Cronica săptămânii internaționale: Trump vs Putin. Groelanda, măr al discordiei. Nici SUA nu o duc prea bine
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/12/CRONICA-INTERNATIONALA.jpeg)
Cronica săptămânii internaționale: Trump versus Putin. Cine duce de nas pe cine? De ce Europa nu are un rol major în negocierile de pace? Groenlanda a devenit un nou măr al discordiei între Putin și Trump. Acordul de securitate la Marea Neagră, în ce constă, acesta? SUA este doar la un pas de a intra în incapacitate de plată!
Cronica unui cutremur: 7,7 în Myanmar. Bilanț provizoriu: 1.002 morți și 2.376 de răniți
Un cutremur puternic de 7,7 pe scara Richter a zguduit vineri dimineață centrul statului Myanmar. Unda de șoc a afectat, însă, orașe din toate țările vecine. Zeci de clădiri s-au prăbușit, inclusiv un spital cu o mie de paturi din capitala birmaneză.
Și în Bangkok sunt victime: o clădire în construcție s-a năruit și a prins în cadere aproape 100 de muncitori.
Cutremurul de 7,7 pe Richter s-a produs la ora 8:20, ora României, la o adâncime de 10 kilometri, în apropiere de orașul Mandalay. A fost urmat de mai multe replici foarte puternice, de până la 6.8 pe Richter, într-un interval foarte scurt.
Unda de șoc a fost resimțită în toată regiunea, inclusiv în Thailanda, Vietnam, India și China. În Bangkok, un zgârie-nori aflat în construcție s-a prăbușit în doar câteva secunde. Zeci de muncitori au rămas blocați în ruine.
În orașele afectate, localnicii au ieșit în număr mare pe străzi, de teama replicilor.
Pagubele cele mai mari sunt în Myanmar. Infrastructura birmaneză este subdezvoltată, iar țara este în mijlocul unui război civil de mai bine de patru ani. În multe dintre localitățile aflate în apropierea epicentrului s-au prăbușit zeci de clădiri. Un pod peste râul Irrawadi a căzut în apă sub ochii localnicilor.
Putin îl „duce de nas” pe Trump, susține un fost secretar adjunct al NATO
Vladimir Putin nu are nicio intenție reală de a încheia un acord de pace, ci îl manipulează pe Donald Trump în cadrul unui joc strategic, a declarat Rose Gottemoeller, fost secretar general adjunct al NATO.
„Putin se joacă cu Trump”, a declarat Gottemoelle, adăugând că liderul de la Kremlin își urmărește propriile interesse sub masca unei eventuale deschideri către negocieri. Într-un interviu acordat Sky News, oficialul american a afirmat că președintele SUA ar fi conștient de acest joc, însă reacția rămâne incertă. Aceasta a sugerat că Washingtonul ar impune noi sancțiuni împotriva Rusiei, în cazul în care va considera că Moscova ar putea încerca să profite de pe urma cooperării diplomatice.
Rolul Europei în posibilele negocieri de pace
Fostul oficial NATO a evidențiat și importanța Europei în procesul de sancționare a Rusiei și, eventual, de negociere. Potrivit Rose Gottemoeller, Uniunea Europeană poate deveni un „participant efectiv” la negocieri, având un rol central în implementarea și menținerea presiunilor asupra Kremlinului.
Regele Charles, spitalizat. Monarhul englez urmează un tratament pentru cancer
Regele Charles al Marii Britanii a petrecut o scurtă perioadă sub observație în spital, joi, din cauza unor efecte secundare ale tratamentului pentru cancer, a anunțat Palatul Buckingham, surse regale precizând că a fost vorba despre o problemă minoră.
Efectele secundare ale tratamentului
Efectele secundare l-au obligat pe Rege să anuleze o serie de angajamente programate pentru vineri în Birmingham.
Deși în perioada imediat următoare sunt posibile unele ajustări minore ale programului său, Palatul este încrezător că nu vor exista perturbări semnificative.
Groenlanda, un nou măr al discordiei între Putin și Trump
Arctica se poate transforma într-o „trambulină pentru eventuale conflicte”, a declarat Vladimir Putin în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi, 27 martie.
Președintele rus Vladimir Putin a afirmat joi, 27 martie, că planurile omologului său american Donald Trump de a prelua controlul asupra Groenlandei sunt „serioase”, exprimându-și îngrijorarea că Arctica se poate transforma într-o „trambulină pentru eventuale conflicte”, scrie lefigaro.fr.
„Este vorba despre proiecte serioase din partea Statelor Unite referitoare la Groenlanda, proiecte care au rădăcini istorice vechi”, a declarat Putin în cadrul unei conferințe care a avut loc la Murmansk, dedicată Arcticii.
„De fapt, Statele Unite ale Americii aveau astfel de planuri încă din anii 1860. Chiar și atunci, administrația americană lua în considerare posibilitatea anexării Groenlandei și Islandei, dar această idee nu a primit sprijin din partea Congresului. Apropo, permiteți-mi să vă amintesc că, până în 1868, ziarele americane ridiculizau achiziția Alaskăi: era numită „nebunie”, „o cutie de gheață” și „grădina cu urși polari a lui Andrew Johnson”, pe atunci președintele Statelor Unite. Așadar, propunerea pentru Groenlanda a eșuat. Dar astăzi, această achiziție, mă refer la achiziția Alaskăi, este cu siguranță evaluată în Statele Unite într-un mod foarte diferit – la fel ca și activitățile președint
Ce țări apasă pe accelerație în investițiile din industria de Apărare. Procente
Industria de Apărare: unele țări europene rămân restante în privința cheltuielilor. Spania încearcă să se apropie de obiectivul vizat de NATO, în timp ce Suedia investește cu 30 de miliarde în plus în apărarea sa. Concluzia? Europa merge înainte, dar în dezordine, în fața amenințării ruse.
Așa cum știm, europenii încep reînarmarea. Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, este cel care a anunțat, recent, un plan de stimulare a industriei sale de apărare.
Suedia, la rândul său, a anunțat o investiție suplimentară de 30 de miliarde de euro. Însă, în fața amenințării ruse și a dezangajării americane, nu toate țările se mișcă cu același entuziasm.
Spania, care a rămas cu mult în urmă, promite să-și majoreze cheltuielile militare la 2% din PIB în termen de patru ani. Statul va implementa investițiile suplimentare cerute de partenerii săi europeni. Eforturile sunt făcute fără tragere de inimă, dar presiunea crește asupra celor cu slabă performanță în apărare, pentru că în această problemă face ca Europa să fie divizată.
Franța și Germania au anunțat creșteri ale cheltuielilor militare, întrucât până acum au cheltuit doar 2% și 1,6% din PIB pentru apărare, în timp ce Polonia cheltuiește 4%.
Șeful NATO: „Atac rusesc? Răspunsul nostru va fi devastator”
„Dacă cineva ar calcula greșit și ar crede că ar putea ataca Polonia fără consecințe sau ar putea ataca orice alt aliat, NATO ar răspunde cu forță”, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Varșovia, unde s-a întâlnit cu premierul polonez Donald Tusk, potrivit Euronews.fr.
În timpul unei vizite de o zi la Varșovia, secretarul general al NATO, Mark Rutte, s-a întâlnit cu prim-ministrul Donald Tusk și cu președintele Andrzej Duda, care își va finaliza al doilea mandat în câteva luni.
Vizita a inclus și o discuție despre cheltuielile pentru apărare într-un cerc mai larg: cu viceprim-ministrul, șeful Ministerului Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, și ministrul Afacerilor Externe, Radosław Sikorski.
Secretarul general NATO a reafirmat garanțiile de securitate depline pentru Polonia, a aprobat „Scutul de Est” și patrule comune în Marea Baltică și a desemnat Rusia drept principala amenințare pentru toate țările pactului nord-atlantic.
Incident aviatic grav în Franța: Două avioane s-au ciocnit în aer
Două avioane de tip Alpha Jet, aparținând Patrouille de France, formația acrobatică a Forțelor Aeriene Franceze, s-au ciocnit marți după-amiază în timpul unui exercițiu de antrenament desfășurat în apropierea bazei aeriene Saint-Dizier, din nord-estul Franței.
Incidentul aviatic, care a avut loc în jurul orei 15:35 și a implicat cele două avioane de antrenament, a fost calificat drept unul dintre cele mai grave accidente din cadrul recentelor antrenamente aeriene, informează Daily Mail.
Cele două avioane, care făceau parte dintr-o formație, executau o cascadorie
Potrivit imaginilor surprinse de martori, avioanele executau o cascadorie cu fum tricolor, specifică demonstrațiilor aeriene ale Patrouille de France, când două dintre ele s-au ciocnit brusc în aer. Ambele aeronave s-au prăbușit — una într-un siloz al companiei de beton Calin, declanșând un incendiu de proporții, iar cealaltă într-un canal din apropiere.
Ce este acordul de securitate la Marea Neagră
Rusia a declarat că SUA au fost de acord să o ajute să ridice restricțiile asupra companiilor de alimente, îngrășăminte și transport maritim, în schimbul sprijinirii unui acord de securitate maritimă în Marea Neagră. În plus, SUA au declarat că au convenit cu Rusia și Ucraina să interzică atacurile militare asupra infrastructurii energetice a celeilalte.
Rusia a declarat că a convenit cu Washingtonul să implementeze Inițiativa Mării Negre, care include: o garanție a siguranței navigației în Marea Neagră; refuzul de a folosi forța; prevenirea folosirii navelor comerciale în scopuri militare; controlul transportului prin inspecții la nave.
Dacă acordurile vor fi puse în aplicare, acesta ar fi cel mai semnificativ pas către o încetare a focului pe care Washington-ul îl vede drept prima etapă pentru începerea discuțiilor de pace și încheierea războiului de trei ani al Rusiei împotriva Ucrainei, scrie Reuters.
Care sunt aspectele-cheie ale acestor acorduri?
Ce primește Rusia? SUA au declarat că: vor contribui la restabilirea accesului Rusiei la piața globală pentru mărfuri agricole și de export de îngrășăminte; reducerea costului asigurării maritime; va oferi acces la porturi și sisteme de plată pentru astfel de tranzacții.
Kremlinul a subliniat că acordul va intra în vigoare numai după ce vor fi îndeplinite o serie de condiții, printre care ridicarea sancțiunilor și restricțiilor la Rosselhozbank și a altor instituții financiare implicate în comerțul internațional cu alimente și îngrășăminte, reconectarea acestora la SWIFT și deschiderea conturilor corespondente necesare, precum și ridicarea restricțiilor privind finanțarea comerțului și a asigurarea aprovizionării cu alimente și îngrășăminte.
În plus, Rusia a cerut ridicarea restricțiilor privind întreținerea navelor rusești în porturi, ridicarea sancțiunilor împotriva navelor sub pavilion rusesc care transportă alimente și îngrășăminte și reluarea livrărilor către Rusia cu mașini agricole și alte bunuri legate de producția de alimente.
SUA au declarat că au convenit cu Ucraina că Washingtonul va continua să facă presiuni pentru schimbul de prizonieri de război, eliberarea civililor ținuți captivi și întoarcerea copiilor ucraineni îndepărtați cu forța din Ucraina.
O întoarcere la „Inițiativa Mării Negre”
De fapt, aceasta este o întoarcere la „Inițiativa Mării Negre”, semnată în 2022 cu medierea Turciei și a ONU. De asemenea, este reînnoit un memorandum de înțelegere de trei ani, în baza căruia ONU s-a angajat să asiste Rusia în exportul de alimente și îngrășăminte.
Gérard Depardieu, judecat pentru agresiuni sexuale
Procesul actorului francez Gérard Depardieu, acuzat de agresiuni sexuale, a început luni, la Paris. Avocatul lui Depardieu reușise o amânare legată de starea de sănătate a starului în vârstă de 76 de ani.
Veteranul actor a ajuns la instanţa de judecată în jurul prânzului, sprijinit de avocatul său. Au existat multiple acuzaţii privind abuzuri şi agresiuni sexuale la adresa sa. Cu toate acestea, este primul proces în care actorul este chemat să răspundă la asemenea acuzaţii. În alt caz, el mai este acuzat de viol de actriţa Charlotte Arnould, transmit DPA şi AFP, potrivit Agerpres.
Îmbrăcat cu o cămaşă şi o jachetă neagră, Gerard Depardieu s-a aşezat pe un scaun cu faţa la instanţă. La cererea judecătorului, el a venit încet spre bară pentru a-şi declina identitatea, cu o grimasă de durere pe faţă. A fost însoţit în instanţă de fiica sa, Roxane Depardieu, de mama acesteia, Karine Silla, şi de actorul Vincent Perez.
„Toate acuzaţiile sunt mincinoase”, a declarat pentru presă avocatul lui Depardieu, Jérémie Assous. Acesta a adăugat că echipa de avocaţi pe care o conduce va demonstra acest lucru.
Papa Francisc a fost la un pas de moarte. Adevărul despre chinul prin care a trecut Suveranul Pontif
Suveranul Pontif a trecut prin momente extrem de dificile în timpul ultimei sale spitalizări, petrecută sub supravegherea atentă a medicilor. Conform doctorului Sergio Alfieri, Papa Francisc a fost la un pas de moarte, dar a demonstrat o voință extraordinară de a trăi, rugând echipa medicală să lupte pentru viața sa până la capăt.
Papa Francisc, o luptă contracronometru pentru viață
Cel mai critic moment al spitalizării a avut loc pe 28 februarie, când Papa a suferit un episod sever de bronhospasm. Fiind conștient de gravitatea situației, Suveranul Pontif a transmis medicilor că dorește ca aceștia să facă tot posibilul pentru a-l salva, fără a renunța la niciun efort.
Această dorință puternică de a trăi a fost considerată de echipa medicală un element esențial în recuperarea sa spectaculoasă. Martorii acestui episod dramatic au fost profund impresionați, iar emoțiile au fost atât de intense încât mulți dintre cei prezenți au avut lacrimi în ochi, crezând că Sfântul Părinte nu va supraviețui.
SUA e doar la un pas de a intra în incapacitate de plată!
SUA este pe cale de a nu-și îndeplini obligațiile financiare între mijlocul lunii iulie și începutul lunii octombrie, în absența unei intervenții a Congresului pentru majorarea plafonului de îndatorare. Această estimare a fost prezentată luni de organizația Bipartisan Policy Center (BPC), conform Reuters.
Legea plafonului datoriei limitează suma totală pe care guvernul federal o poate împrumuta pentru a-şi acoperi obligaţiile existente. În prezent, datoria publică a SUA se ridică la 36,6 trilioane de dolari. Negocierile din Congres pentru ridicarea acestui plafon au fost frecvent amânate până în ultimul moment, ceea ce a generat nelinişte pe pieţele financiare şi a determinat agenţiile de rating să retrogradeze bonitatea SUA.
Acest blocaj politic persistă, în ciuda faptului că deciziile privind creşterea cheltuielilor sau reducerea taxelor, adoptate chiar de Congres, au contribuit semnificativ la acumularea datoriei naţionale.
Biroul pentru Buget al Congresului (CBO), o instituţie nonpartizană, va publica, miercuri, propria sa estimare privind aşa-numita ”dată X” – momentul în care Departamentul Trezoreriei nu va mai putea achita integral obligaţiile guvernamentale, potrivit unui purtător de cuvânt.
”Legiuitorii nu îşi mai pot permite să amâne acţiunea privind plafonul datoriei. Rezolvarea acestei probleme cu mult înainte de data X ar trebui să fie o prioritate absolută”, a declarat Shai Akabas, vicepreşedinte pentru politici economice la BPC.
De ce UE nu ar fi la masa negocierilor de pace, potrivit fostului ambasador al SUA în România
Ce înseamnă pentru Donald Trump, de fapt, relația cu Vladimir Putin în contextul obținerii unui acord de pace?
Președintele Trump, în ultima vreme, de câte ori l-am auzit a invocat acest aspect, că el are o relație bună cu Vladimir Putin. Adică, el negociază într-un fel unde nu pune de rău cu cineva care stă pe partea cealaltă a mesei, dar cu toate că spune lucrurile astea o să fie foarte dur în opinia mea și o să facă numai o rezoluție care e corectă și în cel mai bun interes al Americii și sper și al Ucrainei.
O pace fezabilă și de durată în Ucraina, cum se va realiza?
Eu am spus întotdeauna că lumea democratică are o problemă cu axa răului și cei trei participanți majori în axa răului sunt Rusia, China și Iran.
Din păcate, în ultimii 4 ani în administrația președintelui Biden, aceste trei țări s-a unit și cu Coreea de Nord și acuma lucrează împreună.
Cum se pot tăia acest uniri, cum se poate face nu numai în Ucraina ca să oprești partidul comunist chinez care ataca Taiwan, Filipinele unde fură insule din regiune și Iranul amenință Israelul? E o mare problemă globală pentru președintele Trump și așa că eu cred că ceea ce trebuie făcut este pacea. Dar nu trebuie făcut o pace unde cineva ca Putin e încurajat la sfârșitul zilei, care a rămas în avantaj făcând un război împotriva vecinului său, Ucraina, fiindcă, astfel, va încerca acest fel de aventuri din nou cu o altă țară.
Când ar trebui adusă și Uniunea Europeană la negocieri?
Cu câți mai mulți oameni sunt la masa de negocieri, cu atât mai greu e să ai o rezoluție. E clar că Uniunea Europeană, mai ales NATO, trebuie să fie acolo, să aprobe ce se întâmplă, dar cel mai important e ca Ucraina și rușii să fie pe aceeași pagină. Nu, nu știu deși mulți au întrebat ce înseamnă Uniunea Europeană, cine vorbește pentru Uniunea Europeană? Asta-i întrebarea ce mai grea de rezolvat. Domnul Macron, Keir Starmer, Ursula von der Leyen? Altfel cum poți să aduci 30 și ceva de țări la la masa de negocieri? E complicat, o să vedem ce se întâmplă, dar trebuie să fie discuții și cu aliații europeni, care sunt foarte importanți.
Epoca de Aur a lui Trump: un acces de nebunie americană
Când statuia se cioplește înainte ca omul să plece din funcție, nu e recunoștință. E o spirală a cultului personalității, acel vortex istoric care a înghițit deja destule popoare. Noi știm prea bine ce gust are. Ceaușescu ar fi invidios: Trump e lăudat în Congres, glorificat cât încă semnează legi, iar chipul său e propus pentru bancnote și munți. Când lingușirea devine lege, democrația intră la reanimare.
Într-un demers fără precedent în istoria recentă a Statelor Unite, unii membri ai Congresului propun măsuri de omagiere a președintelui în funcție, Donald Trump, prin inițiative legislative menite să-l imortalizeze încă din timpul mandatului său. Printre acestea se numără:
- Introducerea chipului său pe bancnota de 100 de dolari: O propunere care ar înlocui imaginea lui Benjamin Franklin cu cea a președintelui Trump, sub pretextul marcării unei „Epoci de Aur” a Americii.
- Redenumirea Aeroportului Dulles: Inițiativa de a schimba numele Aeroportului Internațional Washington Dulles în onoarea președintelui Trump, justificată de susținători prin contribuțiile sale la „salvarea țării”.
- Adăugarea chipului său pe Muntele Rushmore: O propunere de a sculpta figura președintelui alături de cele ale părinților fondatori, subliniind astfel importanța sa în istoria națiunii.
Aceste inițiative au stârnit controverse și îngrijorări în rândul istoricilor și al publicului larg. Sean Wilentz, profesor la Universitatea Princeton, avertizează că astfel de demersuri pot transforma un președinte în funcție într-o figură aproape divinizată, ceea ce contravine principiilor democratice fundamentale.
O nouă monedă BRICS ar putea rescrie echilibrul financiar global
Lansarea unei monede BRICS – o idee discutată intens la nivel internațional – a devenit un subiect din ce în ce mai serios pentru liderii economici și politici ai lumii.
Concepută ca o alternativă la dominația dolarului american, această potențială monedă ar reprezenta un pas radical în direcția de dolarizării globale, promovând independența economică a statelor membre BRICS și consolidând puterea economică colectivă acestora, scrie INN.
Blocul BRICS, format inițial din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, a fost extins în 2024 pentru a include Egiptul, Etiopia, Iranul, Indonezia și Emiratele Arabe Unite. În total, 10 state cu economii emergente formează acum nucleul alianței, care a devenit tot mai vocală în cererile pentru o ordine financiară multipolară.
Motivații din spatele noi monede
Interesul BRICS pentru o monedă comună are la bază o serie de nemulțumiri față de hegemonia dolarului american. Printre acestea se numără sancțiunile unilaterale impuse de SUA, volatilitatea economică globală și dificultățile de tranzacționare cauzate de utilizarea predominantă a dolarului în comerțul internațional. Aproape 90% din tranzacțiile valutare globale și 59% din rezervele valutare sunt denominate în dolari – o realitate percepută de BRICS ca o vulnerabilitate sistemică.
Fost ministru polonez al Apărării, acuzat de divulgarea unor secrete de stat
Mariusz Błaszczak, ministru al Apărării Naționale în Polonia între 2018 și 2023, este acuzat oficial de procurorii din Varșovia că ar fi compromis grav securitatea națională prin publicarea unor fragmente clasificate din planul de apărare al țării.
Acuzațiile împotriva ministrului Apărării Naționale din Polonia vin în contextul unor îngrijorări cu privire la modul în care informațiile strategice au fost folosite în campania electorală din 2023.
Plan militar declasificat și folosit politic
Potrivit Parchetului Raional din Varșovia, Błaszczak a fost acuzat că, în perioada 28 iulie – 17 septembrie 2023 , și-ar fi depășit atribuțiile oficiale prin declasificarea unor documente militare marcate „strict secret” și prin publicarea de fragmente din aceste documente pe rețelele sociale, inclusiv pe contul oficial al partidului Lege și Justiție, conform tvn24.pl.
Printre documentele dezvăluite se află și părți din planul militar strategic al Poloniei, intitulat „Warta-00101” , elaborat în 2011, în perioada în care Donald Tusk era prim-ministru. Fragmentele respective au fost folosite de PiS în campania electorală pentru a susține ideea că guvernul de atunci condus de Tusk ar fi luat în calcul cedarea teritoriilor situate la est de râul Vistula în favoarea Rusiei, acuzații care au stârnit controverse majore în spațiul public și politic.
Primarul Istanbulului a fost arestat preventiv
Ekrem İmamoğlu va fi dus în curând la închisoare, transmite postul A haber TV.
Tribunalul Penal din Istanbul a dispus arestarea ca măsură preventivă pentru primarul Ekrem İmamoğlu și acesta va fi dus în curând la închisoare. După cum notează postul de televiziune A haber TV, instanța a admis, astfel, cererea procurorului de arestare preventivă a primarului în timpul examinării acuzațiilor care îi sunt aduse.
İmamoğlu riscă acuzații în două cauze penale. Una se referă la corupția din primărie, iar cealaltă se referă la sprijinirea terorismului. İmamoğlu că a fost arestat în legătură cu un dosar de corupție. Între timp, cererea de arestare preventivă a procurorului enumeră acuzațiile de „ajutorarea unei organizații teroriste armate”, „crearea unei organizații criminale”, „falsificarea rezultatelor licitației” și „mită”.
În decizia instanței se precizează că İmamoğlu a fost eliberat sub control judiciar în dosarul de terorism.