CRONICA SĂPTĂMÂNII POLITICE: Atacuri, controverse și sondaje la vârful cursei prezidențiale

Publicat: 17 nov. 2024, 12:00, de Vera Popa, în POLITICĂ , ? cititori
CRONICA SĂPTĂMÂNII POLITICE: Atacuri, controverse și sondaje la vârful cursei prezidențiale
CRONICA SĂPTĂMÂNII POLITICE

Săptămâna politică a continuat cu atacurile dintre candidații la prezidențiale cotați de sondaje ca fiind pe primele locuri. În centrul acestora a stat, de această dată „agentul rus” din România – și el candidat – precum și „binomul PSD – AUR”.

În timp ce au bătut țara în lung și-n lat, aspiranții la fotoliul prezidențial și-au prezentat din nou principalele puncte ale programului lor și nu s-au ferit de atacuri „la baionetă”, îndreptate către contracandidații lor.

Marcel Ciolacu, candidatul PSD pentru funcția de președinte al României, s-a declarat nemulțumit față de campania electorală din acest an, acuzând faptul că, după aproape trei săptămâni de la debutul competiției, discuțiile publice nu s-au concentrat pe programele și ideile propuse de candidați. El susține că majoritatea campaniei s-a concentrat pe atacuri și diviziuni, mai degrabă decât pe subiectele esențiale pentru viitorul țării.

„Nu văd ca lucrurile să se schimbe, din abordările din acest moment. Eu consider că clasa politică nu a fost pe aşteptările românilor”, a spus candidatul PSD, adăugând că România merita o campanie bazată pe dezbateri constructive despre direcțiile de guvernare ale fiecărui candidat.

„Agentul rus” candidat la prezidențiale și „binomul de AUR”

Candidatul PNL la prezidențiale, Nicolae Ciucă, a susținut că există dovezi în privința liderului AUR, George Simion, în sensul legăturilor acestuia cu ofițeri ai GRU, Serviciul de Informații Militare al Rusiei, și încercările acestuia de a deturna manifestații și marșuri electorale în scopuri destabilizatoare.

„Eu, în primul rând, pornesc de la cele două decizii ale țărilor vecine, Ucraina și Republica Moldova, care i-au interzis pe încă 5 ani să intre pe teritoriul celor două state, ceea ce este de la sine înțeles că sunt probleme legate de modul în care domnul George Simion a respectat tot ceea ce ține de un comportament firesc și lucrul acesta, iată, pe baza datelor și informațiilor de la instituțiile de forță ale Republicii Moldova și Ucrainei, s-au concretizat într-o decizie care îi interzice să mai pătrundă pe teritoriul celor două țări. Celelalte aspecte, din perspectiva mea, sunt doar subiecte de discuție, de analiză în campanie, evidențele sunt foarte clare”, a declarat Nicolae Ciucă.

În contextul campaniei prezidențiale din România, dezvăluirile despre liderul AUR, George Simion, au aprins noi discuții în spațiul public. Potrivit președintelui Comisiei pentru Controlul SRI, Ioan Chirteș, lui Simion i-a fost prelungită interdicția de a intra în Ucraina și Republica Moldova pentru încă cinci ani, având la bază acuzații grave și dovezi de colaborare cu agenți ruși.

Chirteș a susținut că există informații clare privind întâlnirile lui Simion cu ofițeri ai GRU, Serviciul de Informații Militare al Rusiei, și încercările acestuia de a deturna manifestații și marșuri electorale în scopuri destabilizatoare. Înregistrările compromițătoare au fost realizate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) în zona Cernăuți, confirmând legăturile lui Simion cu agenți ruși​, spun surse parlamentare.

Europarlamentarul Cristian Terheș, candidatul Partidului Național Conservator Român (PNCR), a întărit această perspectivă, declarând că înregistrările realizate de serviciile secrete ucrainene documentează întrevederile lui Simion cu diverse persoane asociate serviciilor de informații ruse, adăugând o nouă dimensiune controversei.

În acest context, Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidențiale, a subliniat că România trebuie să analizeze cu atenție aceste informații, pentru a proteja interesele de securitate națională ale țării​. Ciucă spune că România nu își poate permite influențe externe dăunătoare, iar interdicțiile de circulație impuse de Ucraina și Republica Moldova sunt bazate pe fapte concrete și evidențe clare.

În plus, fostul ministru moldovean Anatol Șalaru a precizat că Simion ar fi avut o întâlnire cu un ofițer rus la Cernăuți, iar acest lucru ar fi influențat decizia autorităților din Moldova de a-i interzice accesul. De asemenea, generalul ucrainean Oleksandr Skipalski susține că Simion s-ar fi întâlnit cu membri ai serviciilor rusești, întâlniri care au fost monitorizate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU)​.

Ciolacu: Simion nu e spion

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că statul român nu deține informații care să indice că Simion ar fi avut contacte cu agenți GRU (serviciul rus de informații militare) sau că ar fi implicat în activități de spionaj, subliniind că, în cazul în care ar fi existat astfel de dovezi, ar fi fost obligați să acționeze conform legii.

„Nu am voie să vă spun aceste motive. Sunt informații date de un alt stat. Am început demersurile să ne dea voie statul respectiv. Ce vă pot spune este ce nu este: nu este agent rus și nu a avut întâlniri cu agenți ruși de spionaj”, a declarat Ciolacu.

Premierul a adăugat că aceste informații au fost primite prin intermediul Serviciului de Informații Externe (SIE) și că, până în prezent, doar Ucraina a transmis un răspuns oficial în scris privind situația lui Simion. Republica Moldova, în schimb, a menționat doar verbal prelungirea interdicției, fără a emite documente scrise.

„Nu e spion. Dacă știe seful Comisiei SRI, care e de control, nu e de spionaj, despre un coleg de-al lui parlamentar candidat la președinție că e spion, să ne pună la dispoziție. Eu nu am și, din câte m-am informat, nici statul român nu are astfel de informații, pentru că ar fi trebuit să aplice legea, dacă este spion”, a spus Ciolacu.

Ulterior, Marcel Ciolacu a anunțat că este pregătit să facă public documentul prin care autoritățile ucrainene au interzis accesul liderului AUR, George Simion, în Ucraina. Ciolacu a declarat că are acceptul părții ucrainene pentru a distribui documentul și a îndemnat pe toți cei interesați să depună o solicitare oficială conform Legii 544 privind accesul la informațiile de interes public.

În tot acest context, prim-vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Rareş Bogdan, l-a acuzat pe preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, că „minte alegătorii”, pentru că îl doreşte în realitate în turul al doilea al prezidenţialelor pe liderul AUR, George Simion.

„Marcel Ciolacu minte, și-l dorește cu disperare pe Simion în turul 2 și încearcă să-i ducă de nas pe alegători. Oare cui folosește blatul ăsta? Ciolacu pretinde că hârtia pe care a primit-o pe fax este un document declasificat, când de fapt este o corespondență oficială «de rutină», care invocă motivele politice pentru care candidatul AUR are interdicție în Ucraina, dar nu face nicio referire la probatoriul informativ care a fundamentat mǎsura radicalǎ luatǎ de guvernul de la Kiev. De ce spun «radicalǎ»? Pentru cǎ George Simion este singurul român, repet, singurul român, fațǎ de care Ucraina a luat o asemenea măsură! Nu ar fi fǎcut-o niciodată, mai ales cǎ viza un membru al Parlamentului României, dacǎ nu ar fi avut avut un probatoriu informativ cǎ Simion joacǎ de partea Rusiei! Iar în plin rǎzboi acest lucru nu se iartǎ! Altfel, de ce n-au primit interdicție zecile de politicieni care au apărat drepturile românilor din Ucraina?!”, a scris Rareş Bogdan pe pagina de socializare.

În opinia lui, premierul nu avea de ce să ceară date referitoare la George Simion, care nu era membru al Guvernului.

„L-am împușcat pe Ceaușescu în Sfânta zi de Crăciun”

Cristian Popescu Piedone, candidat PSD pentru un loc în Senatul României în județul Giurgiu, a făcut o retrospectivă a liderilor politici – între realizări și greșeli. Într-un mesaj public, Piedone rememorează momentele istorice de la finalul regimului comunist și până în prezent. Despre Nicolae Ceaușescu, Piedone subliniază atât atrocitățile dictaturii, cât și realizările epocii:

„L-am împușcat pe Ceaușescu în Sfânta zi de Crăciun. A fost un dictator, ne-a asuprit și înfometat, a distrus clădiri de patrimoniu, a dezrădăcinat țăranii, ducându-i la orașe, iar satele voia să le desființeze. Însă tot pe vremea lui, cu munca acestui popor, s-au făcut alfabetizare, industrializare și urbanizare. Baraje, hidrocentrale, metrou și multe locuințe. Adică atributele dezvoltării. Măcar pe el nu l-am ales noi”.

Referindu-se la Ion Iliescu, Piedone amintește atât greșelile, cât și meritele acestuia în deschiderea drumului euroatlantic: „În democrație, în ’90, Ion Iliescu a obținut peste 80% din voturi. A făcut greșeli, i se pot reproșa multe. Dar a deschis drumul spre NATO și UE prin Acordul de la Snagov în 1995”.

Despre Emil Constantinescu, Piedone consideră că a fost „învins de sistem”, dar recunoaște rolul acestuia în consolidarea direcției euro-atlantice a României.

„Geoană a trădat după ce s-a văzut cu sacii în căruță”

Ana Birchall, candidat independent la alegerile prezidențiale, a lansat o serie de acuzații dure la adresa fostului său coleg din PSD, Mircea Geoană. Într-o declarație făcută la Inisder Politic, Birchall a rememorat experiența din Congresul PSD din 2005, când echipa sa l-a sprijinit pe Geoană în competiția cu Ion Iliescu pentru șefia partidului, acuzându-l pe acesta că ulterior „a trădat proiectul de reformare a PSD din interior”.

„Eu am intrat cu o echipă în PSD, în 2005, când ne-am luptat cu Iliescu – la Congres, aveam toate demisiile semnate în alb, știam că dacă câștigă Iliescu ne dă pe toți afară – cu determinarea de a reforma acel partid din interior. Cât am fost la Ministerul de Externe, am refuzat să fiu membru de partid, pentru că am această credință că atunci când ești la Externe sau la Justiție, tu nu promovezi politica unui partid sau a altuia, tu promovezi politica României. Domnul Geoană, după ce s-a văzut cu sacii în căruță, a început să trădeze. S-a înhăitat cu Vanghelie, cu alde Hrebenciuc, cu Cătălin Voicu și cu toată clica asta și a trădat acest proiect de a reforma PSD din interior. Asta am încercat eu să fac și nu-mi este rușine de acest lucru.”

Critici și pentru Diaconescu: „Niște traseiști, amândoi”

Ana Birchall i-a criticat dur și pe ceilalți candidați independenți pentru Cotroceni, Mircea Geoană și Cristian Diaconescu, alături de care a lucrat în trecut:
„Niște traseiști, amândoi. Domnul Diaconescu, factual, a fost prin patru partide, și acum se dă independent. Ce independent poți tu să fii când acum două luni te certai cu Tomac pe ștampila PMP și ți-ai început cariera fiind membru pregnant al PCR? La fel și cu celălalt mincinos patologic, Geoană. Spunea la un interviu: „Eu am adus-o pe Birchall în România”. Mincinos patologic. Nu el m-a adus pe mine în România. Ne-am întâlnit când a venit la Universitatea Yale, eu fiind singurul român admis acolo, am fost invitată la masa dată de președintele Universității, decanul fiind coordonatorul meu de doctorat. Acolo am intrat în dialog cu ambasadorul Mihnea Constantinescu. Timp de un an de zile, mi-a spus: „Haide, vino acasă! Vrem să avem această echipă competentă și la Ministerul de Externe”. Deci am colaborat în echipa MAE”.

Elena Lasconi vrea să guverneze cu un anumit PNL

Candidata USR la funcția de președinte al României, Elena Lasconi, a clarificat, în cadrul unei apariții televizate, poziția sa privind viitoarele alianțe politice în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale. Ea a subliniat că nu va susține un guvern în care USR să se alăture unui PNL condus de președintele Klaus Iohannis sau de Nicolae Ciucă, liderul actual al partidului. În schimb, Lasconi a reafirmat susținerea pentru un PNL condus de Ilie Bolojan, pe care l-a propus chiar ea pentru funcția de prim-ministru.

„În niciun fel nu vom guverna cu PNL-ul condus de Iohannis și Ciucă, sau de cei care sunt acum la butoane. Da, vom guverna cu un PNL condus de domnul Bolojan”, a declarat Lasconi, subliniind clar direcția politică pe care o susține pentru viitorul guvern al României.

Elena Lasconi a reiterat că a fost prima care l-a propus pe Ilie Bolojan pentru funcția de prim-ministru, dar a subliniat că PNL nu l-a susținut inițial și că acest lucru arată inconsistența strategiei partidului.

„Știți câți bani a dat PNL pe domnul Bolojan, că nu a fost susținut sub nicio formă. Și acum vin și ei să spună că va fi prim-ministru. De asemenea și PSD-ul am văzut… deci, asta este, cum să zic, să copiezi, să încerci să copiezi… E greu, e extraordinar de greu. Dar mă bucur pentru că eu chiar îl apreciez mult pe domnul Bolojan. Nu este o mișcare politică, este pur și simplu o apreciere sinceră pe care o am. Nu e vorba de mișcare politică. Aici este vorba de ce este bine pentru România”, a declarat Lasconi.

Sondaj de ultimă oră: Ciolacu și Simion, pe primele două locuri

Un sondaj de opinie realizat de firma Verifield și dat publicității sâmbătă de USR arată o situație interesantă pe scena politică românească, cu președintele PSD, Marcel Ciolacu, pe primul loc în preferințele electorale pentru alegerile prezidențiale din 2024, dar cu o concurență tot mai strânsă în urma sa. Conform sondajului realizat în perioada 8-14 noiembrie, Ciolacu este cotat cu 26,3%, în creștere față de 25,9% în perioada anterioară (1-6 noiembrie), consolidându-și poziția de lider în cursa prezidențială.

Liderul AUR, George Simion, se află pe locul al doilea, cu 18,8%, însă este în scădere față de sondajul anterior, când avea 21,2%.

Pe locul al treilea se află Elena Lasconi, președinta USR, cu 17,1%, în creștere față de 15,7% în perioada anterioară, urmată de candidatul independent Mircea Geoană, care a pierdut teren, scăzând la 8,1% față de 13,2% în sondajul din perioada 1-6 noiembrie. Liderul PNL, Nicolae Ciucă, s-ar afla pe locul al cincilea, cu 7,3%, față de 8,5% în perioada anterioară, semn că susținerea sa electorală rămâne relativ stabilă.