Cronica săptămânii internaționale: investirea lui Trump, datoriile-record ale unor țări membre UE, recesiunea altora
Cronica săptămânii internaționale: Germania continuă să fie în recesiune, Italia înregistrează o datorie publică-record, învestirea lui Donald Trump, iar Putin așteaptă telefonul acestuia pentru negocieri pentru pace, România pierde zece locuri în clasamentul celor mai puternice armate din lume, acordul Israelului cu Hamas, iar Bulgaria a reușit să desemneze un nou premier.
Decizie definitivă a Curții Supreme din SUA: TikTok va fi interzis de duminică
Curtea Supremă a Statelor Unite a respins vineri recursul depus de reţeaua de socializare TikTok cu scopul de a împiedica interzicerea sa pe teritoriul american printr-o lege adoptată în aprilie de către Congres.
Curtea a emis o opinie nesemnată și nu au existat disensiuni notabile, scrie edition.cnn.com.
Decizia, care a urmat avertismentelor din partea administrației Biden conform cărora aplicația reprezintă o amenințare „gravă” la adresa securității naționale din cauza legăturilor sale cu China, va permite ca interdicția să înceapă duminică. Dar există o mulțime de întrebări persistente cu privire la modul în care interdicția ar funcționa în practică, deoarece nu există niciun precedent în care guvernul SUA să blocheze o platformă majoră de social media. De asemenea, rămâne neclar modul în care guvernul ar pune în aplicare interdicția.
În avizul său, Curtea Supremă a recunoscut că, pentru 170 de milioane de americani, TikTok oferă „o modalitate distinctă și extinsă de exprimare, un mijloc de implicare și o sursă de comunitate”. Dar instanța a spus, Congresul a fost axat pe preocupările de securitate națională și că, a spus instanța, a fost un factor decisiv în modul în care a cântărit cazul.
Premierul Qatarului anunță când va intra în vigoare ARMISTIȚIUL în Gaza /Liderul Hamas: ”Israelul nu și-a atins obiectivele”
Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, a confirmat, miercuri seară, acordul dintre Israel și grupul islamist palestinian Hamas, precizând că va intra în vigoare duminică, 19 ianuarie.
”Cu aprobarea ambelor părți și a negociatorilor, Guvernul israelian va aplica toate măsurile interne, iar acordul va intra în vigoare duminică, 19 ianuarie. Momentul exact de intrare în vigoare va fi identificat ulterior”, a declarat Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, conform postului de televiziune Sky News.
”Prima etapă a acordului va dura 42 de zile și va include un armistițiu și retragerea forțelor israeliene la est de zonele populate. Ulterior, trupele israeliene vor fi poziționate de-a lungul frontierei Fâșiei Gaza, ceea ce va permite schimbul de prizonieri și transferul resturilor ostaticilor uciși, precum și revenirea palestinienilor la casele lor”, a precizat Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.
Qatarul, Egiptul și Statele Unite au intermediat negocierile dintre Israel și organizația militantă palestiniană Hamas.
Lituania, prima țară NATO care anunță că va aloca pentru apărare 5% până la 6% din PIB între 2026 şi 2030
Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a anunţat vineri că ţara sa va aloca anual 5% până la 6% din PIB pentru finanţarea nevoilor de apărare între 2026 şi 2030, relatează AFP.
Războiul Rusiei în Ucraina a determinat NATO să îşi consolideze flancul estic şi să îşi sporească cheltuielile. Donald Trump le-a cerut membrilor Alianţei să îşi crească cheltuielile pentru apărare până la 5% din PIB. Polonia, care a alocat 4,12% din PIB anul trecut, intenţionează să cheltuiască 4,7% din PIB pentru apărare în 2025, scrie Agerpres.
Nivelul minim actual în cadrul NATO este de 2%, însă unii membri alocă deja mai mult.
Bulgaria, după două luni de criză politică, a reușit să desemneze un nou premier
După o perioadă de instabilitate politică prelungită, Bulgaria se pregătește pentru învestirea unui nou guvern, după două luni de la alegerile din octombrie 2024. Rosen Jeliazkov, propus premier, a acceptat să formeze echipa guvernamentală.
Bulgaria se află în cea mai profundă criză politică din ultimele decenii, având în vedere că alegerile anticipate din octombrie 2024 nu au reușit să ducă la formarea unui guvern stabil, transmite Reuters. La aproape două luni de la scrutin, Rosen Jeliazkov, candidatul desemnat de cel mai mare grup parlamentar, GERB-SDS, a acceptat invitația președintelui Rumen Radev de a forma un nou guvern. Această mișcare vine în urma unei perioade extrem de dificile, în care negocierile pentru coaliție au fost intense și prelungite, iar conducerea guvernului nu a fost acceptată de Boiko Borisov, liderul GERB.
Datoria publică a Italiei a atins un nou RECORD – peste 3.000 de miliarde de euro
În noiembrie, datoria publică a Italiei a depășit 3.000 de miliarde de euro și a atins un nou record, a declarat banca centrală a Italiei.
Datoria Italiei a urcat la 3.005,2 miliarde de euro în noiembrie, comparativ cu 2.981,3 miliarde de euro în luna precedentă, au arătat datele Băncii Italiei, conform Reuters.
Italia este a treia cea mai mare economie din zona euro, iar sustenabilitatea uriașei sale datorii publice este văzută de mult timp ca un factor crucial pentru supraviețuirea zonei euro.
Italia a avut economia cu cea mai lentă creștere din bloc de la lansarea monedei unice în urmă cu aproximativ 25 de ani.
Datoria publică a țării – deja a doua cea mai mare din zona euro după Grecia în raport cu produsul intern brut (PIB) – este prognozată de Guvern să crească la aproximativ 138% din PIB în 2026, de la 135% în 2023.
GERMANIA continuă să fie în recesiune, în contextul încetinirii activităților economice din cauza tensiunilor internaționale
Economia Germaniei a fost în recesiune în 2024, având o scădere de 0,4%, în contextul încetinirii activităților de producție pe fondul tensiunilor geopolitice, anunță Oficiul german pentru Statistică (Destatis).
”Conform estimărilor preliminare, valoarea PIB-ului a scăzut cu 0,2% în 2024 comparativ cu anul precedent”, a comunicat Oficiul german pentru Statistică (Destatis).
”Problemele conjuncturale și structurale au fost principalele obstacole în calea evoluțiilor economice ale anului 2024”, a declarat Ruth Brand, directorul Oficiului german pentru Statistică.
”Printre probleme se numără intensificarea competiției pe piețele germane de export, costurile mari pentru energie, nivelul mare al dobânzilor creditelor și perspectivele economice incerte. În acest mediu, economia Germaniei a scăzut din nou în 2024”, a subliniat Ruth Brand.
Activitățile de producție au generat venituri în scădere cu 0,3% în 2024. La rândul său, sectorul construcțiilor a avut în 2024 o scădere de 3,8%. În schimb, serviciile au înregistrat un avans de 0,8% în 2024.
Putin așteaptă telefonul de la Trump. „Suntem gata să ascultăm propunerile”
Kremlinul a anunțat joi că Rusia aşteaptă fără nelinişti prima convorbire telefonică între preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus, Vladimir Putin. „De regulă, preşedintele sau şeful de guvern care vine la putere este cel care dă primul telefon” a declarat la televiziunea publică rusă Iuri Uşakov, consilier al Kremlinului pentru afaceri internaţionale, relatează EFE, citată de Agerpres.
„Nu aş vrea să se creeze impresia că Moscova stă şi aşteaptă un telefon de la Washington. Nu, aşteptăm în linişte ca echipa lui Trump să preia funcţia şi ca (Donald) Trump să intre în Biroul Oval. După aceea, vom vedea„, a mai spus Uşakov.
Consilierul Kremlinului a amintit că Putin şi-a exprimat în numeroase ocazii dorinţa de a dialoga, astfel încât se aşteaptă ca Washingtonul să trimită semnale corespunzătoare.
„Înţelegem situaţia şi ştim că, mai devreme sau mai târziu, va exista un semnal din partea Washingtonului. Suntem deschişi pentru asta, gata să ascultăm propunerile aferente şi să răspundem în mod constructiv„, a spus el.
Uşakov a spus că înainte de a discuta despre o posibilă întâlnire la cel mai înalt nivel, trebuie să existe contacte cu uşile închise între Kremlin şi Casa Albă.
Eșec pentru Elon Musk. O rachetă SpaceX din noua generație a explodat în timpul unui test de zbor
Racheta Starship dezvoltată de compania lui Elon Musk, SpaceX, a explodat după ce a fost lansată, în timpul celui de-al șaptelea test de zbor. Joi, aceasta a pierdut neașteptat comunicațiile și a explodat în timp ce se îndrepta către spațiu, în cel de-al șaptelea zbor al său, transmite Business Insider.
La scurt timp după explozie, Elon Musk, fondatorul și CEO-ul SpaceX, a scris pe X: „Versiuni îmbunătățite ale navei și booster-ului sunt deja pregătite pentru lansare.”
Incidentul a avut loc în aceeași zi în care Blue Origin, rivalul SpaceX deținut de Jeff Bezos, a lansat cu succes racheta New Glenn pe orbită. În timpul zborului de testare de joi dimineață, Blue Origin a pierdut însă propulsorul rachetei New Glenn.
Tiraspolul refuză să discute cu Chișinăul despre ajutorul umanitar oferit oamenilor din Transnistria
Biroul Politici de Reintegrare, structură din cadrul Guvernului de la Chișinău, anunță că Tiraspolul a refuzat să participe la o reuniune privind acordarea ajutorului umanitar pentru oamenii din Transnistria, precum și cooperarea pentru depășirea crizei energetice. Potrivit reprezentanților Biroului politici de reintegrare, reuniunea cu participarea reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și a Tiraspolului urma să aibă loc în data de 17 ianuarie fie în format fizic, fie online.
,,Ținând cont de faptul că Tiraspolul nu mai poate invoca niciun fel de pericole la Chișinău pentru reprezentanții delegației sale și având în vedere că începând cu anul 2023 toate reuniunile s-au desfășurat fie la Tiraspol, fie la Bender, fie în regim online, încălcându-se flagrant principiul alternanței locului de desfășurare a negocierilor în format 1+1, noi am propus fie organizarea acestei reuniuni la Chișinău, fie, în cazul în care delegația de la Tiraspol insistă că se simte în nesiguranță în capitala moldovenească, să avem o reuniune în format de videoconferință”, au menținat reprezentanții instituției.
România pierde zece locuri în clasamentul celor mai puternice armate din lume. Republica Moldova urcă zece poziții
România a coborât 10 locuri în topul Global Firepower 2025, ajungând pe locul 51, în timp ce Republica Moldova a urcat cu 10 poziții și a depășit țări precum Kosovo și Islanda.
Acest declin a plasat România sub mai multe națiuni din cadrul NATO, cum ar fi Danemarca, Finlanda și Elveția, conform datelor Global Firepower.com. În schimb, Republica Moldova a făcut un salt de zece poziții, ajungând pe locul 134 în acest clasament.
Publicația menționată publică anual un clasament bazat pe mai mult de 60 de factori pentru evaluarea puterii militare a țărilor, incluzând capacitățile forțelor terestre, aeriene și navale, numărul de militari, echipamentele disponibile și resursele economice. Astfel, România a fost depășită în acest an nu doar de națiuni NATO, dar și de alte țări, precum Malaezia, Irak și Chile.
Cabinetul de securitate al ISRAELULUI a aprobat acordul cu Hamas
Cabinetul de securitate al Israelului a aprobat, vineri, acordul cu grupul islamist Hamas, iar întregul Guvern Benjamin Netanyahu urmează să se pronunțe în scurt timp asupra termenilor înțelegerii.
Biroul premierului Benjamin Netanyahu a anunțat, vineri, că recomandă aplicarea acordului cu grupul Hamas pentru armistițiu în Fâșia Gaza și pentru schimbul de prizonieri. Urmează votul întregului Guvern israelian, conform cotidianului The Times of Israel.
”Recomandarea Cabinetului de securitate a fost făcută după examinarea tuturor aspectelor diplomatice, umanitare și în materie de securitate, prin menținerea condiției de susținere a atingerii obiectivelor războiului”, a transmis Guvernul de la Ierusalim.
Comisia Europeană solicită informații suplimentare în cadrul ANCHETEI care vizează platforma X
Comisia Europeană a adresat vineri, în cadrul unei investigații, noi întrebări tehnice platformei de microblogging X, deținută de antreprenorul american Elon Musk, un apropiat al președintelui-ales al SUA, Donald Trump.
”Astăzi, aplicăm noi acțiuni asupra sistemelor algoritmice ale platformei X, în virtutea Legii Serviciilor Digitale. Menținem angajamentul de a asigura că orice platformă din spațiul Uniunii Europene respectă legile noastre, cu scopul de a face mediul online corect, sigur și democratic pentru toți cetățenii europeni”, a declarat Henna Virkkunen, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil de Suveranitatea Tehnologică, Securitate și Democrație.
Platforma de microblogging X este obligată să ofere Comisiei Europene informații despre sistemele algoritmice și despre orice modificări, până pe 15 februarie 2025.