Cronica săptămânii internaționale: Când s-ar putea pune capăt războiului din Ucraina
![Cronica săptămânii internaționale: Când s-ar putea pune capăt războiului din Ucraina](https://media.puterea.ro/Mo1pZ0Je8ly3o5PJnUvBM0yqYzY=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/12/CRONICA-INTERNATIONALA.jpeg)
Cronica săptămânii internaționale aduce informații potrivit cărora Trump va sprijini Ucraina împotriva Rusiei, dar contra cost, Viktor Orbán are încredere în cuvântul lui Putin. Când s-ar putea pune capăt războiului din Ucraina?
Data și locul prezentării strategiei lui Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina
Keith Kellogg, nominalizat de președintele american Donald Trump pentru funcția de trimis special pentru Ucraina și Rusia, a anunțat data și locul unde va fi prezentată strategia lui Trump de a pune capăt războiului. Kellogg a anunțat pe X că va fi prezent la Conferința de Securitate la Munchen de la 14-16 februarie, unde va discuta cu aliații europeni despre strategia pentru încetarea războiului din Ucraina. Cu toate acestea, nu a venit cu detalii cu privire la planul SUA pentru soluționarea acestui conflict.
La Conferința de la Munchen de anul trecut a participat și Zelenski, prima dată de la lansarea invaziei ruse, la 24 februarie 2022. La conferință acesta a discutat cu vicepreședinta de atunci a Statelor Unite, Kamala Harris. Rusia și Iranul nu au fost invitate la reuniunea din 2024.
Zelenski face o propunere lui Trump
Potrivit Reuters, Volodimir Zelenski a analizat o hartă cândva clasificată drept secret de stat a unor vaste depozite de pământuri rare şi alte minerale esenţiale, ca parte a unui efort de a face apel la înclinaţia lui Donald Trump de a face tranzacţii. Preşedintele american, a cărui administraţie face presiuni pentru o încheiere rapidă a războiului dintre Ucraina şi Rusia, a declarat luni că doreşte ca Ucraina să furnizeze SUA pământuri rare şi alte minerale în schimbul susţinerii financiare americane a efortului de război ucrainean.
„Dacă vorbim despre o tranzacţie, atunci să facem o înţelegere, suntem absolut de acord cu asta”, a spus Zelenski, subliniind însă necesitatea ca Ucraina să primească garanţii de securitate din partea aliaţilor săi ca parte a oricărei înţelegeri, potrivit news.ro.
Sute de milioane de euro din partea UE pentru ca Republica Moldova să reducă la zero dependența de sursele energetice rusești
Comisarul european pentru Extindere, Marta Kos, a anunțat că Rep. Moldova va beneficia de un pachet de sprijin pentru doi ani ca să scape de dependența de sursele energetice rusești, fiind integrată în piața europeană. În primul an, va primi 250 de milioane de euro.
Comisarul european pentru Extindere, Marta Kos, a făcut anunțul în timpul vizitei sale la Chișinău, unde a avut o întrevedere cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cele două convenind strategia de securitate energetică și detaliile pachetului de sprijin.
Nicolas Sarkozy cu brățară electronică la picior
Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy este condamnat să poarte brăţară electronică de monitorizare timp de un an, ca urmare a verdictului dosarului de corupţie şi trafic de influenţă. Brățara i-a fost instalată la gleznă vineri după-amiază, la domiciliu, a precizat vineri parchetul din Paris, potrivit Agerpres.
Sarkozy fusese convocat la un tribunal din Paris pe 28 ianuarie de un judecător pentru stabilirea termenilor acestei măsuri. În urma convocării, judecătorul a fixat începutul executării pedepsei în ziua de 7 februarie, a indicat vineri o sursă apropiată dosarului.
Fostul președinte a fost condamnat în primă instanță pe 1 martie 2021, apoi în apel pe 17 mai 2023. De asemenea, acestuia i-a fost interzis să fie ales timp de trei ani.
Cât ar plăti Olanda pentru furtul tezaurului românesc de la Muzeul Drents
Olanda riscă să plătească 5,8 milioane de euro ca urmare a furtului a patru comori românești de la Muzeul Drents, dacă artefactele nu sunt recuperate. Guvernul olandez își asumă parțial răspunderea financiară, iar poliția continuă investigațiile pentru a recupera obiectele furate.
La două săptămâni după furtul comorilor românești de la Muzeul Drents din Assen, autoritățile olandeze se confruntă cu un posibil cost enorm, care ar putea ajunge la 5,8 milioane de euro, conform RTV Drenthe. Aceasta este valoarea asigurării pentru cele patru artefacte din aur furate, inclusiv Coiful de aur și trei brățări românești, dacă acestea nu sunt recuperate.
Val de seisme în Santorini. Stare de urgență pe insulă
Guvernul de la Atena a declarat joi stare de urgență în Santorini din cauza seriei de seisme cu magnitudinea de până la 5,2 care zguduie insula de aproape două săptămâni, provocând plecarea în masă a locuitorilor.S tarea de urgență, anunțată de Protecția Civilă într-un comunicat, va rămâne în vigoare cel puțin până la 1 martie și este declarată pentru a răspunde în scurt timp nevoilor urgente de pe insulă, transmite Agerpres.
Potrivit presei elene, declararea stării de urgență face posibilă construcția rapidă a infrastructurii pentru a proteja stabilitatea calderei vulcanice a insulei fără licitație publică sau alte cerințe prevăzute de lege în situații normale.
Santorini, care primește în mod normal peste trei milioane de turiști pe an, are oficial aproximativ 15.000 de locuitori, deși se estimează că alte 10.000 de persoane trăiesc pe insulă fără a fi înregistrate.
Peste 6.400 de cutremure au fost înregistrate în zona maritimă dintre Santorini și Amorgos între 26 ianuarie și 3 februarie, dintre care circa 800 au avut o magnitudine mai mare de 2,5, potrivit Laboratorului de Seismologie al Universității din Atena.
Australia va pedepsi salutul nazist cu un an de închisoare
Deputaţii australieni au adoptat joi o legislaţie anti-ură, impunând pedepse cu închisoarea pentru o serie întreagă de infracţiuni, printre care un an de detenţie pentru cei care fac salutul nazist. Legea a fost adoptată cu susţinerea guvernului laburist de centru-stânga şi a opoziţiei conservatoare, în urma unei serii de atacuri antisemite.
Amendamentele la legislaţia penală australiană prevăd pedepse de 12 luni de închisoare pentru salutul nazist, de trei ani de închisoare pentru finanţarea terorismului şi de şase ani pentru infracţiuni precum participarea la un act terorist.
Ele întăresc de asemenea pedepsele pentru infracţiuni legate de incitarea la violenţă şi creează noi infracţiuni pentru ameninţare cu violenţa sau degradarea de bunuri.
Franța livrează Ucrainei primele avioane de luptă Mirage 2000-5
Primele avioane de luptă Mirage 2000-5 pe care Parisul le-a promis Kievului au fost livrate Ucrainei pentru a o ajuta să-şi apere spaţiul aerian împotriva Rusiei, a anunţat joi ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu.
Din cele 26 de avioane Mirage 2000-5 aflate în posesia forţelor aeriene franceze, şase avioane urmau să fie livrate Ucrainei, potrivit unui raport al Adunării Naţionale publicat în toamnă. O cifră care nu a fost nici infirmată, nici confirmată de Ministerul Apărării, care spune că menţine informaţia confidenţială din motive de securitate.
Livrarea de avioane Mirage 2000-5, specializate în lupta aeriană, a fost anunţată în iunie 2024 de preşedintele Emmanuel Macron.
Viktor Orbán: „Experiența ultimilor 15 ani este că Ungaria poate avea încredere în Rusia”
Premierul ungar Viktor Orbán a declarat că Ungaria poate avea încredere în Rusia, subliniind că Vladimir Putin s-a ținut mereu de cuvânt. În același timp, Orbán a criticat sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, afirmând că acestea au avut un impact economic grav asupra Ungariei.
Într-un interviu acordat ziarului „Neue Zürcher Zeitung”, Viktor Orbán, premierul Ungariei, cunoscut pentru relațiile sale apropiate cu Rusia, a declarat că Ungaria poate avea încredere în Rusia, chiar dacă aceasta a invadat Ucraina și a generat o criză regională. Orbán a susținut că „Putin s-a ținut mereu de cuvânt” și că experiența ultimilor cincisprezece ani a demonstrat că Ungaria poate avea încredere în Rusia. „Am încheiat o serie de acorduri. Putin s-a ținut mereu de cuvânt. Experiența ultimilor cincisprezece ani este că Ungaria poate avea încredere în Rusia”, a spus Orbán, adăugând că „dar eu nu sunt pro-rus, sunt pro-ungur”.