Cronica săptămânii internaționale: Șapte zile de tensiune extremă pe mapamond! Omenirea, din ce în ce mai mult în HAOS
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/12/CRONICA-INTERNATIONALA-1.jpeg)
Cronica săptămânii internaționale: Șapte zile de tensiune extremă pe mapamond!
Președintele Zelenski, umilit de Trump și trimis „acasă”
Întrevederea de vineri dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski în Biroul Oval s-a terminat în tensiuni uriașe. Presa internațională relatează că după episodul din fața jurnaliștilor, președintele ucrainean a fost… trimis acasă. Programul pe care-l avea stabilit a fost întrerupt, inclusiv prânzul pe care trebuia să-l ia alături de omologul său de la Casa Albă.
Ce i s-a comunicat lui Volodimir Zelenski, după discuțiile acide cu Trump
Conform publicației Axios, Volodimir Zelenski a fost rugat să plece imediat după ce discuțiile din Biroul Oval au ajuns la final. Un oficial american a relatat că secretarul de stat Marco Rubio şi consilierul pe probleme de securitate naţională Mike Waltz „au ieşit din Biroul Oval, au mers până la locul unde stătea Zelenski şi i-au spus să plece”.
Așa s-a terminat vizita lui Volodimir Zelenski, fără semnarea acordului privind mineralele și fără respectarea programului pe care îl avea stabilit alături de Donald Trump. Cei doi președinți ar fi trebuit să ia prânzul împreună, iar apoi să țină o conferință de presă.
Ucrainenii au început strângerea de fonduri pentru o bombă nucleară, după eșecul discuțiilor dintre Zelenski și Trump
Văzând cum Statele Unite, prin declarațiile unor oficiali precum JD Vance și președintele Trump, susțin poziția Rusiei, ucrainenii au decis să strângă bani pentru o bombă nucleară, deoarece aceasta poate fi singura opțiune pentru garantarea securității, scrie Dialog.
Co-fondatorul băncii ucrainene MonoBank, Oleg Grahovsky, a lansat pe canalul său de Telegram o colectă pentru o „bombă nucleară”.
Trump și Vance au provocat în mod deliberat un conflict cu Zelensky pentru a-i slăbi poziția, susțin editorialiștii Financial Times. Întâlnirea a luat imediat o turnură tensionată, cu un schimb de replici acide și tonul ridicat între Trump, vicepreședintele JD Vance și Zelenski, chiar în fața presei.
Donald Trump și vicepreședintele JD Vance l-au acuzat că este lipsit de respect și nerecunoscător.
În replică, Zelenski le-a spus că Vladimir Putin și oficialii ruși și-au încălcat cuvântul în mai multe rânduri, îndemnând Washingtonul să nu facă „niciun compromis cu un ucigaș”.
După întâlnire, Zelenski a subliniat că Ucraina continuă să lupte pentru o pace justă și durabilă.
Premierul Italiei, Giorgia Meloni, cere convocarea de urgenţă a unui summit european cu privire la Ucraina
Giorgia Meloni a declarat vineri seară că se impune ca liderii statelor europene să se întâlnească de urgenţă pentru a discuta o strategie comună pentru viitor privind Ucraina, în contextul discuţiilor tensionate dintre Donald Trump şi Volodimir Zelenski.
Şefa guvernului italian Giorgia Meloni a cerut vineri seara convocarea „fără întârziere” a unui summit între Statele Unite, Europa şi aliaţii lor cu privire la Ucraina, la scurt timp după altercaţia dintre Donald Trump şi Volodimir Zelenski la Casa Albă, informază Agerpres.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a părăsit vineri mai devreme Casa Albă, după ce întâlnirea pe care a avut-o acolo cu preşedintele american Donald Trump a degenerat într-o dispută cu acesta chiar în faţa camerelor de luat vederi. Conferinţa de presă dintre preşedintele ucrainean şi omologul său american, care ar fi trebuit să urmeze semnării unui acord privind accesul la resursele ucrainene, a fost anulată.
Mesaje de susținere pentru Ucraina
După terminarea discuţiilor extrem de tensionate dintre preşedintele american Donald Trump şi Volodimir Zelenski, care a părăsit Casa Albă dezamăgit, apar şi primele reacţii ale liderilor din Europa.
„Trump și Vance au oferit un spectacol lipsit de demnitate. Mi-e rușine de acest comportament. America merită mai mult.
Lumea liberă trebuie să fie alături de Ucraina. Am fost și încă sunt alături de Zelenski”, a postat şi Josep Borell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri externe şi politica de securitate, subliniind în Europa trebuie să se unească.
„Adevărul este simplu. Rusia a invadat Ucraina. Rusia este agresorul. Ucraina își apără libertatea – și pe a noastră. Suntem alături de Ucraina”, a afirmat Maia Sandu.
„Ucraina, Spania este alături de tine”, şi-a arătat susţinerea şi premierul Spaniei, Pedro Sánchez, tot pe platforma X.
Emannuel Macron, preşedintele Franţei, aflat într-o vizită în Portugalia, acestale reaminteşte tuturor cine este agresorul şi cine este victima în acest conflict.
„Există un agresor care este Rusia și un popor agresat care este Ucraina”, a declarat acesta pentru BFMTV, adăugând că intenţionează să-l contacteze pe preşedintele Volodimir Zelenski în această seară. „Cred că am făcut bine să sprijinim Ucraina şi o vom face şi de acum înainte”, a spus presedintele francez.
„Dragă Zelenski, dragi prieteni ucraineni, nu sunteți singuri”, a scris Donald Tusk, premierul Poloniei ,pe contul pe X, imediat după discuţiile extrem de tensionate dintre cei doi preşedinţi.
Trump și Keir Starmer, la Casa Albă
După vizita lui Emmanuel Macron la Casa Albă de săptămâna aceasta, a fost rândul lui Starmer să fie față în față cu Trump.
Scopul principal al premierului din Downing Street la Casa Albă ar fi acela să obțină sprijin militar american pentru ca forțele europene să poată asigura stabilitatea în Ucraina. Numai că, în contextul în care Trump a sugerat că Euro pa trebuie să aibă grijă de propria securitate, misiunea nu va fi una ușoară pentru Starmer. În esență, acesta își dorește exact acest lucru să îl sublinieze la Casa Albă, agresiunile rusești pot fi îndepărtate cu sprijin american.
Armistițiul dintre Israel și Hamas, care a permis eliberarea a 38 de ostatici israelieni în schimbul a peste 1.700 de prizonieri palestinieni, se apropie de final. Faza inițială a acordului de pace expira sâmbătă, însă viitorul negocierilor este incert.
După 42 de zile de armistițiu, în care 38 de ostatici israelieni și peste 1.700 de prizonieri palestinieni au fost eliberați, negocierile pentru continuarea încetării focului sunt tensionate. Următoarea etapă ar trebui să ducă la retragerea trupelor israeliene din Gaza și la eliberarea tuturor ostaticilor în viață, în schimbul unui nou schimb de prizonieri.
Turcia este pregătită să trimită forțe de menținere a păcii în Ucraina
Turcia este pregătită să trimită forțe de menținere a păcii în Ucraina, doar cu anumite condiții, anunță președintele Erdogan. Turcia, care are a doua armată ca mărime din NATO, este pregătită să furnizeze trupe pentru o forță de menținere a păcii în Ucraina, au anunțat surse pentru bloomberg.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan ar fi discutat problema cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei întâlniri la Ankara. Asta în timp ce președintele american Donald Trump lucrează cu Putin la un plan de asigurare a unei încetări a focului în războiul în Ucraina.
Președintele SUA a declarat că va sprijini participarea aliaților europeni la forțele de menținere a păcii și garanțiile de securitate pentru Ucraina.
Recep Erdogan a vorbit despre puterea militară a Turciei și despre potențialul acesteia de a consolida securitatea Europei, afirmând că ambiția de lungă durată de a adera la Uniunea Europeană ar fi în beneficiul tuturor părților.
Polonia, pregătită să găzduiască trupele americane dacă Germania nu le mai vrea
Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat marți că, dacă Germania nu dorește trupe americane pe teritoriul său, Polonia le-ar primi cu plăcere. Duda a răspuns astfel declarațiilor lui Friedrich Merz, câștigătorul alegerilor din Germania, care a afirmat că președintele american Donald Trump nu este interesat de Europa și că continentul trebuie urgent să-și consolideze propria apărare, potrivit Politico.
Președintele polonez s-a arătat, de asemenea, sceptic în privința sugestiei lui Merz că Europa ar putea avea nevoie să găsească un înlocuitor pentru NATO.
Transnistria va avea gaz în luna martie. Liderul separatist mulțumește Moscovei
Regiunea separatistă transnistreană, care primește începând cu data de 14 februarie gaze transportate de o companie condusă de ungari și plătite de o altă firmă din Dubai, va avea în continuare gaz, anunță liderul separatist Vadim Krasnoselski.
Șeful interimar al companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, a menționat că regiunea separatistă va primi gaz întreaga lună martie. ,,Colaborarea între SA „Moldovagaz” și compania elvețiană MET Group pentru livrările pe termen scurt de gaz natural va continua în martie 2025. Livrările anterioare, chiar și ținând cont de condițiile meteo, au fost efectuate în totalitate conform obligațiilor contractuale”, a notat acesta pe canalul său de Telegram.
Papa Francisc este conectat la un aparat respirator, după ce a suferit o criză respiratorie
Papa Francisc a suferit vineri un episod brusc de dificultăți respiratorii și a fost conectat la un aparat de respirat, a anunţat Vaticanul. Potrivit ultimelor date transmise Vatican, Papa Francisc a suferit o criză respiratorie bruscă, iar situaţia a fost complicată şi de vărsături, dar după ce a fost conectat la un aparat care îl ajută să respire „este conştient şi orientat”, notează CNN.
Papa Francisc a fost internat pentru prima dată la Spitalul Gemelli din Roma în urmă cu două săptămâni, după ce a acuzat o serie de probleme medicale legate de plămâni, inclusiv bronșită și apoi pneumonie. Actuala sa spitalizare este a patra și cea mai lungă ședere de când a devenit papă, în 2013.
Rose Girone, cea mai în vârstă supraviețuitoare a Holocaustului, a murit la vârsta de 113 ani
Rose Girone, cea mai în vârstă supraviețuitoare a Holocaustului, care a îndurat opresiunea germană și japoneză, dar a trăit opt decenii după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a murit la vârsta de 113 ani.
Ea a fost cea mai în vârstă supraviețuitoare a Holocaustului cunoscută în viață, conform Claims Conference, cu sediul la New York, care administrează compensațiile acordate de Germania victimelor naziștilor.
Bennicasa, care este și ea o supraviețuitoare a Holocaustului, a declarat că Girone a murit luni la un azil din Bellmore, New York, potrivit edition.cnn.com.
Grecia paralizată de greve
Sute de mii de persoane au ieșit în stradă, în ziua în care Grecia marchează doi ani de la gravul accident feroviar care a ucis 57 de oameni. Protestatarii au blocat zborurile și au oprit transportul maritim și feroviar: Mitinguri au avut loc în toată țara sub supravegherea poliției în echipament antirevoltă.
În piața centrală Syntagma din Atena, bannerele erau inscripționate cu cuvintele: „Guvernul criminalilor”, scrie theguardian.com.
Organizatorii au promis că protestele de vineri vor avea o amploare nemaiîntâlnită în ultimii ani.
Cincizeci și șapte de oameni, aproape toți studenți, au fost uciși, iar alți zeci au fost răniți atunci când un tren interurban de pasageri s-a ciocnit frontal cu o locomotivă de marfă în valea Tempe, la 28 februarie 2023. A fost cel mai grav accident feroviar din istoria Greciei.
Xi Jinping vrea întărirea relațiilor cu Rusia
China și Rusia trebuie să continue întărirea cooperării în afacerile internaționale și regionale, a declarat vineri președintele chinez Xi Jinping cu prilejul primirii secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, a transmis presa de stat de la Beijing, preluată de Reuters.
Remarcând că Rusia și China sunt vecini și prieteni adevărați, Xi Jinping a spus că el și președintele rus Vladimir Putin au discutat de două ori în acest an, făcând planuri cuprinzătoare pentru dezvoltarea…relațiilor dintre țările lor și având schimburi aprofundate de opinii într-o serie de probele internaționale și regionale majore, a relatat Xinhua.
Frații Tate „au aterizat” în Florida. Guvernatorul Ron DeSantis: „Nu sunt bineveniți, cu acest tip de comportament”
Frații Tate au plecat în Statele Unite, joi dimineață, cu un avion privat. Cei doi au ajuns în Florida, însă guvernatorul a anunțat că ei „nu sunt bineveniți”.
„Cazul nostru a fost clasat pe 19 decembrie în România sub administrația Biden, iar procurorul nostru a decis recent, pentru că nu avem nicio acuzație activă în instanță, să ne lase să plecăm . Aceasta este o societate democratică, ar trebui să fim nevinovați până la proba contrarie, așa cum suntem eu și fratele meu”, a spus Andrew Tate.
Guvernatorul Floridei Ron DeSantis, care a candidat împotriva lui Trump în alegerile primare republicane din 2024, a declarat reporterilor locali că nu a fost anunțat că cei doi vor veni în statul său.
Înainte de sosirea lor în Florida, guvernatorul Ron DeSantis a anunțat că statul său nu a avut „nicio implicare” în decizia fraților Tate de a veni.
„Realitatea este că Florida nu este un loc în care sunteți bineveniți, cu acest tip de comportament”, a spus DeSantis.
China ar putea reduce vârsta legală pentru căsătorie pentru a stimula natalitatea
Într-o încercare de a combate declinul demografic al țării, un consilier politic chinez a propus reducerea vârstei legale pentru căsătorie la 18 ani, în vederea stimulării natalității. Chen Songxi, membru al Comitetului Național al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez (CPPCC), a declarat pentru Global Times că intenționează să prezinte o propunere de relaxare a restricțiilor privind nașterile în China și de implementare a unui „sistem de stimulente” pentru căsătorii și nașteri.
Această propunere vine cu câteva zile înainte de reuniunea anuală a parlamentului, unde se așteaptă ca oficialii chinezi să anunțe măsuri suplimentare pentru a contracara scăderea populației. În prezent, vârsta legală pentru căsătorie în China este de 22 de ani pentru bărbați și 20 de ani pentru femei, una dintre cele mai ridicate din lume, comparativ cu majoritatea țărilor dezvoltate, unde vârsta legală este de 18 ani.
Chen a subliniat că reducerea vârstei legale pentru căsătorie la 18 ani ar putea contribui la „creșterea bazei de fertilitate a populației” și ar putea elibera „potențialul reproductiv” al tinerelor cupluri. Populația Chinei a scăzut pentru al treilea an consecutiv în 2024, iar numărul căsătoriilor a scăzut cu 20%, cea mai mare reducere înregistrată vreodată, în ciuda măsurilor guvernamentale menite să încurajeze căsătoriile și nașterile.
Surse- Adevarul.ro, Euronews.ro, Puterea.ro