Cronica săptămânii internaționale: Evenimentele care marchează lumea

Publicat: 23 nov. 2024, 09:35, de Rona David, în Internațional , ? cititori
Cronica săptămânii internaționale: Evenimentele care marchează lumea

O săptămână agitată pe scena geopolitică a lumii:  mandat de arestare pentru un mare lider internațional, România își alege președintele, Putin trimite rachetă supersonică in Ucraina, aderarea la Schengen face un nou pas important, eurodeputații trec de audieri,  1.000 de zile ale războiului din UCRAINA. Descoperă evenimentele care au marcat știrile în cele patru colțuri ale globului…

Curtea Penală Internațională, mandate de arestare pentru Netanyahu, Gallant şi un comandant Hamas

Curtea Penală Internaţională (CPI) cu sediul la Haga a emis joi mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, fostul său ministru al apărării Yoav Gallant şi şeful aripii militare a Hamas, Mohammed Deif, pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, Israelul acuzând ca reacţie CPI că „şi-a pierdut orice legitimitate”, relatează AFP.

Benjamin Netanyahu a catalogat drept „antisemită” hotărârea Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite un mandat internaţional de arestare împotriva sa şi a fostului său ministru al apărării Yoav Gallant. Premierul israelian se consideră victima unui nou „proces Dreyfus”.

 Votul la primul tur al prezidențialelor din România a început în străinătate și va dura trei zile

Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a vota la alegerile prezidențiale 2024. În prima zi de vot, secțiile din străinătate se deschid la ora locală 12:00. Vor putea vota toți românii care în ziua votului nu se află pe teritoriul României, atât turiștii, cât și cei care au domiciliul sau reședința stabilită în străinătate.

 Aderarea României la Schengen, după reuniunea de la Budapesta. Când va fi votul decisiv

Austria şi-a arătat, vineri, disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene după o lungă aşteptare, transmite AFP, citată de Agerpres.

În doi ani, „am consolidat protecţia frontierelor externe”, iar „imigraţia ilegală a ajuns aproape de zero” în Austria, şi-a exprimat satisfacţia ministrul de interne austriac Gerhard Karner, după o reuniune la Budapesta, care a avut ca subiect principal intrarea României și a Bulgariei în Schengen. „Aşadar, a fost făcut un nou pas important în vederea votării pe 12 decembrie”, a adăugat ministrul austriac, cu referire la următoarea reuniune a miniştrilor de interne din UE, care ar putea marca intrarea deplină a celor două ţări la începutul anului 2025. Miniştrii celor trei ţări în cauză s-au întâlnit în Ungaria, care prezidează Consiliul Uniunii Europene până la sfârşitul anului, pentru a face un bilanţ al progreselor înregistrate pentru ca Viena să dea undă verde.

SUA oferă un nou ajutor de 300 milioane de dolari Kievului. Washingtonul va livra și mine antipersonal, potrivit unor oficiali americani

Statele Unite vor acorda Ucrainei un ajutor suplimentar de aproape 300 de milioane de dolari. Anunțul a fost făcut de secretarul american al apărării Lloyd Austin.

În același timp, în premieră, Washingtonul a aprobat livrarea către Ucraina a minelor antipersonal, potrivit unor oficiali americani citați de presa internațională.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului acuză administrația Biden că face tot posibilul să prelungească războiul.

Rusia a atacat cu o rachetă INTERCONTINENTALĂ ținte din Ucraina

Momentul atacului Rusiei cu rachete intercontinentale și hipersonice asupra unui oraș din Ucraina a fost surprins într-o înregistrare video difuzată de autoritățile ucrainene. Forțele Aeriene ucrainene au anunțat că Rusia a atacat, în cursul nopții de miercuri spre joi poziții din orașul Dnipro cu o rachetă balistică intercontinentală. În atac a fost folosit și o rachetă hipersonică, precum și rachete de croazieră.

Acesta este primul atac efectuat de Rusia cu o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei.

PUTIN anunță continuarea testelor cu noua rachetă hipersonică, inclusiv în condiții de luptă /Rusia se adaptează ”amenințărilor”

Președintele Vladimir Putin a anunțat, vineri seară, că va continua testarea rachetei hipersonice Oreshnik, inclusiv în condiții de luptă, după atacul asupra Ucrainei, avertizând Occidentul că Rusia se adaptează la noile amenințări.

„Vom continua testele, inclusiv în condiții de luptă, în funcție de situație și de natura amenințărilor care vizează Rusia. Avem un stoc cu astfel de sisteme balistice pregătite pentru utilizare”, a declarat Vladimir Putin, conform postului Russia-24 și agenției Reuters, după folosirea unei rachete de acest tip contra Ucrainei.

Un oficial american a declarat că noua rachetă hipersonică rusească este experimentală, subliniind că Moscova are în acest moment doar un stoc limitat. Rachetele de acest tip au raze de acțiune cuprinse între 3.000 și 5.500 de kilometri, ceea ce ar permite Rusiei să atace obiective din Europa și din vestul Statelor Unite. Ucraina a anunțat că racheta hipersonică folosită de Rusia în atacul de joi a atins viteza de 13.000 de kilometri pe oră.

Tribunalul din New York amână pe termen nedeterminat pronunțarea sentinței contra lui TRUMP, iar cazul ar putea fi oprit

O instanță judiciară din New York a decis, vineri, amânarea pe termen nedeterminat a sentinței în cazul în care Donald Trump a fost găsit vinovat pentru fraude cu fonduri electorale.

Judecătorul Juan Merchan, de la Tribunalul din Manhattan, a dispus amânarea pe termen nedeterminat a sentinței în cazul lui Trump, conform postului de televiziune CNBC. De asemenea, judecătorul le-a permis avocaților lui Trump să depună cerere pentru încheierea procedurii judiciare, deși procurorii se opun unei astfel de situații. Decizia instanței din Manhattan a fost salutată de echipa președintelui-ales al SUA.

Israelul va da cinci milioane de dolari oricui aduce un ostatic ținut captiv în Gaza

Premierul Benjamin Netanyahu este cel care a făcut anunțul, în timpul unei vizite în nordul enclavei. Iar noul ministru al Apărării a subliniat că unul dintre obiectivele războiului aflat în curs este ca Hamas să nu mai guverneze în Gaza.  Premierul israelian și ministrul Apărării, Israel Katz au mers pe front, pe coridorul Netzarim, din nordul Fâşiei Gaza, aflat sub controlul armatei statului evreu.

Viktor Orbán îl invită pe Benjamin NETANYAHU în Ungaria

Premierul Viktor Orbán a declarat vineri că îl va invita pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să viziteze Ungaria. Șeful Executivului de la Budapesta transmite că „un mandat de arestare împotriva lui Netanyahu al Curții Penale Internaționale nu va fi respectat”, scrie Reuters.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare joi pentru Netanyahu și fostul său șef al apărării, precum și pentru un lider Hamas, Ibrahim Al-Masri, pentru presupuse crime de război și crime împotriva umanității în conflictul din Gaza.

În opinia lui Viktor Orbán mandatul de arestare al CPI pe numele premierului israelian este „greșit”. Acesta a declarat la radioul de stat că liderul israelian va putea conduce negocierile în Ungaria „într-o siguranță adecvată”.

Comisia Europeană a aprobat un program al ROMÂNIEI de 578 de milioane de euro pentru susținerea firmelor care consumă multă energie

Comisia Europeană a aprobat, joi, în virtutea legislației privind subvențiile, un program al României în valoare de 578 de milioane de euro care va permite reducerea unei taxe pentru companiile care consumă energie în mod intens.

Taxa are rolul de a promova consumul de electricitate din surse regenerabile, iar programul de subvenții al României are rolul de a atenua riscurile ca, din cauza acestei scheme, firmele care consumă energie în mod intens să își mute activitățile în zone din afara Uniunii Europene care au politici climatice mai puțin ambițioase.

Comisia Europeană a evaluat programul prin prisma reglementărilor UE privind ajutoarele de stat, în special Articolul 107 (3, c) al Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene.

Toți cei șapte comisari europeni au trecut de audieri

Parlamentul European a fost de acord să aprobe toate cele șapte nominalizări de comisari europeni, punând capăt săptămânilor de blocaj între facțiunile politice ale UE cu privire la componența viitoarei Comisii, au declarat pentru POLITICO patru oficiali politici și ai Parlamentului.

Timp de mai mult de o săptămână, soarta celor șapte candidați a fost blocată de disputele politice dintre principalii rivali politici, Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta și Socialiștii și Democrații (S&D), după audierile din perioada 4-12 noiembrie.

Joe Biden a aprobat furnizarea de mine americane antipersonal pentru UCRAINA

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a aprobat furnizarea de mine antipersonal pentru Ucraina, a declarat un oficial american pentru Reuters. Această decizie ar putea contribui la încetinirea progreselor Rusiei în estul Ucrainei, mai ales dacă minele vor fi utilizate împreună cu alte muniții americane. Statele Unite se așteaptă ca Ucraina să folosească minele pe propriul său teritoriu, deși s-au angajat să nu le folosească în zonele populate de propriii civili, a spus oficialul. Autoritățile americane consideră că acest ajutor suplimentar ar putea stopa avansul rusesc din ultimele săptămâni.

Spania va legaliza aproximativ 300.000 de imigranți fără acte pe an în următorii trei ani

Spania a anunțat o reformă a legii imigrației care va reglementa statutul a zeci de mii de migrați pe an, în contrast cu politicile mai dure din alte părți ale Europei.

Spania va legaliza aproximativ 300.000 de imigranți fără acte pe an în următorii trei ani, în încercarea de a-și extinde forța de muncă în contextul îmbătrânirii populației, a declarat ministrul Migrației, Elma Saiz, conform Reuters. Spania, condusă de un guvern de coaliție minoritar de stânga, s-a dovedit în mare măsură o țară receptivă la primirea de migrați, în timp ce alte țări europene precum Italia și Germania încearcă să înăsprească controalele la frontieră.

CHINA: Mai mulți copii și adulți au fost răniți după ce o mașină a intrat într-un grup de oameni în fața unei școli

Mai mulți copii și adulți au fost răniți în provincia Hunan din China după ce o persoană a intrat cu mașina într-un grup care se afla în fața unei școli. Presa de stat, citată de BBC, informează că „mai mulți elevi au fost răniți și s-au prăbușit la pământ” în urma accidentului. Mai multe persoane au fost transportate la spital, mai notează presa de stat. Vehiculul, o mașină de teren de culoare albă, era condusă de un bărbat, arată sursa citată. El a fost imobilizat de părinți și de personalul de securitate al școlii și predat Poliției.

Japonia, îngrijorată de folosirea soldaților nord-coreeni în războiul din Ucraina

„Va avea şi implicaţii extrem de puternice pentru situaţia de securitate din Asia”

Intrarea soldaților din Coreea de Nord în războiul din Ucraina va avea „implicaţii extrem de puternice” asupra securității din estul Asiei. Avertismentul a fost lansat de ministrul japonez de Externe.

Parlamentul European marchează 1.000 de zile ale războiului din UCRAINA

Parlamentul European a organizat o sesiune plenară extraordinară pe 19 noiembrie pentru a marca 1.000 de zile de la agresiunea Federației Ruse în Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va ține un discurs de la distanță în cadrul acestei reuniuni. În această perioadă de incertitudine, oficialii europeni au reiterat angajamentul Uniunii Europene de a susține Ucraina, indiferent de schimbările care ar putea surveni în politica externă a Washingtonului.

Papa Francisc vrea investigarea conflictului din Gaza

Suveranul Pontif cere deschis anchetarea acuzațiilor de genocid Papa Francisc a cerut o anchetă pentru a stabili dacă atacurile Israelului din Gaza constituie genocid. Informația apare într-o nouă carte, care va fi lansată înaintea anului jubiliar, 2025.