CRONICA SĂPTĂMÂNII POLITICE

Publicat: 09 feb. 2025, 08:03, de Vera Popa, în POLITICĂ , ? cititori
CRONICA SĂPTĂMÂNII POLITICE

Parlamentul a votat, în această săptămână, bugetul de stat pe anul 2025, în urma unor dezbateri-maraton. Cele din plenul reunit au durat aproximativ șapte ore, iar discuțiile din comisii mai mult de 20 de ore, în cursul zilei de marți și în noaptea de marți spre miercuri.

La proiectul bugetului de stat pe 2025 în forma Executivului, în comisiile de buget s-au făcut aproximativ 60 de modificări, care au fost aprobate de plen.

Acestea au vizat modificări de formă, rectificări, dar și unele alocări de sume suplimentare, cele mai multe – 34 de amendamente – la Secretariatul de Stat pentru Culte, pentru personalul clerical și renovări, reparații sau construcții de biserici.

A fost eliminată alocarea sumei de 700.000 lei, prevăzută inițial în bugetul Curții Constituționale, pentru decontarea medicamentelor foștilor și actualilor angajați ai instituției.

Bugetul este construit pe o creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar de 7% din PIB.

Becali a povestit pe holurile Parlamentului cum i-au cerut bani interpușii lui Georgescu

Deputatul AUR, George Becali, a făcut pe holurile Parlamentului mai multe dezvăluiri presei. El spune că George Simion ar candida, dacă Călin Georgescu va fi interzis de Curtea Constituțională.

Cu toate acestea, Becali nu este de părere că alegerile ar trebui câștigate de Călin Georgescu și crede că decizia CCR de anulare a alegerilor a fost una potrivită.

George Becali le-a mai povestit jurnaliștilor prezenți la Parlament că l-a sunat cineva și i-a cerut bani în numele lui Călin Georgescu.

El a precizat că i s-a cerut suma de 350.000 de dolari pentru ca echipa lui Donald Trump să vină în România.

„M-a sunat cineva, mi-a spus că se numește Ovidiu Stănică, să-mi ceară 350.000 de dolari. Îl cheamă Ovidiu Stănică, care mi-a dat un mesaj și, după aia, am și vorbit la telefon că domnul Georgescu are nevoie să fie plătită o sumă de 350.000 dolari în America și dacă am posibilitatea, pentru vizita unor persoane din apropierea președintelui Trump
(…) I-am spus să mă sune Georgescu. Nu m-a sunat, ca atare n-am plătit”, a spus Becali.

Suspendarea lui Iohannis prinde contur; un lider important îi cere demisia

Președintele Klaus Iohannis îi convoacă, la începutul săptămânii, pe liderii coaliției de guvernare, la Palatul Cotroceni.

Tot luni, Birourile permanente reunite ale Parlamentului reiau discuțiile privind solicitarea AUR, POT și SOS privind suspendarea președintelui. Documentul a fost respins săptămâna trecută, fiindcă lipseau două semnături de la SOS, deși doi parlamentari ai USR au semnat în timpul ședinței. Acum, solicitarea întrunește numărul necesar de semnături, deci reintră pe agenda Birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, crede că Iohannis ar fi trebuit să-și dea deja demisia, aceasta fiind o variantă corectă. El a anunțat că susține în continuare plecarea lui Klaus Iohannis de la Cotroceni.

Am spus ori de câte ori am fost întrebat, am spus că da, ar fi fost corect, ar fi fost ideal, ar fi fost bine să se retragă după ce președintele Senatului a fost ales. Eu cu Klaus Iohannis nu m-am întâlnit în acest an. Ultima dată la consultări ne-am întâlnit, atunci încă nu era ales Ilie Bolojan în funcția de președinte al Senatului. Dar și în acea perioadă, eu, public, de fiecare dată, am spus că asta ar fi varianta bună, corectă și în continuare susțin acest lucru. Dar față în față noi nu ne-am văzut, nu ne-am întâlnit, nu aveam cum să spun, fiindcă nu am avut ocazia. Dar dacă ne-am întâlni să discutăm, asta aș spune în continuare, fără nicio supărare”, a declarat Kelemen Hunor la Prima tv.

PNL și PSD țin cu Iohannis

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a explicat, într-un interviu televizat, ce se va întâmpla în cazul în care va fi aprobată cererea de suspendare a lui Iohannis, depusă de trei partide politice la Parlament.

Solicitarea depusă de SOS, POT și AUR a fost respinsă din nou, zilele trecute, de Birourile reunite ale Parlamentului, pe motiv că lipseau două semnături. Ea va fi însă depusă din nou, luni, urmând să fie luată în dezbatere, după ce doi parlamentari USR au semnat în locul celor doi demisionari de la SOS.

Dacă aceasta ar trece de Parlament, Ilie Bolojan spune că ar exista un referendum pentru suspendarea președintelui, care ar fi organizat exact în perioada campaniei pentru alegerile prezidențiale, ceea ce ar devansa alegerile din 4 și 18 mai.

Este un joc politic. Partidele care fac această chestiune ce doresc? Știu că președintele este la final de mandat, că are o imagine cu o cotă de încredere scăzută. Și atunci e foarte ușor să te urci pe un val impopular, caută să-și mobilizeze electoratele și pentru a le menține în priza pentru alegerile prezidențiale. România nu-și mai permite această situație. Avem niște deficite mari. (…) Datoria externă a României a crescut”, a afirmat președintele PNL.

Nici social-democrații nu agreează o suspendare a lui Klaus Iohannis, argumentând, similar PNL, că acesta este un demers inutil, pentru că Iohannis oricum va pleca de la Cotroceni după 4 mai.

Tot mai mulți parlamentari dezertează din SOS

La începutul lunii februarie 2025, șase parlamentari ai S.O.S. România și-au anunțat retragerea din grupurile parlamentare ale partidului, alegând să activeze ca neafiliați. Motivul invocat? O incompatibilitate profundă cu abordările și ideile promovate de lidera formațiunii, Diana Șoșoacă. Aceștia au declarat că nu pot accepta manifestări extremiste, antisemite și antidemocratice, subliniind comportamentul abuziv al liderei, caracterizat prin jigniri, limbaj vulgar și o atitudine dictatorială.

Până în prezent, șase membri ai partidului și-au anunțat retragerea, după cum urmează:

Senatori:

  1. Ionel Carp – reprezentând circumscripția Tulcea.
  2. Daniel Paul Gheorghe – reprezentând circumscripția Neamț, care a ocupat funcția de vicelider al grupului parlamentar S.O.S. România din Senat.

Deputați:

  1. Ștefan Băișanu – reprezentând circumscripția Suceava.
  2. Alexandrin Moiseev – reprezentând circumscripția Botoșani.
  3. Ecaterina-Mariana Szoke – reprezentând circumscripția Galați.
  4. Cosmin Andrei – reprezentând circumscripția Tulcea.

Acești parlamentari și-au anunțat demisiile în prima zi a noii sesiuni parlamentare, la începutul lunii februarie 2025, menționând că vor activa în continuare ca neafiliați. Anunțurile au fost făcute în plenul Senatului și al Camerei Deputaților.

Nicușor Dan și Elena Lasconi nu renunță

Candidatul independent la prezidențiale, primarul Capitalei Nicușor Dan, a precizat din nou, în această perioadă, că nu se retrage din cursă. Mai mult, el a explicat că decizia sa de a intra în competiția electorală s-a bazat pe o analiză detaliată a sondajelor, care au indicat necesitatea unui candidat prooccidental cu șanse reale de a învinge un posibil contracandidat cu viziuni antioccidentale în turul al doilea.

„Decizia (n.r. – de a candida) am luat-o pe baza unui sondaj, pentru că s-a pus problema că există un public mare antioccidental și trebuie să existe un candidat prooccidental care să aibă șanse să-l învingă pe acela antioccidental în turul 2. Deci m-am confirmat cu un sondaj și, din momentul în care mi-am anunțat candidatura, nu se pune problema să renunț la ea”, a declarat Nicușor Dan.

Elena Lasconi: „Știu ce reprezint, dar abia aștept să aflu ce reprezintă și Nicușor”

De cealaltă parte, președinta USR, Elena Lasconi, spune că este conștientă de competiția din această cursă electorală și de faptul că împarte un electorat similar cu edilul. Cu toate acestea, consideră că fosta intrare a sa în turul al doilea ar fi o validare clară a susținerii de care se bucură.

Lasconi a evidențiat și faptul că vrea să vadă cum se va poziționa Nicușor Dan în această competiție, afirmând că are o identitate politică bine conturată și că este curioasă să afle ce propune actualul primar al Capitalei.

AUR-iștii nu mai suportă cu Georgescu

După ce s-au dezis de Călin Georgescu, tot mai mulți membri AUR cer ca partidul să desemneze un candidat propriu la alegerile prezidențiale. George Simion susține însă că nu vrea să se înscrie în cursa electorală. Asta chiar dacă, potrivit unor surse, se strâng deja semnături pentru o eventuală candidatură.

Gigi Becali îl contestă pe Călin Georgescu și susține că George Simion trebuie să candideze. Și că acesta chiar va candida, iar susținerea pentru Georgescu ar fi doar una de fațadă.

„Nu s-a născut omul care să îl certe pe Gigi Becali. Trebuie să ai ascendent, să fii șeful lui. Nu poate să fie niciodată Simion șeful meu, că eu sunt Gigi Becali și eu sunt Împăratul. El este președintele AUR, dar eu sunt Împăratul partidului”, a declarat Becali în ideea că George Simion este supărat pe el.

George Simion neagă în continuare că ar vrea să candideze. Potrivit unor surse citate de Antena3 CNN însă, pentru ca partidul să nu rămână descoperit, se pare că se strâng semnături. Este pregătită eventuala candidatură a liderului AUR, în cazul în care Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze.