Cronica săptămânii internaționale: Incendii devastatoare în Los Angeles, Trump vrea Groenlanda, situația energetică din R. Moldova
Cronica săptămânii internaționale: O săptămână plină de întorsături pe scena internațională, între incendii devastatoare la Los Angeles, dorința lui Trump de a cumpăra Groenlanda, moartea lui Jean Marie Le Pen, unul dintre pionierii extremei drepte franceze, situația energetica din Republica Moldova și Transnistria etc. Descoperă evenimentele care au marcat știrile în cele patru colțuri ale globului…
Olaf Scholz intră în cursa pentru funcția de cancelar
Social-democrații germani (SPD) l-au confirmat sâmbătă pe cancelarul OlafScholz ca principal candidat al partidului în alegerile parlamentare din februarie, relatează dpa, scrie Agerpres.
Doar câțiva delegați au respins majoritatea, care în mod covârșitor a susținut intenția lui Scholz de a reveni la Cancelarie într-un vot la conferința partidului de la Berlin.
Scholz a fost nominalizat candidat pentru funcția de cancelar de către conducerea partidului la sfârșitul lunii noiembrie, după o dezbatere furtunoasă. Scrutinul anticipat a fost convocat în urma prăbușirii coaliției tripartite a cancelarului Olaf Scholz, în noiembrie.
Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă dreapta, au ales-o sâmbătă în unanimitate pe copreședinta partidului Alice Weidel candidat pentru funcția de cancelar la alegerile parlamentare din februarie. Moțiunea a fost susținută cu aplauze zgomotoase de aproape 600 de delegați ai partidului reuniți într-o conferință la Riesa, în landul estic Saxonia.
Cu ce amenință premierul israelian, Benjamin Netanyahu, Libanul
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, le-a transmis libanezilor un mesaj în care le-a cerut „să-și salveze țara” și să o „elibereze” de gruparea Hezbollah, pentru că, în caz contrar, vor avea parte de distrugeri și suferințe ca cele pe care le vedem în Fâșia Gaza.
Israelul a comunicat faptul că „l-a eliminat pe înlocuitorul lui (Hassan) Nasrallah”. Anunțul a fost făcut marți chiar de către premierul israelian Benjamin Netanyahu și se referă la Hashim Safi Aldiyn, cunoscut și ca Hachem Safieddine, despre care cele mai multe voci afirmau că ar fi potențialul nou lider al Hezbollah.
ONU a tras deja un semnal de alarmă, avertizând că Libanul ar putea cunoaște „aceeași spirală catastrofală” ca Fâșia Gaza. Directorul Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU în Liban a îndemnat la o acțiune urgentă care să pună capăt ecaladării actuale a violențelor.
Incendiile din Los Angeles continuă să se extindă
Joi, Los Angeles, orașul viselor hollywoodiene și al modei, a continuat să fie devastat de incendii scăpate de sub control. Aproape 30.000 de acri au fost mistuiți de flăcări în ultimele zile, peste 2.000 de clădiri au fost distruse, iar aproximativ 180.000 de oameni au fost evacuați, relatează WWD.
Flăcările au continuat să izbucnească, inclusiv în Hollywood Hills, unde incendiul Sunset a ars 43 de acri înainte de a fi stins joi după-amiază. În Pacific Palisades, incendiul Palisades a distrus 17.000 de acri în trei zile și rămâne necontrolat. Pierderile economice ar putea ajunge la 57 de miliarde de dolari, potrivit unui raport preliminar AccuWeather, iar efectele vor fi resimțite luni de zile.
Trump își așteaptă sentința în cazul Stormy Daniels la New York, după ce Curtea Supemă a SUA i-a respins recursul
Pronunțarea în dosarul Stormy Daniels care îl vizează pe Donald Trump va avea loc așa cum a fost prevăzut, vineri, cu zece zile înainte de întoarcerea sa la Casa Albă, după eșecul avocaților săi de amânare a soluției.
Curtea Supremă a SUA a respins joi apelul președintelui ales al Statelor Unite împotriva pronunțării sentinței sale vineri, la New York.
Trump a fost acuzat, pe 30 mai, de falsificarea unor acte contabile ale societății Trump Organization pentru a masca o plată de 130.000 de dolari pe care i-ar fi oferit-o înaintea alegerilor prezidențiale din 2016 fostei starlete de filme porno Stormy Daniels, pentru ca aceasta să păstreze tăcerea asupra unei relații pe care ei ar fi avut-o în 2006. O premieră rușinoasă pentru un fost președinte american și acum pentru un președinte ales.
Pe 3 ianuarie, pronunțarea sentinței sale, amânată de mai multe ori, a fost stabilită în cele din urmă de judecătorul Juan Merchan (care a prezidat dezbaterile) pentru vineri, la ora locală 09.30 (14.30 GMT),
Avocații președintelui ales, care va intra în funcție pe 20 ianuarie, au sesizat marți – după mai multe recursuri nereușite – Curtea Supremă a Statelor Unite pentru a-i cere să suspende de urgență procedura cu scopul de „a împiedica o gravă injustiție și o atingere adusă instituției prezidențiale și funcționării guvernului federal”.
Peste 50.000 de oameni protestează la Viena față de preluarea puterii de către extrema dreaptă
Zeci de mii de persoane au manifestat joi la Viena pentru a spune „nu” unui cancelar de extremă dreapta, în condițiile în care liderul Partidului Libertății (FPÖ), Herbert Kickl, negociază cu conservatorii formarea unui guvern, relatează AFP.
„Mi-e teamă pentru țara noastră, mi-e teamă pentru Europa și chiar pentru întreaga lume, pentru că autocrați nebuni ajung la putere și oamenii îi votează fără să-și dea seama că își sapă propriul mormânt”, a declarat Elisabeth Helminger, în vârstă de 59 de ani, într-o piață aglomerată din inima capitalei austriece. Aflată în scaun cu rotile, ea a insistat să vină în ciuda dificultăților sale de mobilitate.
La începutul săptămânii, calea spre putere a fost brusc liberă pentru Partidul Libertății (FPOe), clasat pe primul loc la alegerile legislative de la sfârșitul lunii septembrie, după eșecul discuțiilor inițiate în octombrie de celelalte formațiuni politice pentru a-l bloca.
În aceste condiții, președintele țării, provenind din rândul Verzilor, Alexander Van der Bellen, l-a mandatat pe Herbert Kickl să formeze o majoritate, iar acesta i-a invitat la discuții pe conservatorii. Negocierile au început oficial joi.
Reacția Rusiei la afirmațiile lui Trump că vrea Groenlanda
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia monitorizează îndeaproape situația, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a refuzat să excludă o acțiune militară pentru a prelua Groenlanda de la Danemarca, relatează BBC.
Peskov a declarat că Arctica se află în „sfera de interese naționale și strategice a Rusiei și că aceasta este interesată de pacea și stabilitatea de acolo”.
Dmitri Peskov a declarat că afirmațiile lui Trump sunt o problemă pentru SUA, Danemarca și alte națiuni, dar Rusia urmărește situația „destul de dramatică” din jurul remarcilor sale. „Suntem prezenți în zona arctică și vom continua să fim prezenți acolo”, a spus el.
Secretarul de stat demisionar al SUA, Antony Blinken, a încercat să atenueze îngrijorarea cu privire la remarcile președintelui ales în timpul unei vizite la Paris: „Ideea este… evident că nu este una bună, dar, poate mai important, este evident că nu se va întâmpla”.
Remarcile lui Trump privind Groenlanda – un teritoriu danez în mare parte autonom – au atras un avertisment din partea liderilor europeni.
Șeful afacerilor externe ale UE, Kaja Kallas, a subliniat că „trebuie să respectăm integritatea teritorială și suveranitatea Groenlandei”, iar Olaf Scholz din Germania a precizat că „frontierele nu trebuie mutate prin forță”.
Cum și la ce preț ar putea Trump să cumpere Groenlanda
Donald Trump, a evocat posibilitatea ca SUA să cumpere Groenlanda, cea mai mare insulă din lume, care este un teritoriu autonom al Danemarcei.
Trump a avansat pentru prima dată această idee în 2019, în timpul primului său mandat prezidențial. Atunci, ca și acum, răspunsul din partea celeilalte părți a fost un „nu” răsunător. El a continuat să amenințe cu impunerea unor tarife comerciale „de nivel foarte ridicat” asupra Danemarcei dacă aceasta nu dă înapoi, scrie Bloomberg .
După cum Trump este cu siguranță conștient, alți lideri americani și-au lăsat amprenta asupra istoriei cu astfel de idei grandioase, Andrew Johnson fiind amintit ca președintele care a supravegheat achiziționarea Alaskăi de la Rusia în 1867.
Atunci când Trump a propus potențiala achiziție a Groenlandei în 2019, el a prezentat-o ca pe o „afacere imobiliară extraordinară” care ar putea ușura finanțele publice ale Danemarcei.
De data aceasta, argumentul său este că insula este vitală pentru securitatea națională a SUA.
Situată în Oceanul Atlantic de Nord, între Europa și America, insula a fost mult timp un focar de tensiune între puterile mondiale. Pe lângă faptul că este mai mare decât Mexicul și Arabia Saudită, Groenlanda este situată strategic la granița dintre Atlanticul de Nord și Arctica, o regiune ale cărei vaste rezerve de minerale esențiale și combustibili fosili sunt râvnite de Statele Unite, Rusia și China. Groenlanda găzduiește deja cea mai nordică bază aeriană a SUA și o stație radar utilizată pentru detectarea amenințărilor cu rachete și monitorizarea spațiului cosmic.
Țările baltice și nordice au semnat o declarație comună pentru susținerea Chișinăului afectat de situația energetică
Țările baltice și nordice au semnat o declarație comună pentru a coopera cu Comisia Europeană în vederea intensificării asistenței internaționale oferite Republicii Moldova, care se confruntă cu o situație energetică complicată după ce Moscova a oprit livrarea gazelor către Transnistria.
Cele opt state, printre care Estonia, Letonia, Lituania, Suedia, Finlanda, Danemarca, Norvegia și Islanda, remarcă decizia Gazprom de a înceta furnizarea de gaze către Republica Moldova de la 1 ianuarie 2025, această acțiune având scopul subminării stabilității politice și economice în Moldova.
Semnatarii declarației mai subliniază că rămân ferm angajați să sprijine Chișinăul în gestionarea provocărilor energetice actuale și în avansarea reformei sectorului său energetic.
A murit Jean Marie Le Pen, fondatorul partidului Adunarea Națională și tatăl lui Marine Le Pen
Jean Marie Le Pen, tatăl lui Marine Le Pen și fondatorul Adunării Naționale, formațiune franceză de extremă dreaptă, a murit la 96 de ani, scrie presa internațională.
În 1972, Jean Marine Le Pen a fondat Adunarea Națională, ce reunea neofasciști sub un singur slogan: „Un milion de șomeri înseamnă un milion de imigranți în plus”.
Jean Marie Le Pen, care a condus formațiunea între anii 1972 și 2011, se afla de mai multe săptămâni într-un centru de îngrijire.
Fostul lider al Adunării Naționale a candidat de cinci ori la alegerile prezidențiale, însă fără succes. Cel mai departe a ajuns la alegerile din 2002, când a trecut de primul tur, fiind învins de Jacques Chirac.
Formațiunea este acum condusă de fiica sa, Marie Le Pen, care a încercat să se distanțeze de scandalurile politice din trecut și să dea o imagine onorabilă partidului, după ce tatăl său a avut mai multe derapaje atunci când discuta despre teme sensibile ale istoriei.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a demisionat
„Mă voi retrage din funcția de cancelar și de lider al Partidului Popular (conservator) în zilele următoare și voi permite o tranziție ordonată”, a declarat Nehammer într-o declarație video pe X, după ce negocierile de coaliție cu social-democrații (SPO) au continuat sâmbătă fără Neos.
Anunțul a fost făcut la o zi după ce un al treilea partid, micul și liberalul Neos, a aruncat procesul în derută declarând că renunță la discuții, acuzând celelalte partide că nu au întreprins acțiunile îndrăznețe și decisive pe care le-a solicitat.
FPO, eurosceptic și favorabil Rusiei, a câștigat ultimele alegeri parlamentare din septembrie cu 29% din voturi. Acesta ar fi avut nevoie de un partener de coaliție pentru a guverna și, întrucât Nehammer a exclus guvernarea cu liderul FPO, Herbert Kickl, niciun potențial partener nu a fost disponibil imediat.
Președintele austriac Alexander Van der Bellen, fost lider al Verzilor, l-a însărcinat pe Nehammer cu formarea unui guvern. Acum că Nehammer se retrage, cele mai probabile două opțiuni sunt fie ca Kickl să fie însărcinat cu formarea unui guvern, fie să fie convocate alegeri anticipate.
Sprijinul pentru FPO nu a făcut decât să crească de la ultimele alegeri. Sondajele de opinie arată că acesta are un avans de peste 10 puncte față de Partidul Popular (OVP) și SPO.