CRONICA SĂPTĂMÂNII POLITICE
Moment istoric pentru relațiile româno-americane – undă verde pentru Visa Waiver; s-a stabilit data alegerilor prezidențiale; deocamdată coaliția merge tot cu Crin; Ciolacu vrea buget până la finele lunii ianuarie; un fost candidat cu greutate în medicină cere lepădarea de politică.
Călătorim mai ușor în SUA
Un moment istoric pentru relațiile româno-americane a avut loc pe 10 ianuarie 2025. În cadrul unei ceremonii găzduite de Secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, în prezența Ambasadorului român Andrei Muraru, a fost consemnată desemnarea oficială a României ca stat participant la programul american Visa Waiver. Evenimentul s-a desfășurat la sediul Departamentului pentru Securitate Internă, în Washington D.C.
De la 31 martie 2025, călătoriile în Statele Unite se vor face în baza unei autorizații electronice (denumită ESTA); acest regim se aplică tuturor călătoriilor în scop turistic sau de afaceri, a căror durată nu depășește 90 de zile. Până la operaționalizarea acestui sistem – la 31 martie 2025, autoritățile americane și române vor comunica publicului din România toate detaliile privind solicitarea și obținerea autorizației ESTA și toate condițiile pentru realizarea călătoriilor fără viză conform noului regim.
Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 4 mai și 18 mai, iar Crin Antonescu rămâne candidatul coaliției de guvernare.
Coaliția de guvernare s-a reunit, în aceste zile, în prima ședință din acest an. Liderii au convenit ca primul tur al alegerilor prezidențiale să aibă loc la data de 4 mai, iar turul al doilea să aibă loc la data de 18 mai.
„Decizia ține cont de nevoia ca turul I al alegerilor să aibă loc în același timp cu alegerile parțiale din anumite județe (alegeri pentru primari în 13 comune, pentru Primăria Bușteni, Primăria Zalău și Consiliul Județean Bihor) și cu necesitatea ca datele alegerilor să nu se suprapună cu sărbătorile de Paște și Florii”, a precizat un comunicat transmis presei.
Astfel, săptămâna viitoare Guvernul va adopta ordonanța de urgență și hotărârea de guvern necesare respectării deciziilor Coaliției.
„Coaliția a reconfirmat că domnul Crin Antonescu rămâne candidatul acesteia pentru alegerile prezidențiale”, au mai decis liderii coaliției.
Totodată, s-a decis ca, până la data de 27 ianuarie, bugetul de stat să fie prezentat în cadrul ședinței Coaliției, astfel încât în prima săptămână din luna februarie să fie adoptat de Parlamentul României.
Discuții telefonice anterioare
Înainte de ședința coaliției, au avut loc discuții telefonice între Crin Antonescu şi liderii coaliției, Ilie Bolojan, Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor.
Liderul PNL Iași, Alexandru Muraru, a precizat că, la sfârşitul lunii ianuarie, cel mai probabil începutul lunii februarie, candidatura lui Antonescu va fi validată în forurile statutare.
El a precizat că Antonescu a cerut ca alegerile să fie cât mai rapid organizate, iar partidele să-şi stabilească datele pentru validarea candidaturii sale.
Autosuspendatul Crin Antonescu vrea din nou candidat
El susține că nu resimte nicio nesiguranță sau disconfort cu privire la procesul de decizie.
„Am stabilit o dată a alegerilor care înțeleg că va fi formalizată în proxima ședință de guvern și, de asemenea, din discuțiile pe care le-am avut, undeva până la sfârșitul lunii, începutul lunii februarie, aceste decizii vor fi luate în forurile partidelor”, a explicat Antonescu.
Guvernul are trei mari priorități
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, în această săptămână, planurile prioritare ale Guvernului pentru perioada imediat următoare. El a precizat trei direcții esențiale: organizarea alegerilor, finalizarea proiectului de buget pentru anul 2025 și găsirea unor soluții eficiente pentru sprijinirea populației prin plafonarea prețurilor la energie și gaze. Fiecare dintre aceste obiective reflectă angajamentul Executivului de a asigura stabilitatea și continuitatea în implementarea proiectelor esențiale pentru România.
Termen-limită pentru aprobarea bugetului: 31 ianuarie
Premierul a subliniat importanța finalizării proiectului de buget pentru anul 2025, stabilind un termen ferm pentru aprobare: 31 ianuarie. Totodată, el a cerut miniștrilor să includă în propunerile lor măsuri pentru restructurarea posturilor nejustificate din administrația centrală și din companiile de stat aflate în subordinea ministerelor.
Pe lângă buget, premierul a punctat și continuarea sprijinului acordat populației, prin plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale.
Hotărâre care permite Guvernului să se împrumute cu 15 miliarde de euro
Guvernul României a adoptat, în ședință, o hotărâre prin care modifică legislația existentă privind emisiunile de titluri de stat. Se oferă astfel statului posibilitatea de a împrumuta 15 miliarde de euro în plus de pe piețele financiare internaționale.
Ajustarea se face prin modificarea plafonului Programului „Medium Term Notes” (MTN), care crește de la 75 miliarde la 90 miliarde de euro. Această mișcare vine în contextul necesității guvernului de a acoperi deficitul bugetar și de a refinanța datoria publică.
Concret, modificarea vizează un plafon mult mai mare de împrumuturi externe, ceea ce le permite autorităților să emită mai multe obligațiuni de stat și, astfel, să adune bani de la investitori internaționali. Guvernul justifică această schimbare prin necesitatea de a acoperi deficitul bugetar estimat pentru 2025 și de a asigura finanțarea datoriilor publice care urmează să ajungă la scadență.
Soarta țării poate fi schimbată de oameni care nu fac politică
Acesta este mesajul transmis în aceste zile de fostul candidat la Primăria Capitalei, dr. Cătălin Cîrstoiu, decanul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.