Cronica săptămânii internaționale: războiul comercial în care toți sunt perdanți. Cum au căzut bursele

Publicat: 06 apr. 2025, 12:00, de Rona David, în Internațional , ? cititori
Cronica săptămânii internaționale: războiul comercial în care toți sunt perdanți. Cum au căzut bursele

Cronica săptămânii internaționale, dominată de războiul comercial. Produsele din întreaga lume, vizate cu o suprataxă de 10% la intrarea în Statele Unite. China va impune taxe vamale, începând cu 10 aprilie, de 34% pentru produsele americane. La rândul lor, bursele mondiale au scăzut brusc.

Ca răspuns la anunțurile răsunătoare ale președintelui Statelor Unite cu privire la taxele vamale, China va impune taxe vamale de 34% pentru produsele americane. Beijingul a contactat și Organizația Mondială a Comerțului (OMC) pentru a denunța decizia Washingtonului.

  • La Paris, CAC40 a scăzut cu 4,26%, marcând cea mai proastă sesiune din martie 2022.
  • Wall Street este, de asemenea, în scădere.

Mexicul, a doua economie a Americii Latine, rămâne expusă taxelor vamale de 25% deja anunțate de Statele Unite pentru industria auto, oțel și aluminiu.

În Argentina, a treia economie a regiunii, indicele emblematic Merval a scăzut cu 7,38%.

Brazilia, cea mai mare economie a Americii Latine, indicele Bovespa a scăzut cu 2,96%.

  •  Bursa mexicană a scăzut cu 4,87%, în ciuda ultimelor scutiri anunțate de Trump. Indicele IPC al Bursei de Valori Mexicane (BMV) s-a încheiat cu 4,87%  având 51.452,73 puncte.
  • Bursa de Valori Argentinei se prăbușește cu peste 7% în fața ofensivei comerciale a lui Trump. Indicele Merval al Bursei de Valori din Buenos Aires s-a închis vineri seara într-o scădere bruscă, cu peste 7% în urma multor centre financiare din întreaga lume, la două zile după anunțarea noilor taxe vamale de către administrația Trump. Indicele a încheiat ședința cu o scădere de 7,38%, ajungând la 2.107.815,91 puncte, potrivit portalului instituțional Bolsar.
  • Bursa din New York a continuat să scadă vineri, afectată de îngrijorări larg răspândite după răspunsul rapid și ferm al Beijingului la salvarea noilor taxe vamale impuse miercuri de Donald Trump. În jurul orei 15:10. GMT, indicele Dow Jones a pierdut 2,60%, indicele Nasdaq a scăzut cu 3,25%, iar indicele mai larg S&P 500 a scăzut cu 3,03%, după ce scăzuse deja pentru scurt timp cu peste 5%.Cu o zi înainte, indicele Nasdaq a cunoscut cea mai proastă sesiune din martie 2020 (-5,97%), iar indicele mai larg S&P 500 a cunoscut cel mai mare declin de închidere din iunie 2020 (-4,84%)

Produsele din întreaga lume sunt acum supuse unei suprataxe de 10% la intrarea în Statele Unite

O mare parte din produsele pe care Statele Unite le importă din restul lumii au fost vizate încă de sâmbătă de taxe vamale suplimentare de 10% decise de Donald Trump. Acesta este ca o explozie pentru comerțul mondial care trebuie să crească în zilele care urmează. Acest val universal se adaugă taxelor vamale care existau anterior.

Anumite bunuri sunt în prezent scutite de aceste taxe

Cu toate acestea, anumite bunuri sunt în prezent scutite: petrol, gaze, cupru, aur, argint, platină, paladiu, cherestea de construcții, semiconductori, produse farmaceutice sau chiar minerale care nu se găsesc pe pământul american. Nici oțelul, aluminiul și mașinile importate nu sunt afectate, dar acestea sunt deja supuse unei cote de impozit vamal de 25%.

Cutremur în Birmania: peste 3.300 de morți. India își continuă livrările de ajutor umanitar

Cutremurul puternic de 7,7 grade care a lovit Birmania pe 28 martie a făcut 3.354 de morți, potrivit unui anunț făcut public sâmbătă, 5 aprilie, de presa de stat. Cutremurul, care a pulverizat clădiri și a distrus infrastructura în toată țara, a făcut și 4.508 de răniți, iar 220 de persoane rămân date dispărute, potrivit aceleiași surse.

La mai bine de o săptămână de la dezastru, un număr mare de birmanezi sunt nevoiți să doarmă afară, fie pentru că nu mai au locuințe, fie de teamă că aceasta se va prăbuși. Potrivit unei estimări ale Națiunilor Unite, peste 3 milioane de oameni au fost afectați într-un fel sau altul de cutremur, care s-a adăugat la devastarea celor patru ani de război civil.

Elon Musk va pleca curând?

Potrivit presei germane ProSieben și presei americane Politico, Donald Trump a anunțat apropiații lui, inclusiv anumiți membri ai cabinetului său, că  Elon Musk, controversatul șef de la Tesla, va fi rugat să-și părăsească postul de șef al Departamentului pentru Eficacitatea Guvernului (Doge) în următoarele săptămâni. Imprevizibilitatea sa și impopularitatea în creștere ar fi devenit o povară prea grea pentru președintele Statelor Unite, după cum a raportat Le Parisien miercuri, 2 aprilie.

Curtea Constituțională a Coreei de Sud îl demite pe președintele Yoon

Curtea Constituțională a Coreei de Sud a susținut în unanimitate demiterea președintelui Yoon Suk Yeol vineri, la patru luni după încercarea sa dezastruoasă de a impune legea marțială.

Într-o hotărâre de condamnare anunțată de președintele său Moon Hyung-bae și urmată în direct de milioane de telespectatori, Curtea a confirmat moțiunea de punere sub acuzare și votată de Adunarea Națională pe 14 decembrie. Yoon „a comis acte care au încălcat Constituția și legea, inclusiv mobilizarea forțelor militare și de poliție pentru a împiedica Adunarea Națională să-și exercite autoritatea”, a afirmat Moon.

Ungaria: Netanyahu îl întâlnește pe Orban

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a sosit joi în Ungaria, înfruntând mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI), la invitaţia aliatului său fidel Viktor Orbán, scrie AFP.

„Bine aţi venit la Budapesta”, a scris pe Facebook ministrul Apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, care a venit în cursul nopţii să îl întâmpine pe liderul israelian la aeroportul din Budapesta. Acesta întreprinde o vizită de mai multe zile, prima în Europa de la începutul războiului din Gaza, în octombrie 2023.

Marea Britanie: vizitatorii europeni, cu permis de intrare

La gară sau aeroport, turiștii europeni care plecau spre Regatul Unit au fost nevoiți să prezinte miercuri pentru prima dată autorizația electronică de călătorie (ETA), un document digital plătit, destinat să întărească securitatea la granițele britanice.

După călătorii din aproximativ 50 de țări și teritorii inclusiv Statele Unite, Canada și Australia, în ianuarie, este rândul celor din aproximativ 30 de țări europene să fie nevoiți să arate acest permis, care trebuie solicitat online cu câteva zile înainte de plecare.

Toată lumea trebuie să completeze acum un chestionar online, înainte de a plăti o sumă de 10 lire (12 euro), care va fi majorată la 16 lire, sau aproximativ 19 euro, din 9 aprilie.

În Groenlanda, alegeri municipale în umbra amenințărilor lui Trump
Groenlandezii au votat marți pentru a-și alege consiliile municipale, un vot parazitat de dorința lui Donald Trump de a-și anexa insula, un teritoriu autonom danez.

La trei săptămâni de la alegerile legislative marcate de o victorie a centrului-dreapta și de o ascensiune a separatiștilor, alegătorii din acest teritoriu de 57.000 de locuitori au votat iar rezultatele sunt de așteptat să fie cunoscute până miercuri. La Copenhaga, șeful diplomației daneze, Lars Løkke Rasmussen, a criticat „tonul folosit” de americani după un atac virulent al vicepreședintelui JD Vance asupra presupusei inacțiuni a Danemarcei pe această insulă arctică.