CRONICA SĂPTĂMÂNII POLITICE
Ordonanța „Trenuleț„ mută cuiburi de barză; Crin Antonescu nu mai vrea la Cotroceni; Doi foști premieri ajung doar șefi de comisii parlamentare; Ciolacu și Bolojan conduc Departamentul „Eficentizarea eficenței eficiente„;
Mult mediatizata Ordonanță „Trenuleț„ a fost „pusă pe șine„, în săptămâna care a trecut. Măsurile de austeritate anunțate de Guvernul „Ciolacu 2” au nemulțumit pe toată lumea, de la pensionari și sindicate la investitorii din economia liberă, în primul rând din IT, agricultură – industria alimentară și construcții. Cu toate acestea, ordonanța a rezolvat și unele probleme care nu supără pe nimeni, cum ar fi mutarea cu 100 de metri a unui cuib de barză.
Pe 31 decembrie, în Monitorul Oficial, Partea Întâi, a fost publicat Ordinul nr. 3.225/2024 al Ministerului Mediului pentru „aprobarea relocării unui cuib de barză (Ciconia ciconia) de pe raza comunei Braniştea, judeţul Galaţi”.
A fost astfel aprobată o derogare de la Legea 49/2011, prin care a fost aprobată Ordonanța nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate pentru a putea fi mutat cu 100 de metri respectivul cuib de barză, situat la o adresă precisă: județul Galați, comuna Braniștea, strada Lascăr Catargiu, nr 47:
Relocarea cuibului de barză se realizează cu personal tehnic de specialitate, în prezenţa unui reprezentant al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi”.
Surpriza de sâmbătă seara; Crin Antonescu nu ma vrea la Cotroceni
Fostul președinte al PNL Crin Antonescu a anunțat, sâmbătă seara, că se autosuspendă din postura de candidat la prezidențiale din partea coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități.
El s-a declarat nemulțumit de lipsa motivelor privind suspendarea alegerilor și a anunțat că a suspendat unilateral acordul prin care a fost numit candidat.
Antonescu lasă totuși ușa deschisă către „băieții” care l-au propus: „Băieți, dacă vreți, mă căutați”.
Apare candidatul Daniel Funeriu
Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, și-a anunțat intenția de a candida independent la alegerile prezidențiale. El spune că ar vrea să intre în finală cu candidatul tot independent Nicușor Dan.
„Țării noastre îi doresc o finală prezidențială între doi tipi deștepți, care au reprezentat România pe la olimpiade de științe: o finală între Nicușor şi mine. El o să bage o derivată, eu o transpoziție pinacolică, bref, ce ați uitat la mate şi chimie, avem noi grijă să vă reamintim”, scrie pe Facebook Daniel Funeriu.
În noua configurație a Parlamentului și-au găsit refugiu doi foști premieri, ambii foști aspiranți la funcția de președinte
Este vorba de fostul premier și lider PSD Victor Ponta, revenit în partid după o „aventură” la Pro România, și Nicolae Ciucă, ex-președinte și prim-ministru PNL.
Victor Ponta a ajuns deputat PSD de Dâmbovița, fără să aibă vreo legătură cu acest județ și, totodată, a fost cocoțat de partid în fruntea Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare, deși el susține că este procuror.
În schimb, Nicolae Ciucă a prins, pe ultima sută de metri, un mandat de senator de Dolj și, ulterior, a fost numit președintele Comisiei pentru afaceri europene.
Departamentul eficientizării eficiente
Într-o nouă încercare de a convinge electoratul că statul român va deveni mai suplu și mai eficient, premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Ilie Bolojan, au anunțat înființarea unui nou departament. Este vorba despre Departamentul pentru eficientizarea activității guvernamentale. Cei doi promit ca prin noua structură să reducă cheltuielile statului cu 1% din PIB în anul viitor.
Premierul Ciolacu a menționat că departamentul se va inspira din modelul anunțat de președintele ales al SUA, Donald Trump. El a propus crearea unui departament similar condus de personalități precum Elon Musk și Vivek Ramaswamy. Diferențele majore dintre sistemele administrative și culturile politice ale celor două țări ridică însă semne de întrebare cu privire la aplicabilitatea directă a unui astfel de model în România.
Ministrul finanțelor anunță eficientizarea concedierilor…
Guvernul român pune în aplicare, prin departamentul mai sus numit, un plan de reorganizare a instituțiilor publice. Acesta va conduce, „în mod natural„, la o reducere a numărului de angajați, fără a afecta drastic personalul din sectorul public, susține ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. El îi trimite pe concediați în mediul privat.
„Reorganizările vor duce la o reducere a numărului de personal, dar nu vor implica concedieri masive. Este vorba de o adaptare naturală a sistemului, iar angajații din instituțiile afectate vor avea luni de zile pentru a-și găsi locuri de muncă în sectorul privat. Mediul de afaceri are nevoie de oameni calificați și sunt convins că mulți dintre aceștia vor reuși să se recalifice sau să se reangajeze rapid”, a declarat Tanczos Barna.
Schengen cu… restricții
De la 1 ianuarie, România și Bulgaria sunt în spațiul Schengen și cu frontierele terestre, dar tot vor fi restricții de circulație.
Autoritățile bulgare vor relua, din 8 ianuarie, lucrările de reparație capitală la Podul Giurgiu – Ruse, anunță MAE, într-o atenționare de călătorie.
Cum se va circula pe Podul Giurgiu – Ruse. Potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă, de MAE, lucrările vor fi efectuate ziua, pe partea bulgară a podului, cu circulație alternativă pe o singură bandă.