfera de influență a Rusiei îngrijorează UE

Victoria șocantă a ultranaționalistului Călin Georgescu generează temeri în interiorul Uniunii Europene că România s-ar putea alătura țărilor ce susțin politicile Moscovei. La Bruxelles sunt semnale de alarmă, în condițiile în care un candidat de extremă dreapta, pro-rus și parcă venit de nicăieri, a câștigat duminică primul tur al alegerilor prezidențiale din România, notează publicația Politico.

Acest lucru stârnește temeri că Moscova ar putea încerca să atragă în tabăra sa România, un stat membru NATO și UE, după alegerile contestate din Republica Moldova și Georgia.

Europa se pregătește de cea mai friguroasă IARNĂ de la debutul războiului din Ucraina. Prețurile la energie vor crește

Europa ar urma să se confrunte cu cea mai friguroasă iarnă de la debutul invaziei rusești în Ucraina, conform prognozei emise de Centrul European Meteorologie. Vestea ar putea crește prețurile la energie, pe fondul unui consum accelerat de gaze naturale pentru încălzire. Țările continentului european vor intra în iarnă cu rezervele de gaz aproape pline. Însă temperaturile scăzute anunțate sub media perioadei din ultimii doi ani vor pune o presiune suplimentară pe consumatori. Această vulnerabilitate vine la pachet cu facturi mai mari la energie.

Sezonul rece coincide însă cu oprirea livrărilor de gaze rusești prin Ucraina de la 1 ianuarie 2025, informează Bloomberg. În acest scenariu, o nouă criză energetică s-ar putea declanșa pentru ultimele țări încă dependente de resursele Kremlinului: Slovacia și Ungaria. Totuși, acestea își pot acoperi necesarul prin gazoductul pus la dispoziție de Croația.

Donald Trump a amenințat că va impune taxe vamale pentru produsele din Canada și Mexic

Trump a amenințat că va impune taxe vamale pentru produsele din Canada și Mexic dacă cele două țări nu opresc „fluxul de droguri și migranți peste granițele de sud și de nord”. El a mai spus că va impune o taxă de 25% pentru toate produsele care intră în SUA din Canada și Mexic, ca unul dintre primele sale ordine executive, amintește Associated Press.

Președintele Mexicului, Claudia Sheinbaum, a declarat miercuri că țara sa va riposta dacă președintele ales al SUA, Donald Trump, va aplica taxele vamale de 25% propuse pentru importuri.

Mai mult, aceasta spune că în jur de 400.000 de locuri de muncă ar putea să dispară în Statele Unite dacă viitoarea Administrație ar adopta această măsură. Totodată, autoritățile de la Ciudad de Mexico avertizează că o introducere de noi taxe vamale se va reflecta în prețuri, ceea ce ar însemna o scădere a puterii de cumpărare a cetățenilor americani

Ministrul chinez al Apărării este anchetat pentru corupție

Ministrul chinez al Apărării, amiralul Dong Jun, a fost pus sub acuzare pentru corupție, în cadrul celui mai recent scandal care a lovit conducerea Armatei.

Dong Jun ocupă funcția din decembrie 2023, după ce predecesorul său a fost demis tot în urma unor acuzații de corupție, iar actualul ministrul este investigat în cadrul unei anchete mai ample, informează Financial Times.

El este al treilea ministru consecutiv al Apărării care este anchetat pentru presupuse fapte de corupție. Dong i-a succedat generalului Li Shangfu, care a fost înlăturat după doar șapte luni în funcție. Ambii oficiali au fost numiți de președintele Xi Jinping.

Informațiile au fost furnizate Financial Times de mai mulți actuali și foști oficiali americani.

Unul dintre oficiali a declarat că președintele Xi a lansat un val de investigații asupra unor oficiali ai Armatei, însă nu este clar în acest moment care sunt exact suspiciunile autorităților comuniste. Ambasada Chinei la Washington a refuzat să comenteze informațiile.

Trupele ruse ocupă noi zone în Ucraina și recuperează din teritoriul pierdut în Kursk

Armata rusă a ocupat circa 235 de kilometri pătrați de teritoriu săptămâna trecută în Ucraina, mai ales în regiunea estică Donețk, un record săptămânal în acest an.

Zelenski sugerează că ar accepta ARMISTIȚIU dacă Ucraina va adera la NATO, chiar dacă Rusia menține temporar controlul teritorial

Într-un interviu acordat postului de televiziune britanic Sky News, președintele Ucrainei a fost întrebat dacă ar accepta posibilitatea admiterii în NATO fără teritoriile din sud-estul țării aflate sub ocupația forțelor armate ruse. Conform unor surse citate de presa internațională, Donald Trump, președintele-ales al SUA, ar putea lansa negocieri cu Rusia pe baza acestui scenariu.

În primul rând, nu ne-a propus nimeni să intrăm în NATO cu doar o parte a teritoriului Ucrainei. Ideea ar fi că aceasta este o soluție de oprire a etapei fierbinți a războiului, pentru că putem acorda statutul de membru NATO părții de teritoriu aflate sub controlul nostru. Da, ar fi posibil, dar nu a propus nimeni. Dar invitația trebuie adresată Ucrainei cu frontierele recunoscute internațional. Nu poți să oferi invitația doar unei părți a țării. De ce? Pentru că astfel s-ar recunoaște că Ucraina are doar acel teritoriu, iar Rusia cealaltă parte. Din punct de vedere legal, nu ai dreptul de a recunoaște teritoriul ocupat ca fiind al Rusiei. Din acest punct de vedere, nu trebuie să facem nicio greșeală”, a răspuns Volodimir Zelenski.

Austria vrea să găzduiască negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina. Anunțul lui Karl Nehammer

Austria s-a oferit din nou ca posibilă locație pentru găzduirea de negocieri de pace vizând încetarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Cancelarul austriac Karl Nehammer a afirmat marți că i-a transmis o invitație președintelui ales al SUA, Donald Trump, în cursul unei convorbiri telefonice. El a făcut de asemenea referire la îndelungata tradiție a țării sale de facilitare a dialogului internațional, a afirmat cancelarul.

Premierul Australiei apără propunerea de a INTERZICE accesul copiilor la rețelele sociale

Prim-ministrul Australiei, Anthony Albanese, a declarat luni că rețelele sociale vor fi obligate prin lege să elimine informațiile personale pe care le-au folosit până acum pentru a identifica dacă utilizatorii lor au peste 16 ani, iar acest lucru, spune acesta, nu încalcă legea.

Australia intenționează să testeze un sistem de verificare a vârstei care poate include elemente biometrice sau de verificare a documentelor oficiale pentru a impune o limitare a vârstei pe rețelele sociale, unele dintre cele mai dure controale impuse de orice țară până în prezent, arată Reuters.

Coreea de Nord lucrează la extinderea unui complex de fabricare de armament, unde se asamblează un tip de rachetă cu rază scurtă de acțiune utilizată de Rusia în Ucraina

Fabrica „11 Februarie” face parte din Complexul de Mașini Ryongsong din Hamhung, al doilea oraș ca mărime din Coreea de Nord, pe coasta de est a țării, conform Reuters.

Imaginile din satelit, luate la începutul lunii octombrie de firma comercială de sateliți Planet Labs, arată ceea ce pare a fi un nou atelier de asamblare în construcție, precum și o nouă clădire de locuințe, probabil destinată muncitorilor, potrivit analizei cercetătorilor de la James Martin Center for Nonproliferation Studies (CNS), situat la Institutul Middlebury de Studii Internaționale din Monterey.

Mai multe DRONE, depistate în apropierea unor baze militare americane din Marea Britanie

Autoritățile britanice au desfășurat mai multe forțe, inclusiv specialiști în contracararea atacurilor cu drone, în apropierea a trei baze aeriene folosite de Forțele Aeriene ale Statelor Unite în Marea Britanie, după ce mai multe drone au fost observate în proximitatea acestora. Personalul militar va sprijini, de asemenea, eforturile autorităților de a descoperi cine operează vehiculele aeriene fără pilot, pe fondul temerilor că zborurile ar putea face parte dintr-o operațiune „coordonată”, informează Sky News.

Deputații britanici sunt în favoarea legalizării sinuciderii asistate

Deputații britanici au aprobat vineri în primă lectură, la capătul unei dezbateri pline de patos, legalizarea sinuciderii asistate în cazul bolnavilor aflați în fază terminală, pentru a le ușura suferința. La nouă ani după respingerea unui text pe tema sinuciderii asistate de către Camera Comunelor, deputații britanici s-au aliniat de această dată, cu 330 voturi pentru și 275 voturi împotrivă, pentru a schimba legislația în domeniu.

Criteriile de selecție vor fi foarte stricte. Potrivit BBC, bolnavii trebuie să fie capabili să-și exprime în mod conștient alegerea și să își administreze singuri substanța care provoacă decesul. Doi medici și un judecător vor trebui să își dea acordul.

În prezent, sinuciderea asistată este ilegală și poate aduce o pedeapsă de 14 ani de închisoare în caz de ajutor sau incitare. Proiectul de lege va trebui însă să parcurgă mai multe etape în Parlamentul britanic înainte de a fi promulgat.